Avolidaren

XXX.XXX.223.3
Dobrý den prosím Vás mám dotaz. Jsme začínající chovatelka, před 2ma dny mi prvnička porodila dvojčata, byli menší, očividně dříve narození, ale měli se k světu. Přikládali jsme je ke strukům, ovečka jim nechtěla moc stát. Včera ráno byla ještě čilá, odpoledne po příchodu z práce jsem jehničku našla mrtvou a beránka vyčerpanýho. Ihned jsme začli co 2 hodiny krmit sondou do žaludku + stříkačkou. V noci se zlepšil, bohužel dnes nad ránem svůj boj prohrál :(. Chtěla jsem se zeptat, co dále s ovečkou? Dojit ji a nebo ne-zasuší se sama? Je bez jádra, jen na seně a vodě. Díky moc :).
Prvnička by se měla teoreticky zasušit sama, kor když je na stravě jakou uvádíte. Jen musíte kontrolovat stav vemene. Jakmile by se začínalo hřát a tvrdnou, tak je potřeba to řešt s vetem. Jestli teda nemáte zkušenosti, tak by stejně bylo nejlepší to s vetem konzultovat už teď, ale jestli je vemínko měkké, tak by snad problém nastat neměl. Ještě otázečku- je vyčištěná?
To dojení nevím nevím, je to časově náročné a prvničky se většinou hůř dojí - malé struky, nechtějí stát.
Ještě k těm jehňatům - to že jsou malá nemusí znamenat že se narodila dřív. Nejvíce jim MOŽNÁ ublížilo, že jim mamina nedala napít přes noc. Ale to je jen má teorie, to už jsem odbočil od tématu, tak se předem omlouvám.
Avolidaren

XXX.XXX.223.3
Vemínko je měkké, ještě v noci jsme oddojovala pro jehně. Matka je krásně vyčistěná, chová se absolutně v pohodě. Bohužel jehňátka se narodila v mé nepřítomnosti, po té byla přikládána-ostříhali jsme vemínko a vyzkoušeli i průchodnost struků. Matka se o ně starala, byla krásně očištěná, jevila o ně zájem, ovšem chvílema je shazovala hlavou na zem. Ještě ráno před odjezdem do práce jsem je přikládala, jak jsme psala výše byla čilá. Po práci již začal bohužel marný boj.
5 dní před porodem byl u ní veterinář, natekly jí karpály, jako by v nich měla vodu. Chovala se ale normálně-žrala, pila, dostávala trochu jádra. Bohužel konstatoval, že jí nemůže nic píchnout s blížícím se porodem (termín porodu nebyl přímo dán, ovečku jsme již koupili březí a původní majitelé je měli s beranem stále spolu).
Otok bohužel stále nezmizel, idkyž je již nepatrný, očividně jí nebolí. Myslíte, že by to mohlo spolu souviset?