Vemeno - bude to problém?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2016 11:49
mexin

XXX.XXX.11.21

Zdravím, minulý rok nám koza prodělala zánět vemene.Zaléčili jsme a nechali jsme ji zasušit o dost dříve než ostatní kozy.Vypadalo to, že bude vše ok.teď má koza před porodem a začala pouštět mléko, ale vypadá to, jako by se nalévala jen jedna strana a tam kde byl zánět, tam toho tolik není..spíš vůbec.Ale teprve mléko spouští, tak uvidíme jak bude vemeno vypadat za pár dní.Je možné že bude mít tedy v tom horším případě funkční jen jednu půlku?Tato koza dává dvojčata, tak snad nebudu muset krmit flaškou..(ale už ji mám raději připravenou).

4.2.2016 12:51
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

mexin napsal(a):
Zdravím, minulý rok nám koza prodělala zánět vemene.Zaléčili jsme a nechali jsme ji zasušit o dost dříve než ostatní kozy.Vypadalo to, že bude vše ok.teď má koza před porodem a začala pouštět mléko, ale vypadá to, jako by se nalévala jen jedna strana a tam kde byl zánět, tam toho tolik není..spíš vůbec.Ale teprve mléko spouští, tak uvidíme jak bude vemeno vypadat za pár dní.Je možné že bude mít tedy v tom horším případě funkční jen jednu půlku?Tato koza dává dvojčata, tak snad nebudu muset krmit flaškou..(ale už ji mám raději připravenou).

Se záněty je to dost složité záleží na mnoho věcech jaký byl a jak proběhl, ... Určitě, kontrolovat, po porodu a ne jen jestli něco teče ale i jaká je kvalita.

4.2.2016 14:12
Lebeda

XXX.XXX.163.7

Naše ovena prodělala zánět vemínka, ještě jako jehnička.Přeléčeno. V letošním roce je po druhém bahnění, ale půlku vemínka má pořád viditelně menší. Mlíko má v obou strucích, ale na léčené straně daleko méně. Má jedináčka, takže problém není.

4.2.2016 14:42
xena167

XXX.XXX.241.50

My jsme měli podobný případ, naše ovce prodělala zánět vemene minulý rok když přišla o obě jehňata(spíš je zmařila sama, nedala jim napít). Přeléčili sme to, zdálo se to v pohodě. Dali sme jí teda ještě šanci, ale to sme něměli dělat. Letos začátkem ledna porodila jednoho beránka. Byl čiperný a pořád by pil, furt lezl pod ovci. Když sme chtěli odstříknout jestli má průchozí struky tak ani kapka. Injekce oxytocinu také nepomohla. Vemeno úplně nefunkční a to měla zánět jen v půlce..Jehně skončilo na flašce, ale jelikož nemělo ani kapku mleziva, zhoršilo se a 4tý den sme ho museli utratit Takže ovci po zánětu okamžitě vyřadím příště z chovu..

4.2.2016 15:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mexin: Co to znamená, že koza začala pouštět mléko? Jako že se plní veneno? U těch zánětů je taky rozdíl jestli přeléčíte - vyléčíte a mléko se produkuje dál, nebo se hned zasuší.

4.2.2016 17:29
mexin

XXX.XXX.11.21

profesor1 napsal(a):
Mexin: Co to znamená, že koza začala pouštět mléko? Jako že se plní veneno? U těch zánětů je taky rozdíl jestli přeléčíte - vyléčíte a mléko se produkuje dál, nebo se hned zasuší.

Ano, jako že se jí začalo plnit vemeno.Kozu jsme po přeléčení zasušily někdy v srpen/září.Jinak ostatní kozy do konce listopadu.

4.2.2016 18:57
roklanka

XXX.XXX.45.175

Může se stát, že bude zasušený, méně nalitý, ale i normální. Vše je možné. Měla jsem kozu po zánětu, první rok ve struku nic, další laktace byla ve struku poloviční a další nalila celé vemeno na plno. Druhá koza po žánětu nalila oba, po čase opět zánět, další laktaci nalila jen jeden struk a pak už nikdy. Na jednom struku bez problému uživila dvojčata.

4.2.2016 20:02
xena167

XXX.XXX.241.50

To my jsme si mysleli taky že bude mít aspoň jeden funkční, ale bohužel...Ani kapka a zbytečně zmařený život jehňátka

4.2.2016 20:53
lesakm

XXX.XXX.104.26

xena167 napsal(a):
To my jsme si mysleli taky že bude mít aspoň jeden funkční, ale bohužel...Ani kapka a zbytečně zmařený život jehňátka

Taková zvířata je pro příště lepší hned vyřadit z chovu a nepřipouštět člověk si tím do budoucna ušetří spoustu problémů, věřím že to leckdy pro někoho může být těžké rozhodnutí ale věřte mi že je to tak lepší než ta následná zklamání, budu se opakovat ale čím víc zvířat vyřadíte tím lepší vám dál zůstanou... ML.

4.2.2016 21:12
xena167

XXX.XXX.241.50

lesakm napsal(a):
Taková zvířata je pro příště lepší hned vyřadit z chovu a nepřipouštět člověk si tím do budoucna ušetří spoustu problémů, věřím že to leckdy pro někoho může být těžké rozhodnutí ale věřte mi že je to tak lepší než ta následná zklamání, budu se opakovat ale čím víc zvířat vyřadíte tím lepší vám dál zůstanou... ML.

Děkuji za radu, teď už to vím taky, že hned radši vyřadit. Ale kdo to mohl vědět, že nebude funkční aspoň jeden struk. Chybama se člověk učí, příště budem chytřejší

Neregistrovaný uživatel

4.2.2016 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Mám Anglunubijky a nevím, co to je zánět. Letos pět porodů - dvojčata, trojčata, ani jedna asistence, za celou dobu chovu ani jeden zánět. V minulých letech taktéž.
Po porodu vždy bezproblémové napití mleziva...To nepíši, abych někoho naštvala, ale jak se tady mnohdy buší do náchylnosti AN, tak to jen, že já záněty neznám u koz
smajlík

4.2.2016 21:51
mexin

XXX.XXX.11.21

roklanka napsal(a):
Může se stát, že bude zasušený, méně nalitý, ale i normální. Vše je možné. Měla jsem kozu po zánětu, první rok ve struku nic, další laktace byla ve struku poloviční a další nalila celé vemeno na plno. Druhá koza po žánětu nalila oba, po čase opět zánět, další laktaci nalila jen jeden struk a pak už nikdy. Na jednom struku bez problému uživila dvojčata.

Tak to jsem klidnější děkuju teď jsem se byla na kozičky ještě podívat.. (před porody nooo, jak jinak.. ) a vypadá že se nalévá i když je znatelně menší než ta druhá půlka, ale něco tam mít bude.Kouknu zase ráno..ale pokud by uživila dvojčata z jedné půlky, tak to bude teda dobrá..Žádná dojná přebornice to sice není, ale mléka "vyráběla" celkem dost, tak snad by to dala případně s tím jedním..No flaška a mléko od jiných koz to jistí.A ještě se zeptám..nevím jak je ta koza stará.. dle info.a dalšího počítání by mohla mít tak 7let.už chybí i 1 zub.koza hnědá, celkem v kondici, ale uz nelítá jako ty 2-4 leté.Tak by mě zajímalo, zda je vhodné ji na podzim (jako téměř 8mi letou) ještě připustit, nebo raději už dopřát "důchod".Nevím totiž, jak starší kozy zvládají porody a nerada bych o ní při nějakém průseru přišla.díky.

4.2.2016 22:32
roklanka

XXX.XXX.45.175

To je těžké říct, letos mi rodila 10 letá koza a věk na ní není vidět. Pravda, nedovádí, je to důstojná dáma, ale bez problémů porodila.Na dojírnu vyskočí svižně. Běžně vyřazuju mezi 8-9 rokem, podle kondice.

4.2.2016 23:05
mexin

XXX.XXX.11.21

roklanka napsal(a):
To je těžké říct, letos mi rodila 10 letá koza a věk na ní není vidět. Pravda, nedovádí, je to důstojná dáma, ale bez problémů porodila.Na dojírnu vyskočí svižně. Běžně vyřazuju mezi 8-9 rokem, podle kondice.

10ti letá?opravdu na to nevypadá je to pěkná kozička a o mrňatech ani nemluvím.. Tak uvidím jaký průběh bude mít tento porod a odchov a do podzimu se rozhodnu (dle kozy).Vím že se dožívají i vyššího věku, jen jsem nevěděla, do kdy je vhodné připouštět a kdy už dost.Jen aby ji to pak nebylo třeba líto, že kolegyně mají "děti" a ona ne... díky moc

19.3.2016 19:21
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den všem, dnes se nám narodili první letošní kůzlata od kozy co vloni nezabřezla. Porod v termínu a bez problému, dva kluci, ale mám dotaz.
Má velmi nesouměrné vemeno, půlka velká, půlka mnohem menší, měla to už před porodem když se vemínko začlo nalejvat. Kluci se napili a vypili tu menší půlku, tu větší jako by pro ně neměla. Tak jsme jí oddojili, cca 3/4l a nebylo to dosucha, moc se jí to nelíbilo, trochu kopala, ale ukecali jsme jí. Evidentně se jí ulevilo, ale ani tak z tý větší půlky hoši nepijou.
Můžete mi, prosím, poradit co a jak aby bylo dobře?

20.3.2016 08:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mrňata vždy raději pijí z té menší půlky. Je to pro ně snadnější a bývá tam i menší struk. Možností je víc. Buď je necháte tak a budete oddojovat tu větší, časem jim nebude z jednoho stačit a donutí je to pít i z druhého. Nebo je budete trpělivě učit a zvyknou si dříve. Nebo vydojujte do sucha tu menší půlku, aby měli nedostatek hned teď a nutilo je to jít k vedlejšímu výčepu. Ještě může být možnost, že v té větší je horší mléko, ale to je asi blbost, to by bylo v spíše té menší (horší tvorba díky
nějakému zánětu, úrazu...)
Ještě mě napadá, když čtu že kopala, tak že od začátku za to může koza, protože ji to trošku bolí, tak nastrkuje tu menší stranu.

20.3.2016 10:35
roklanka

XXX.XXX.46.103

U dvojčat se to zpravidla srovná (nemyslím vemeno, ale pití z obou struků). Je třeba každý den vydojit vemeno celé a jak porostou, nezbyde jim nic jiného, než pít z obou. Horší je to u jedináčků.

20.3.2016 17:27
tera1

XXX.XXX.64.22

Díky, co jsem je tak dneska pozorovala, a bylo to často a dlouho , tak stojí frontu na tu menší půlku. Jak se přichomejtnou k tý větší tak jim uhne.

20.3.2016 19:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

To bude ono, že jí to bolí. Tak to oddojujte, ať jí to odpuchne.

20.3.2016 21:25
tera1

XXX.XXX.64.22

Jojo, díky. Oddojujem každej večer, teda včera i dneska

Přidejte reakci

Přidat smajlík