Malá ovce pokrytá suffolkem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Petr225

9.2.2016 10:12
Petr225

XXX.XXX.33.213

Dobrý den, mám takový problém. Koupil jsem si romanovskou ovci a ta nějak nevyrostla a je pořád malá. Ve stádu mám normální velké ovce kříženky, které kryji suffolkem. Chci se zeptat, když beran pokryl tu malou romanovskou ovci, jestli budou nějaké problémy s porodem ? Jestli jí nejde nějak vyvolat potrat dopředu raději než by zemřela ? Bral jsem jí jako takovou zakrslou ovci a myslel si, že ji nepokryje. Děkuji.

9.2.2016 10:27
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Teď už s tím asi nic neuděláte. Romanovky chovám už víc jak 30 let a za tu dobu se mě nějaký te průšvih stal. Romanovka je plodné plemeno a jedináčci se rodí jen vyjímečně. To znamená, více jehňat a jsou menší a tím i menší pravděpodobnost, že neporodí. Jedna taková zakrslice mě porodla asi v 11 měsících a v době porodu měla 33 kg, což je míň než váha ve které se doporučuje připouštět. Jinak chovám celoročně venku a zavírám jen na porody. Jednoho dne jsem přišla a viděla na sněhu mini jehňátko. Pátrala jsem od které ovce to je a zjistila, že od nejmenší lemry, která tam byla. Potom jsem našla ještě jednu mrtvolku. Ovečku s mrnětem jsem odchytla, zavřela a čekala co bude dál. Byla to vzorná matka a měla jsem ji potom ještě 9 let a každý další rok dala trojčata. To je ten šťastný případ. Další už tak šťastný nebyl. Opět mrňous podobné velikosti zabřezl a tam byla při porodu komplikace. Byl to jedináček a rodil se napřed jenom hlavou. Obě nožky položené pod břicho. Abychom nepřišli o všechno, tak jsme ovečku zabili a jehně odchovali uměle. Ovečka byla původně určená na zabití a tím se to jenom uspíšilo a maso jsme neměli my, ale psi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík