dana033

XXX.XXX.165.106
Dobrý deň. Prosím Vás, viete mi poradiť? Mám 6 kôz. Za posledný týždeň som si všimla, že má jedna koza problémy s chôdzou. Má rok, mám ju od 2 mesiacov. pripustená nie je. Strašne rýchlo oproti tým ostatným jej rastú paznechty. Strihala som jej ich asi 3 mesiace dozadu. Medzi tým sme museli kozy presťahovať na iné miesto a riešila som veci okolo toho, takže paznechty som za tú dobu neriešila vôbec. Momentálne kvôli blatu a preto že nemáme dorobené ohrady, musia byť kozy zatvorené v unimobunke. Všimla som si asi týždeň dozadu, že koza uvolňuje jednu zadnú nohu. Majú tam dosť nastlané, takže sa im v tom horšie chodí. Čiže nebolo dovtedy nič vidno. Teraz bolo trochu krajsie, tak som ich vyhnala z unimobunky von, šli sme sa kúsok prejsť a tam som si všimla, že koza oproti iným nebehá, len kráča za nami. Predné nohy sa jej mierne rozbiehajú do strán a zadné sa jej zbiehajú k sebe. Čiže zo zadu ich nemá naširoko od seba, ale má ich asi 5 cm od seba. Ostrihala som jej teda prerastené paznechty, mierne sa to zlepšilo. Ešte jej ich chcem raz ostrihať, lebo som momentalne sama a nemal mi kto kozu podržať. A jej sa samozrejme moc stáť nechcelo. Tak jej ich musím ešte poriadne zrovnať.
Majú takto skrivené nohy za následok tie prerastené paznechty? Alebo môže ísť o nejakú chorobu? Prípadne za akú dobu od skrátenia sa nohy dajú do normálu? Nevidela som žiadnu hnilobu, ani nechodí po kolenách ani nič. Ešte cca mesiac dozadu mala nohy rovné.
Přerostené pazdnechty můžou způsobit špaté našlapování, tím ta chůze. Dále vznikají v mezipazdnechtí otlaky, tak že kozu chúze může bolet - další důvod jiného našlapování (po patách, po bocích pazdnechtú...). Jestli to teda není nějaká nemoc(nevím), tak bude našlapovat jinak do doby, než jí to přestane bolet.