Choval som ovce a kozy, po troch rokoch chovu sme priviezli nového barana, ktorý nám chov začervil. Viacero kusov v chove padlo než sa prišlo na to, že majú v sebe parazitov. Následne som ich odčervil, zaslal bobky na koprologické vyšetrenie, čo mi len potvrdilo našu diagnózu. Po ďalších 3 rokoch boja s červami som to na jeseň 2015 vzdal a celý chov vyzabíjal. Skúšal som viaceré prípravky od rôznych výrobcov a perorálne aj injekčné, nič však nepohlo natoľko, že by sme sa ich jednoducho zbavili, za 3,4 mesiace bolo všetko späť. Teraz cez víkend som vyhodil hnoj a v týždni plánujem chlórom vystriekať celý chlievik. Nakoľko mám dolu na pozemku potok, chcel by som tam teraz cez víkend priniesť husi a kačice, ktoré však chovám u rodičov, ale tým, že tu by mali aj vodu tak predpokladám, že im tam bude lepšie. Na pastve sú však naďalej ešte staré nie úplne rozpadnuté bobky, bojím sa, aby červy zasa nenapadli hydinu a neskoršie ak by som si opäť zaobstaral ovečku, alebo kozičku, aby jej to zase neodovzdali a nedostal sa tam kde som už raz bol. Ak by tam teraz nebolo rok dva nič tak si môžem byť istý, že ak by som tam dal potom kozu, že by som už problém nemal, ale ak tam dám tú hydinu tak mám obavy. U rodičov nemám vhodné podmienky ani čo sa týka vody ani čo sa týka poriadneho ustajnenia. Čo si myslíte Vy, je od októbra dostatok času, aby parazity v pastve a hnoji zahynuli, alebo to teraz môže v sebe nosiť a rozsievať výkalmi po pastve aj ďalej? ďakujem za info.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Copak jste mel za cervy? Letos bylo leto palcive, pastviny jste susil na seno? Potvory maji rady vysokou travu, kde se drzi vlhkost. Hustej porost je chrani i pred mrazem. Jeste me napadlo, prepast konma? Co na to konaci? Ovce a kone nemaji vsechny parazity spolecne ne?
Nie seno bolo z lúky kde sa, žiadne kravy, kone a ani nič podobné nepáslo. V zimnom odbobí toho bolo pomenej, ale postačovalo to na to, aby sa v jarnom období s pribúdajúcou trávou mohli opäť aktívne rozmnožiť. Cez leto bola pastva niekedy 2-3 týždne suchá ako popol, ale ako náhle zapršalo, tráva sa zazeleňala, tak vajíčka parazitov boli opäť aktívne. Pri koprologickom vyšetrení zistili hlavne pľúcne červy a zvýšené boli aj ostatné, ale nie už v takej miere.
Kozy a ovce mají jiné parazity než drůbež, ale i drůbež je potřeba občas odčervit.
Ovce nebo kozy by bylo vhodné na pozemku nechovat 2 - 3 roky, lépe 3.
Jde i o to, jaké parazity ovce měly. Máte tam potok a na vlhkých loukách se
může vyskytovat motolice jaterní.(odolný parazit). Jestli jste měli tasemnici, tak
ta je po pozření zárodku s mezihostitelem, (půdnim roztočem) po jednom měsíci
dospělá a odlučuje články se zralými vajíčky, které ochází s trusem ven. Další
věc je správné dávkování léků a další problém je pašení stále na stejném pozemku.
Až si za tři roky pořídíte ovce, kozu, než je pustíte na pozemek, zavřete je do
chléva minimálně na 2 týdny a proveďte řádné odčervení, lepší by bylo udělat
koprologický rozbor, aby bylo jasné co odčervujete a podle toho se použilo
léčivo a správná dávka, protože např u motolice jaterní je potřeba i u ovcí
použít dvojnásobnou dávku, než je běžná na gastro parazity, kozy je potřeba
odčervovat dávkou jeden a půl až dvojásobnou dávkou určenou pro ovce.
Není ovce ani koza bez parazitů. Snad jen po dobu odčervení v karanténě,
pokud správně zabrala léčba. Jak odejde na zamořený pozemek, začne larvy,
parazitů opět zbírat.
kukuland
napsal(a):
Nie seno bolo z lúky kde sa, žiadne kravy, kone a ani nič podobné nepáslo. V zimnom odbobí toho bolo pomenej, ale postačovalo to na to, aby sa v jarnom období s pribúdajúcou trávou mohli opäť aktívne rozmnožiť. Cez leto bola pastva niekedy 2-3 týždne suchá ako popol, ale ako náhle zapršalo, tráva sa zazeleňala, tak vajíčka parazitov boli opäť aktívne. Pri koprologickom vyšetrení zistili hlavne pľúcne červy a zvýšené boli aj ostatné, ale nie už v takej miere.
Neviem aký druh pľucnivky ste tam mali ale väčšina ich potrebuje medzihostiteľa slimáka.
Ďakujem za Vaše rady, hej aplikoval som viac krát za sebou v dvojnásobných dávkach ako je ivomec, helmigal, aldifal a nič nezabralo, resp. možno by zabralo ak by som zvieratá izoloval aspoň na rok v chlieve a nechodili by na pastvu. Čo sa toho potoka týka, tak ten nám tam tečie len z jara keď sa topí sneh a neskôr v letnom období vysychá, pozdĺž potoka nerastie okrem žihľavy (koprivy) nič čo by im mohlo chutiť. Čo sa týka toho koprologického vyšetrenia, hlísty boli po xx, pásomnice xx, ecoli xx a pľúcne červy xxxx. Inak to špecifikované nebolo. Včera som všetky húsky pochytal aj spolu s kačicami, to ste mali vidieť ten šplechot, to bolo radosti, to sa s tým detským pieskoviskom napusteným vodou nedá nijako porovnať Otec mi hovoril, že dnes ráno sa už na potoku pojímali
Musím im cez víkend stĺcť niečo na sedenie. Nevie niekto náhodou za aký čas od pojímania znesie hus prvé vajce, poprípade kačica pyžmová (čínska)?
ďakujem, cez víkend odfotím a pridám aj nejaké foto