verus 158

XXX.XXX.219.162
Dobrý den,
chci se teda zeptat jak to je. Chovám kůzlata na maso, vím že nemusí mít do 6 měsíců věku známku ale, musím zapsat toto kůzle do deníku a mít pro něho připouštěcí lístek? Jde mi o to zda kůzlata na maso musím připouštět plemenným kozlem.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pripousteci listek pro kuzlata? A to i pro kozliky? :).

verus 158
napsal(a):
Dobrý den,
chci se teda zeptat jak to je. Chovám kůzlata na maso, vím že nemusí mít do 6 měsíců věku známku ale, musím zapsat toto kůzle do deníku a mít pro něho připouštěcí lístek? Jde mi o to zda kůzlata na maso musím připouštět plemenným kozlem.
Děkuji.
Podle plemenářského zákona se má připouštět pouze plemeníkem, bez ohledu na využití mláďat.
Jak je to v praxi je věc jiná.
verus 158

XXX.XXX.219.162
Bylo mi řečeno, že pokud připouštím kozu musím pouze papírovým capem. Kdyby přišla kontrola může si připouštěcí lístek vyžádat.

Nejsem kozak, ale pro ovce zadnej pripousteci listek neni nebo o tom teda nevim.
verus 158

XXX.XXX.219.162
Vím, že se musí připouštět plemeníkem. Jde mi hlavně o to jestli kůzlata na maso musím zapisovat do deníku a hlásit je, když do 6 měsíců nemusí mít známku.
verus 158

XXX.XXX.219.162
Špatně jsem to napsala, vím že musím připouštět plemeníkem, ale kozy na chov. Ale jestli i kůzlata na maso.

verus 158
napsal(a):
Vím, že se musí připouštět plemeníkem. Jde mi hlavně o to jestli kůzlata na maso musím zapisovat do deníku a hlásit je, když do 6 měsíců nemusí mít známku.
V deníku je mít musíte, zapíšete jen datum narozen a pohlaví. Potom termín domácí porážky a víc nic. Ale záznam, že t kůzle existovalo, by ve stájovém deníku měl být. M.

verus 158
napsal(a):
Špatně jsem to napsala, vím že musím připouštět plemeníkem, ale kozy na chov. Ale jestli i kůzlata na maso.
Připouštět máte jen plemenným kozlem, bez ohledu na to, co plánujete s kůzlaty dál. Praxe bývá jiná. M.
verus 158

XXX.XXX.219.162
Děkuji za odpověď.

Massaro
napsal(a):
Jestli se nepletu, tak v tom zákoně je napsáno, že plemenitbu lze provádět pouze zapsaným plemeníkem. Bohužel tam ale není definováno, co je to plemenitba ve smyslu toho zákona.
Mno... přirozená plemenitba je zootechnický termín. Znamená to způsob oplození samice tím, že k ní fyzicky přijde samec a dojde k pohlavnímu styku. Opakem je umělá inseminace.
Nemá to nic společného se šlechtěním, vlastně. Jakmile oplodňujete svoje ovce nebo kozy tím, že po nich skáče beran nebo kozel, provádíte přirozenou plemenitbu a na to byste měl použít jen plemenné zvíře.
Ale tam se nepíše nic o plemenitbě přirozené, pouze o plemenitbě. Ze zkušeností vím, že pokud dochází k výkladu zákona (zejména u soudu), nelze se spoléhat na jakoukoliv logiku.
Třeba dle wikipedie šlechtění = plemenitba. Nebo na webu leporelo.info je definice: Plemenitba je plemenářský postup, který vede k zajištění budoucích kvalitních generací domácích zvířat.
Podle mě, pokud v zákoně není přesně stanoveno, co plemenitba je, tak by člověk případný spor v tomto případě (potomci výhradně na maso) ustál. Ale kdo by do toho šel, že :)?
Nedávno jsem se na toto téma (sice u krav) bavil s jedním majitelem zemědělského podniku (přes tisíc ha obhospodařované plochy) a ten mi řekl, že plemenného býka má jen kvůli dotacím (asi berou něco na masné tele), jinak by ho prý nepotřeboval. A předpokládal bych, že takto velký podnik to má zjištěné...

Massaro
napsal(a):
Ale tam se nepíše nic o plemenitbě přirozené, pouze o plemenitbě. Ze zkušeností vím, že pokud dochází k výkladu zákona (zejména u soudu), nelze se spoléhat na jakoukoliv logiku.
Třeba dle wikipedie šlechtění = plemenitba. Nebo na webu leporelo.info je definice: Plemenitba je plemenářský postup, který vede k zajištění budoucích kvalitních generací domácích zvířat.
Podle mě, pokud v zákoně není přesně stanoveno, co plemenitba je, tak by člověk případný spor v tomto případě (potomci výhradně na maso) ustál. Ale kdo by do toho šel, že :)?
Nedávno jsem se na toto téma (sice u krav) bavil s jedním majitelem zemědělského podniku (přes tisíc ha obhospodařované plochy) a ten mi řekl, že plemenného býka má jen kvůli dotacím (asi berou něco na masné tele), jinak by ho prý nepotřeboval. A předpokládal bych, že takto velký podnik to má zjištěné...
§ 19
Přirozená plemenitba
(1) K přirozené plemenitbě mohou chovatelé používat pouze plemeníky zapsané v ústředním registru plemeníků.

No a u krav si drží plemenného býka jen minimum chovů. Plemenitbu totiž zajišťuje inseminátor a plechovka s tekutým dusíkem.
o.

XXX.XXX.212.221
No ted`zaleži zda u ovci a koz to funguje tak jako u skotu. Zatim jsem neslyšela že by někdo volal inseminátor kvůli koze. Je fakt že krávu nenacpete do kufru auta:). Ale je to zbytecňě složite kvůli jatečním zviřatům.