Ovce odmítá jediné jehně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AnežkaP.

26.2.2016 12:33
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

Dnes nám porodila ovce - jedno jediné jehně. Neviděla jsem, že by se jehně napilo a tak jsem ovci raději podržela a jehně přistavila. Ale podle jejího chování nevím, jak se k němu má. Očistila ho, čmuchá k němu a oblizuje ho, ale pak do něj zase strká hlavou. Proto mám trochu pocit, že ho odmítá. Co s tím? Už se to někomu stalo? Jinak se mi zdá jehně čiperné.

Gocz

26.2.2016 12:42
Gocz

XXX.XXX.27.34

Sedněte si k ním a sledujte. Musíte si být jistá, že pije, jinak je zle a fofrem shánějte mléčnou náhražku.

AnežkaP.

26.2.2016 12:51
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

Gocz napsal(a):
Sedněte si k ním a sledujte. Musíte si být jistá, že pije, jinak je zle a fofrem shánějte mléčnou náhražku.

O to nejde, jehně pije, ale když ho přistavíme. Jen nevím, jestli to není zbytečné. Mléko ovce má, s každým "kojením" se nechá víc a víc a už neodporuje. Sedět tam bohužel neustále nemohu, musím se starat o 10ti měsíční dcerku.

26.2.2016 12:53
lilo

XXX.XXX.201.210

Me tohle po porodu delala koza...jedno kuzle ktere obihalo okolo pomalu rohama pritlacila do podestylky... take jsem se bala ze ji ruplo v bedne... ale kdyz jsem tam sedela a pozorovala tak mi doslo o co vlastne slo... jeslti ho ocistila a bekaj na sebe... pravdepodobne je prijate... a to strkani hlavy je moment kterym ho vychovava a snazi se mu rici... koukej zalehnout, bude se odpocivat... pravdepodobne az si jehne lehne pokud uz mu nevyhrabala krater.. tak si lehne k nemu a bude vsechno v poradku... rozhodne kontrolujte... a dejte vedet jeslti mate take chytrou ovci vychovatelku...

AnežkaP.

26.2.2016 12:59
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

Vím, že ovce odmítne nejslabší mládě, ale nikdy jsem neslyšela, že by odmítla jediné jehně, co má, obzvlášťr když se mi nezdá bídné, nebo nemocné. Jasně, že to nemusím poznat. Spíš mne zajímalo, jestli se to odmítnutí stává s jediným jehnětem.

AnežkaP.

26.2.2016 13:03
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

lilo napsal(a):
Me tohle po porodu delala koza...jedno kuzle ktere obihalo okolo pomalu rohama pritlacila do podestylky... take jsem se bala ze ji ruplo v bedne... ale kdyz jsem tam sedela a pozorovala tak mi doslo o co vlastne slo... jeslti ho ocistila a bekaj na sebe... pravdepodobne je prijate... a to strkani hlavy je moment kterym ho vychovava a snazi se mu rici... koukej zalehnout, bude se odpocivat... pravdepodobne az si jehne lehne pokud uz mu nevyhrabala krater.. tak si lehne k nemu a bude vsechno v poradku... rozhodne kontrolujte... a dejte vedet jeslti mate take chytrou ovci vychovatelku...

No zrovna tahle ovce je z těch našich ovcí nejtupější, tak bych se docela divila, ale mám radost, mám naději, že neprobdím noc :) Díky.

Marian Ch.

26.2.2016 14:12
Marian Ch.

XXX.XXX.74.122

Ja chovám 2 biele krátkosrsté kozy druhý rok.
Vlani, ako prvôstky porodili - jedna dvoch capkov, a druhá capka a kozičku.
Matka po pôrode kozičku tiež očistila, a potom odvrhla.
Ja som automaticky zariadil fľašku s cumľom, ale moja milá suseda,
ktorá celý čas starostlivo dohliadala na chov chovateľa-začiatočníka ma presvedčila, že ju musíme kŕmiť priamo z vemena, aj keď matka protestuje, a tak som matku držal na povrázku pritlačil kolenom do roku chlieva, a ešte druhou rukou pridržiaval zadnú nohu, aby nekopala.
Malé takto vyrástlo, aj keď bolo najmenšie zo všetkých štyroch, ale časom bolo najčipernejšie. Všade bolo prvé. Dostávalo rany od ostatných, ale neustúpila. Ona bola aj hovorkyňa stáda.
Keď mala 4 mesiace, dostala "zápal pľúc"? a ešte k tomu aj nervovosvalové ochorenie.
Po trojdňovej liečbe sa stav zhoršil natoľko, že už sa neudržala na nohách. Museli sme ju dať utratiť. Často myslím naň, ako chcelo žiť, chodilo po dvore, ja za ním, a keď spadlo, postavil som ho na nohy, lebo samo to nedokázalo.
Dodnes neviem, či sa kozička narodila už z tou chorobou, a matka to cítila, a ju odvrhla.
Niekto mi hovoril, že prvôstkam sa to stáva, že z dvoch jedno nepríjme.
Je zvláštne, že matka toho Vášho jahniatka odmietla aj to jediné.
Ja som na dôchodku, (ne)mám čas. Venujem sa len kozičkám.
Keď ochorela kozička (Maja), jednu noc som spal-bdel vo výbehu pred chlievom na lehátku, lebo nemohla spať, len chodila sem a tam, až kým nespadla. Zakaždým som ju postavil na nohy, a zadriemal. Takto sme spolu prežili celú jednu noc.

26.2.2016 14:30
lilo

XXX.XXX.201.210

AnežkaP. napsal(a):
No zrovna tahle ovce je z těch našich ovcí nejtupější, tak bych se docela divila, ale mám radost, mám naději, že neprobdím noc :) Díky.

No dejte jeste vedet... co jste vypozorovala... treba je zkuste obe probudit a jen z povzdali sledujte jeslti to male pujde sosat... jesti ho matka necha nebo jestli mu utece...

AnežkaP.

26.2.2016 14:53
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

lilo napsal(a):
No dejte jeste vedet... co jste vypozorovala... treba je zkuste obe probudit a jen z povzdali sledujte jeslti to male pujde sosat... jesti ho matka necha nebo jestli mu utece...

Oni jsou celou dobu vzhůru. Teď jsem tam asi půl hodiny byla a ovce jehňátko olizuje a odpovídá mu, ale když se už už přiblíží ke struku, ovce poodejde dál. Ale taky to jehně není úplně průbojné.

AnežkaP.

26.2.2016 14:56
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

Marian Ch. napsal(a):
Ja chovám 2 biele krátkosrsté kozy druhý rok.
Vlani, ako prvôstky porodili - jedna dvoch capkov, a druhá capka a kozičku.
Matka po pôrode kozičku tiež očistila, a potom odvrhla.
Ja som automaticky zariadil fľašku s cumľom, ale moja milá suseda,
ktorá celý čas starostlivo dohliadala na chov chovateľa-začiatočníka ma presvedčila, že ju musíme kŕmiť priamo z vemena, aj keď matka protestuje, a tak som matku držal na povrázku pritlačil kolenom do roku chlieva, a ešte druhou rukou pridržiaval zadnú nohu, aby nekopala.
Malé takto vyrástlo, aj keď bolo najmenšie zo všetkých štyroch, ale časom bolo najčipernejšie. Všade bolo prvé. Dostávalo rany od ostatných, ale neustúpila. Ona bola aj hovorkyňa stáda.
Keď mala 4 mesiace, dostala "zápal pľúc"? a ešte k tomu aj nervovosvalové ochorenie.
Po trojdňovej liečbe sa stav zhoršil natoľko, že už sa neudržala na nohách. Museli sme ju dať utratiť. Často myslím naň, ako chcelo žiť, chodilo po dvore, ja za ním, a keď spadlo, postavil som ho na nohy, lebo samo to nedokázalo.
Dodnes neviem, či sa kozička narodila už z tou chorobou, a matka to cítila, a ju odvrhla.
Niekto mi hovoril, že prvôstkam sa to stáva, že z dvoch jedno nepríjme.
Je zvláštne, že matka toho Vášho jahniatka odmietla aj to jediné.
Ja som na dôchodku, (ne)mám čas. Venujem sa len kozičkám.
Keď ochorela kozička (Maja), jednu noc som spal-bdel vo výbehu pred chlievom na lehátku, lebo nemohla spať, len chodila sem a tam, až kým nespadla. Zakaždým som ju postavil na nohy, a zadriemal. Takto sme spolu prežili celú jednu noc.

Mně právě přišlo jako kravina dávat jehněti něco jiného. Ta ovce mléko má, stačí jí podržet nohu. Ona se moc nevzpírá, ale zatím sama asi nedá. Vstávat v noci mi nedělá problém, ale pokud si dcerka udělá intervaly na kojení v úplně jinou dobu, moc se nevyspím, manžela budu mít na noční, tak se moc netěším.

AnežkaP.

26.2.2016 14:57
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

Taky se mi zdá, že je jehněti zima, ale ovce si lehne úplně jinde, než k němu.

27.2.2016 08:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Podívejte se ovci na struky, jestli ji jehně při pití nekouše.

AnežkaP.

6.3.2016 07:16
AnežkaP.

XXX.XXX.188.12

Tak ještě jsem si říkala, že napíšu, jak to dopadlo. Druhý den ráno jsme konečně našli jehně přisáté. Zatím prospívá. :) Díky za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík