Letty

XXX.XXX.20.172
Dobrý den chci se zeptat na ovečky. Jaké plemena jsou dojná a jakou mají zhruba dojivost. Začala jsem chovat kozenky ale zajímají mě i ovečky děkuji za komentáře a příspěvky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co třeba zadat do googlu "dojná (nebo mléčná) plemena ovcí?
Nejčastěji používané v Čechách jsou pokud vím Východofríská a Lacaune. Dojivost si vygooglete. (třeba tady: http://www.agris.cz/Content/files/main_files/75/153046/54_06.pdf je zajímavý článek).
Chovám VF, jsou to klidné ovce, které si na dojení v pohodě zvyknou. Nádoj vám přesně neřeknu, protože jim nedávám žádný extra příkrm. Jen tak 1/2 kg na 7kusů, abych je nalákal do ohrádky. Když mě dají asi 1/2 litru denně tak jsem spokojený. Jinak u VF by měl být nádoj přes litr denně.
Letty

XXX.XXX.20.58
Děkuji.
profesor1
napsal(a):
Chovám VF, jsou to klidné ovce, které si na dojení v pohodě zvyknou. Nádoj vám přesně neřeknu, protože jim nedávám žádný extra příkrm. Jen tak 1/2 kg na 7kusů, abych je nalákal do ohrádky. Když mě dají asi 1/2 litru denně tak jsem spokojený. Jinak u VF by měl být nádoj přes litr denně.
Nádoj u VF by měl být okolo 1,5 l/den,0,5l se mi zdá hodně málo kdysi jsme zkoušeli v začátcích dojit tenkrát kříženky šmrncnuté VF (beran Texel) a i od nich jsem nadojil běžně přes litr když byly na trávě, pravdou je že tenkrát nebyla taková suchá léta vloni jsem lítal s cisternou obden jak bylo sucho, za normálního počasí mi vydrží běžně klidně týden ML.