Kokcidióza - dávkování SULFACOXU T

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2016 14:43
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Dvě letošní jehňata se mi nezdála, byla drobnější než ostatní vrstevníci, na pohmat vystouplá páteř a nafouklé bříško. Celkově připomínala králíky s kokcidiózou. I přes to, že jsou čilá a derou se k jídlo, a bobky mají v pořádku, dala jsem vzorek bobků na rozbor veterináři. Výsledek - zvýšený výskyt kokcidii. Mám jim podávat SULFACOX T podle návodu na lahvičce. Tam se ovšem píše kolik ml přípravku mám dát na 1 litr vody. Ptám se zkušenějších - Mám v této situaci podat SULFACOX celému stádu, tzn. do vody, kterou pijí všichni nebo raději oddělit ty dva kusy a těm roztok podávat do tlamičky? Nebo má někdo zkušenost s podání neředěného přípravku přímo danému kusu? Jsou to jehňata kamerunek a jsou maličká, váží cca 5 kg.

25.2.2016 18:56
moonika

XXX.XXX.139.10

Keď som raz riešila u capka kokcidiózu, dala som mu rovno do tlamy, len to trieba zriediť s vodou. Oni tam uvádzajú dávku:

Teľatá, ošípané, prasiatka, ovce, jahňatá, psy:
4 ml lieku na 10 kg ž. hm., počas 5-7 dní

a tiež píšu:Denná dávka pre všetky druhy zvierat je 30-32 mg účinnej látky na kg živej hmotnosti t.j.0,5 ml lieku na 1 kg ž.hm.. V akútnych prípadoch je možné štartovaciu dávku zdvojnásobiť

Takže dajte podĺa hmotnosti, napr.2ml( na 5kg). priamo do tlamy ale riadne zriedené v čo najväčšom množstve vody, ja som raz zakixovala a podala som mu ho aj nezriedený, našťastie mu nič nebolo, hneď som to "zaliala" vodou.

Tá dávka pre jahňatá nie je uvedená vyslovene pre kokcidiózu, ale pre bakteriálne inf. ale u mňa to zabralo.

25.2.2016 19:01
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dávám preventivně 2 týdny po narození BAYCOX 5%. Lék je původně určený pro selata, ale na jehňata zabírá skvěle. Dává se 1 ml na 3kg váhy jehněte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2016 21:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si myslím, že vzhledem k vývojovému cyklu kokcidií nemá cenu dávat kokcidiostatika dřív jak 17. - 21. den života.

26.2.2016 08:03
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

moonika napsal(a):
Keď som raz riešila u capka kokcidiózu, dala som mu rovno do tlamy, len to trieba zriediť s vodou. Oni tam uvádzajú dávku:

Teľatá, ošípané, prasiatka, ovce, jahňatá, psy:
4 ml lieku na 10 kg ž. hm., počas 5-7 dní

a tiež píšu:Denná dávka pre všetky druhy zvierat je 30-32 mg účinnej látky na kg živej hmotnosti t.j.0,5 ml lieku na 1 kg ž.hm.. V akútnych prípadoch je možné štartovaciu dávku zdvojnásobiť

Takže dajte podĺa hmotnosti, napr.2ml( na 5kg). priamo do tlamy ale riadne zriedené v čo najväčšom množstve vody, ja som raz zakixovala a podala som mu ho aj nezriedený, našťastie mu nič nebolo, hneď som to "zaliala" vodou.

Tá dávka pre jahňatá nie je uvedená vyslovene pre kokcidiózu, ale pre bakteriálne inf. ale u mňa to zabralo.

Děkuji za radu. Dotazovala jsem se právě proto, že u jehňat tam není napsáno dávkování v případě kokcidiózy, kokcidióza je na příbalovém létáku zmíněna pouze u králíků a slepic. Nakonec jsme to pořešili tak, že dávku přímo do tlamy dostaly jehňata i jejich matka a budeme v tom pokračovat i nadále po dobu 5 dní a pak se uvidí, zda se jejich stav zlepší. Ještě dotaz, když přeléčíme kokcidiózu SULFACOXEM, můžeme pak přeléčené kusy odčervit společně se stádem (budeme odčervovat ALDIFALEM) ? Nebo potřebují více času na zotavení z kokcidiózy? Vím, že veterinář by měl znát odpověď na tuto otázku, ale odpovídal tak nepřesvědčivě, že se raději poptám tady.

Stáhnout zdarma
26.2.2016 08:35
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já si myslím, že vzhledem k vývojovému cyklu kokcidií nemá cenu dávat kokcidiostatika dřív jak 17. - 21. den života.

Vývojový cyklus kokcídií trvá skutečně 21 dni, ale podání BAYCOXu působí i na vývojová stadia, tím se nepodaří kokcidiím dospět a vylučovat zárodky.

26.2.2016 08:47
moonika

XXX.XXX.176.8

chovatelka kamerunek napsal(a):
Děkuji za radu. Dotazovala jsem se právě proto, že u jehňat tam není napsáno dávkování v případě kokcidiózy, kokcidióza je na příbalovém létáku zmíněna pouze u králíků a slepic. Nakonec jsme to pořešili tak, že dávku přímo do tlamy dostaly jehňata i jejich matka a budeme v tom pokračovat i nadále po dobu 5 dní a pak se uvidí, zda se jejich stav zlepší. Ještě dotaz, když přeléčíme kokcidiózu SULFACOXEM, můžeme pak přeléčené kusy odčervit společně se stádem (budeme odčervovat ALDIFALEM) ? Nebo potřebují více času na zotavení z kokcidiózy? Vím, že veterinář by měl znát odpověď na tuto otázku, ale odpovídal tak nepřesvědčivě, že se raději poptám tady.

Matku sledujte či trávenie funguje ok, dospelým sa to neodporúča dávať, ale myslím Roklanka spomínala že dávala aj dospelej a nebol problém. Na tú dobu vám neviem odpovedať, nemám o tom info ale za mňa, ja by som im dala čas aspoň týždeń po preliečení.

26.2.2016 09:42
roklanka

XXX.XXX.46.216

Ano, řešila jsem to u dospělé kozy a dala přímo do tlamy naředěné vodou.Je třeba hlídat trávení, prý se mohou zastavit žaludky, ale u mé kozy se nic takového nestalo.

26.2.2016 10:24
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

roklanka napsal(a):
Ano, řešila jsem to u dospělé kozy a dala přímo do tlamy naředěné vodou.Je třeba hlídat trávení, prý se mohou zastavit žaludky, ale u mé kozy se nic takového nestalo.

Pokud tomu dobře rozumím, tak přímé podání roztoku do tlamy může zastavit žaludky jenom u dospělého kusu nebo i u jehňete? U jehňat jsem natáhla do stříkačky 3ml roztoku a do plna doředila vodou, protřepala a podala přímo do tlamičky. Měly možnost ihned se napít vody, ale běžely opět k jeslím se senem a ládovaly se senem dál. U dospělé ovce jsem natáhla 16 ml roztoku a do plna dotáhla vodu a opět podala do tlamy. Taky se nešla napít, ale pokračovala ve žraní sena. Trochu se bojím, aby to nebylo příliš drastické. Veterinář tvrdil, že mám dát každému dávku podle váhy natvrdo do tlamy po dobu 5 dnů. Když jsem dnes volala na veterinu a domlouvala vyšetření bobků po kůře, tak mi jiná veterinářka zase tvrdila, že provést stejnou kůru jako u králíků, čili dát do vody, podávat 3 dny, pak 2 dny přestávka a zase 3 dny. Už jsem z toho jelen. Když dám ty tři kusy zvlášť a dám jim na pití vodu ze SULFACOXEM, tak nebudu vědět kolik, kdo vypil a zda má v sobě potřebnou dávku. Zároveň se bojím, aby jim do tlamy podávaný SULFACOX neublížil.

26.2.2016 10:31
roklanka

XXX.XXX.46.216

Pokud jehněti už pracují žaludky, tak asi ano, tuto možnost uvádějí na příbalovém letáku. Jinak chovatelé používají Vecoxan u mláďat, já s ním zkušenost nemám.

26.2.2016 10:33
moonika

XXX.XXX.176.8

Neviem akú ste mali striekačku ale ak 23ml tak pre tú dospelú je to slabo zriedené, dajte si to do malej petky s väčším množstvom vody. Nečakajte že sa vám sami hneď pôjdu napiť. Ono sa to ofiko(celkovo sulfacox T) má dávať len zvieratám s nerozvinutými predžaludkami ale asi to nie je také rizikové obzvlášť keď máte možnosť sledovať ju a v prípade náznaku spomaleného trávenia niečo podať.

Přidejte reakci

Přidat smajlík