Zdravím, ráda bych poprosila o radu jak co nejlépe pomoci ovečce do příjezdu veterináře.Ovečku jsem předvčerejškem při večerní obhlídce našla ležet v bedně na seno, byla slabá a nemohla se postavit.Oddělila jsem ji od ostatních a pokoušely jsme se jí postavit a rozchodit, přišlo mi že má divnou motoriku-hlavně zadní nohy, tak podivně je kroutila a při chůzi "vtáčela pod sebe".šla jsem samozřejmě zavolat veterináře aby dojel, ten slíbil dorazit za 2h..Když jsem k ovečce došla chtěla si lehat a nevypadalo to s ní dobře.Řekly jsme si že do ní alespoň zkusíme nalejt pivo kdyby to náhodou byla acidoza (známá jí ten den dala omylem cca.špičku rohlíku, který já normálně nedávám).Cca po půl hoďce co dala asi 200ml začala žrát seno, a pak šla okusovat liz.Chodily jsme jí kontrolovat a už se zdála být ok, veterinář mi volal zda má tedy dorazit a ptal se na stav, chtěla jsem aby dorazil i tak on ale říkal že asi není třeba tak jsme to tak nechaly.Druhý den už se ovce zdála fit, běhala, seno žrala..no ale večer jsem jí zase našla na boku, a vše se zase opakovalo..teď na ní koukám z okna a noc přežila, bachor pracuje, přežvykuje to jsem včera kontrolovala.Včera když jsem ji našla tak měla pěnu u huby..
Veterináře budu samozřejmě volat a budu vyžadovat aby dorazil, ale co pro ni udělat do té doby?Cojí může být? předem děkuji za slušné odpovědi a rady..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
andyvandy
napsal(a):
Zdravím, ráda bych poprosila o radu jak co nejlépe pomoci ovečce do příjezdu veterináře.Ovečku jsem předvčerejškem při večerní obhlídce našla ležet v bedně na seno, byla slabá a nemohla se postavit.Oddělila jsem ji od ostatních a pokoušely jsme se jí postavit a rozchodit, přišlo mi že má divnou motoriku-hlavně zadní nohy, tak podivně je kroutila a při chůzi "vtáčela pod sebe".šla jsem samozřejmě zavolat veterináře aby dojel, ten slíbil dorazit za 2h..Když jsem k ovečce došla chtěla si lehat a nevypadalo to s ní dobře.Řekly jsme si že do ní alespoň zkusíme nalejt pivo kdyby to náhodou byla acidoza (známá jí ten den dala omylem cca.špičku rohlíku, který já normálně nedávám).Cca po půl hoďce co dala asi 200ml začala žrát seno, a pak šla okusovat liz.Chodily jsme jí kontrolovat a už se zdála být ok, veterinář mi volal zda má tedy dorazit a ptal se na stav, chtěla jsem aby dorazil i tak on ale říkal že asi není třeba tak jsme to tak nechaly.Druhý den už se ovce zdála fit, běhala, seno žrala..no ale večer jsem jí zase našla na boku, a vše se zase opakovalo..teď na ní koukám z okna a noc přežila, bachor pracuje, přežvykuje to jsem včera kontrolovala.Včera když jsem ji našla tak měla pěnu u huby..
Veterináře budu samozřejmě volat a budu vyžadovat aby dorazil, ale co pro ni udělat do té doby?Cojí může být? předem děkuji za slušné odpovědi a rady..
Dobrý den, vypadá to opravdu na začínající acidózu. Pivo jí dejte zas, ale dala bych jí hned nějaký prostředek na bachor - Rumin, Prodigest. Farmatan atd. Také může mít nějakou překážku v trávicích cestách a je přidušená, prohlídněte jí hubu. Pije normálně? Nedávali jste třeba velké kusy řepy, celé brambory...v té souvislosti mě napadlo, nemohl jí ten rohlík zaskočit? Co se týká množství, jestli to byl jen jeden kousek, to jí trávení nerozhodilo. Pokuste se jí odebrat moč a udělat test na acidozu, a podle výsledku ať jí vet píchne do žíly fůzi na podporu bachoru a klidně hned píchnout Hepagen.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Farmatan je spíš na srajdu.
Taky bych do ní lil něco na podporu trávení, i ten hepagen nebo třeba menbuton nic nezkazí. Co bobky? Kadí normálně? Co teplota? Měřili jste?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Farmatan je spíš na srajdu.
Taky bych do ní lil něco na podporu trávení, i ten hepagen nebo třeba menbuton nic nezkazí. Co bobky? Kadí normálně? Co teplota? Měřili jste?
Souhlasím, bylo to myšleno tak, že acidóza jde ruku v ruce s průjmem, jako vedleším příznakem a pak je zvíře dehydrované. To motání zadních noh také imituje acidózu z rozhozeného vnitřního prostředí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
andyvandy
napsal(a):
Moc děkuji za reakce a rady! Ruminal dáme a pro hepagen zavoláme veterináři.Jinak ovečka průjmuje co jsem koukala.Teplotu jsme neměřily, ale změřím.
Řepu nedáváme, nechutná..brambory krmíme ale vařené a mačkané, pak mrkev ale tu krájíme na malé kousky kuli kozám ty ji jinak nevezmou.
A co ta tlama, žádné boláky, překážky? Když ovečka přijímala málo sena, nebo přestane ho žrát úplně, je to na tu acidózu, aby se rozjela. Je to takový uzavřený kruh. Od jisté doby - to mě naučili králíci, se první dívám, když jakékoliv zvíře přestane žrát, do tlamy, u králíka tlamičky . Kdysi dávno jsem měla krásného mladého samce Francouzského berana, byl už zamluvený. Začal hubnout, páteř začala pilkovatět, říkám no nazdar, kokcidioza. Jeho sourozenci ale pohodě, i jiní králíci. Přeléčila jsem ho, králík žral pořád míň a míň až byl na tom tak špatně, že jsem ho porazila. Až když jsem ho obrátila a otevřela se mu při porážce tlamička, uviděla jsem to. Spodní řezáky měl narostlé asi 4 cm v tlamě a zakroucené různě v tlamě, takže nemohl kousat a žrát. S takovou anomálií jsem se u králíka nesetkala, měl stejné krmení, jako jeho kolegové. Nenapadlo mě při hubnutí otvírat králíkovi tlamičku. První člověka napadne kokcidioza. To jsou ty chyby, kterými se člověk učí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
...ještě mě napadlo, je březí a poku jak vysoko? Pokud je poslední měsíc, může to být ketóza březích samic.
To už jsme koukaly včera, nenašla jsem tedy stupnici pro porovnání ale moc bledá mi nepřišla.Každopádně odčervení máme v plánu, mám tu připravený aldifal co jsem dostala od veterináře.Mám jí tedy i odčervit..pro jistotu?Večer dorazí i vet., tak uvidíme co poví on..Problém je že u nás je veterinářů spousta, ale jen jeden jediný na hosp.zvířata.
Ano bylo to na silvestra, což si myslím že je dost dlouhá doba..chováme i jiná zvířata takže zvířata po porodech (a nebo zmetání) kontroluji, pokud by něco bylo v nepořádku-otravy, zadržení plodu a pod. tak by jsme to poznaly, sepse nastávají většinou v krátkém intervalu po porodu, pokud to tedy u ovcí není jinak?
Jinak ovečka už neprůjmuje a dělala ukázkové "korálky".