Uživatel s deaktivovaným účtem

Pitva může napovědět. Teď se tu probírá v různých vláknech úmrtnost mláďat, ale nikdo Vám k tomu nic nepoví - byly by to jen dohady.

To musí odpovědět někdo jiný - já mám tady vetku spřízněnou, takže to mám třeba za kýtu :).

Jestli to je pravidelne, tak to nebude nic nahodneho. Sama asi dobre vite, cim jak krmite, voda, lizy. V kajekm prostredi se ovce pohybuji. Nechci byt otravnej, posledni dny ve volnych chvilich studyruju picninarstvi. A to se clovek nestaci divit, jak ta obycejna trava co ty nase ovce zerou, dokaze zviratum i uskodit. A to jak trava, tak seno. Jestli jehnata hynou po mesici tak me neco rika, ze pricina bude u matek a tam muze byt jadro pudla.
Dobrý večer, bohužel i já se musím přidat k vláknu úhyn. Namlsala jsem se loni a předloni, kdy všechny porody i poporodní doba byly naprosto v pohodě. Ale letos. Jehňátka všechny v pořádku ale u koziček stále něco řeším. Zajímavý třetí kozí porod, třetí březost naší Rózy. První kůzlátko bylo v pořádku, druhé se rodilo také standardně ale bylo mrtvé, bezzubé a neosrstěné. Velmi zajímavé bylo, že bylo velké jak to první a vůbec nebylo nějak macerované, tudíž muselo před porodem asi žít. Další porod byla trojčata naší Matyldy. Zkušená koza, každé kůzlátko šlo na svět na tři zatlačení. Protože měla vemeno téměř až na zem, oddojila jsem mlezivo a všem třem jsem první dávku dala stříkačkou, abych měla jistotu, že se napila a potom už jsem je nechala, ať si vemeno najdou sami. Sem tam jsem je chodila přikládat a pomáhala jim, druhý den jsem už vemeno oddojila, aby to kůzlata měla snažší. Třetí den jsem si všimla, že malá kozička polehává. Byla taková placička, už se sama nezvedala, když jsem jí přiložila ke struku, pila ale jen chvilinku. Musela jsem jí vzít od kozy, protože další dvě kůzlata po ní rajtovala. Dostala E a Se a vzala jsem si jí domů. Oddojuji od kozy a naštěstí kozička krásně pije z misky. Mám jí doma týden. Pije, roste, ale netloustne, mečí, močí, kaká. Když jí postavím, stojí ale to je vše. Udělá pár "krůčíčků ", otočí se kolem své osy a pak se tak napůl položí, napůl svalí. Měla jsem tu veterináře, nic na ní neshledal,. Teď jsem docela bezradná, protože stav se výrazně nelepší. Sice už není taková placička ale se sourozenci se to nedá srovnat. Hlavně ale se sama nezvedne a nechodí.Dnes jsem podala druhou dávku Se ale potom už moc možností nemám. O dva dny byl mladší 100% AN kozlíček. Velký, nádherný jedináček, koza si ho hýčkala, mleziva se napil, často jsem ho viděla u struku. Zase po třech dnech zůstával pořád ležet, jen se napil a už zase ležel. Když jsem ho vzala do ruky, byl také tak hadratý, těžko se držel na nohách a i když dost pil, byl také placička. Další den jsem ho našla mrtvého, koza ho zahřívala.Požádala jsem veterináře o pitvu. Závěr byl takový, že jediný problém byl prokrvácený slez a tudíž muselo dojít k úrazu. Jediné co si můžu myslet, je, že ho koza nějak přilehla, protože každá koza je už před porodem umístěna do samostatného boxu aby pak kůzlátkům nikdo neublížil.A tak se docela děsím dalších mláďat. S kozičkou jsem si dala ještě týden.Teď mě trochu nalomil předchozí pisatel. Tak uvidím.
Měsíční jehně aby se nechalo tak snadno zabít úrazem? To se mě moc nezdá. Jestli ale trváte na úrazu, tak si mrtvé jehně rozřízněte sama. Pokud najdete něco zakrvavené, zlomené tak je to úraz.
A u Eržiky se mě taky nezdá, že by koza zalehla týdenní zdravé kůzle, to by musela být jooooo náhoda. Ale pořád lepší mrtvé jehně díky úrazu, než nějaká nemoc.
alenka8
napsal(a):
Prosím o radu. Celkem pravidelně se nám stává, že nám cca po měsíci zničeho nic pojde jehně. Vypadá zdravě, ráno běhá, pije, odpoledne běhá a večer ho najdeme mrtvé. Nevíte čím to může být, případně co proti tomu dělat. Moc děkuji za odpověď.
Protože ovečky jsou moje zaměstnání, jsem při bahnění a malých jehňatech u ovcí skoro nonstop. Když mám 3-4 týdny stará jehňata, VŽDYCKY mám ve stáji streptonamid. Ono je to na těch jehňatech pár hodin(2-3) dopředu vidět - stojí a divně čumí. Rozpustím třetinu pytlíku streptonamidu a stříkačkou do tlamičky, za dvě hoďky jehně už zase poskakuje. Nám tenhle "objev" snížil úmrtnost jehňat snad o 90%.

Pro ustulina: a cim to?
moonika
napsal(a):
Čo sa týka tých hadrových kozliatok, pripomína to Floppy kid syndrom, pogúglite si o tom, keď tak použite Prekladač Google.
Děkuji za odpověď. Hned jsem se na to podívala. Časově to u obou kůzlátek přesně odpovídá. Ale. U kozičky si vždy řeknu proč jen jedno z trojčat. Oba kozlíci výborně prospívají. Kdyby měla matka nedostatek draslíku, pocítila by to všechna kůzlata. Víc můžu samozřejmě posuzovat kozičku, protože tu mám doma. Ochablost, nechutenství, /nebo nejezení protože se nemohla moc zvedat /a když jsem jí přiložila ke struku, tak 5x zatáhla a dost, apatické chování / bylo jí jedno, že jí koza líže, volá, že bráchové po ní skákají /. Od té doby co jí mám doma se zlepšila, komunikuje s námi, fňuká. když něco chce mečí /volá nás /, pozoruje co se děje.Hlavičku drží už výborně. Přední půlka těla je znatelně lepší než zadní. Pije oddojené mléko když si řekne a kolik chce /pije z misky /. Je vidět, že břicho má najedené ale jinak je hubená na kost, vydrží stát jen chvilku a NECHODÍ a dnes začala skřípat zoubky.Chtěla bych zkusit tu léčbu acidozy. Tak uvidím, co na to veterinář. I když by to nedopadlo, bude to zkušenost pro příště.Diky za radu.
eržika
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Hned jsem se na to podívala. Časově to u obou kůzlátek přesně odpovídá. Ale. U kozičky si vždy řeknu proč jen jedno z trojčat. Oba kozlíci výborně prospívají. Kdyby měla matka nedostatek draslíku, pocítila by to všechna kůzlata. Víc můžu samozřejmě posuzovat kozičku, protože tu mám doma. Ochablost, nechutenství, /nebo nejezení protože se nemohla moc zvedat /a když jsem jí přiložila ke struku, tak 5x zatáhla a dost, apatické chování / bylo jí jedno, že jí koza líže, volá, že bráchové po ní skákají /. Od té doby co jí mám doma se zlepšila, komunikuje s námi, fňuká. když něco chce mečí /volá nás /, pozoruje co se děje.Hlavičku drží už výborně. Přední půlka těla je znatelně lepší než zadní. Pije oddojené mléko když si řekne a kolik chce /pije z misky /. Je vidět, že břicho má najedené ale jinak je hubená na kost, vydrží stát jen chvilku a NECHODÍ a dnes začala skřípat zoubky.Chtěla bych zkusit tu léčbu acidozy. Tak uvidím, co na to veterinář. I když by to nedopadlo, bude to zkušenost pro příště.Diky za radu.
Ten deficit draslíka je uvedený len ako jedna z možných príčin, ono tie príčiny FKS zdá sa mi že ešte nie sú celkom jasné, aj Fantová to tak uvádza, v niektorých článkoch sa uvádzajú aj bakteriálne, inde nebakteriálne príčiny, rôzne zdroje o tom píšu inak, ale aspoň v liečbe sa zväčša zhodujú, a v tom že úspech má hlavne veľmi skorá liečba. Škrípanie znamenábolesti :(
Nevravím že to musí b yť váš prípad, ale vždy ma to napadne keď čítam o hadrových kozľatách, pokiaľ to nesúvisí s deficitom selénu-ten by sa prejavil hneď po pôrode, a mladé by nemali sací reflex.Ide tam o nadmernú tvorbu kyseliny mliečnej z rôznych príčin a tým vzniká prekyslenie krvi, metabolická acidóza. Overiť to môžete odberom krvi a potrovnaním výsledkov podľa tejto tabuľky http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/270/21374.png.
Proč jehňata 3-4 týdny stará ( jak píše Ustulína) začínají hynout na bakterie v trávení. Je to tím, že začnou k mléčné stravě přibírat i jiné krmení? Může to souviset i s termínem bahnění v zimních měsících? Odkud jsou ty zabíjející bakterie? Prosím, napište k tomu někdo svou zkušenost. Děkuji.
Přesně tak si to vysvětluju - přemnožení nevhodných bakterií při vývinu předžaludků...?
Když jsem před lety nastoupila do práce na farmu, rodilo se tam nekontrolovatelně velké množství jehňat a zkoušeli jsme všechno, na streptonamid se přišlo náhodou - měla jsem ho kvůli psovi. neříkám, že je to všelék a zachrání to nevhodný chov, ale pro mě je noční můrou, že bych ho při jehňatech neměla - stejně jako mlezivo nebo sušený mlíko.
I když je to mimo základní téma tohoto vlákna:
K tomu problému třítýdenních hynoucích mláďat- je to tím, že jejich získaná imunita má ve 3. a 8. týdnu kritické období, kdy může selhávat. Škodlivé bakterie se pak přemnoží. Proti tomu má pomáhat podávání probiotik už preventivně krátce po porodu a pak opakovaně. Viz rady chovatelky Clun Forest "Rady od babičky".

Kde se ty bakterie berou? Nekvalitni seno? Uziraj starym jadro? Pobihaj a uzdibujou travu po vybehu kde se stado pohybovalo celou zimu? Lidi ja vas chapu, ale nelibi se me to. Muzeme tem malym pichat antibiotika, podavat probiotika, selen atd atd. Ale to uz neni "normalni" chov. Chce to zjistit pricinu a tu odstranit. nevim, prijde me ze tihle pomahanim se do budoucna vychovaji generace nachylnych ovci, do kterych se bude muset pri kazdym problemu pichat atb atd.

Pola
napsal(a):
Ty bakterie tam zřejmě jsou, ale imunita je drží v šachu.
Ted koukam ze jste se taky ptal(a) na puvod tech bakterii. Me by taky zajimalo kde jsem pochytil streptokoka co me rok docela vytrapuje. Ale to neresme. Tech pricin bude asi hodne pocinaje chybama ve vyzive a zdrav. stavu matek, po nevhodne prostredi pro rust jehnat. Myslim ze na to nikdo presnou odpoved neda. Asi to bude fakt chtit hledat v zahranicnich zdroji, lieratury je hromada. A nebo oslovit nejakeho MvDr ktery zraoven chova ovce ve velkem.

Pohledam doma jeste ve starych chytrych knizkach.
Ja vam presne reknu kde jsou... jsou vsudepritomne... byli tu od prvopocatku... jenze ta rovnovaha ktera panuje ve vyvoji imunity a schopnosti bakterii... po tisicileti je v poslednich 100 letech vychylena lidskym snazenim... lidskym snazenim o likvidaci bakterii... a tak v duchu humanismu se ve sve podstate sami na sobe dopoustime genocidy... jde o neustale zneuzivani antibiotik, antivirotik, naduzivani chemickych latek, ockovacich latek a podceneni nemoci...tudis vyborna zivna puda pro rezistenci a posileni viru a bakterii... vemte si ze vetsina bakterii se stala rezistentnimi na ATB stejne tak viry neustale mutuji... jen ta nase imunita ma hold pomalejsi vyvoj... a tak proste musi nektere kusy padnout aby dalsi generace mohly byt silnejsi... stejne tak jako dalsi a dalsi generace viru a bakterii.

Tak to asi brzo padnu ja i jehnatka, snad po nas prijdou silnejsi :).

Posledni rok se ptam porad :) u tech ovci to je jednodussi, mozna. Rozhodne neni reseni neustale pichani a dopovani. To uz bych pak zvazil, jestli se na to nevykaslat za tuhle cenu. A pustit se treba do strasilek nebo rybicek.).

lilo
napsal(a):
Presne tak... ale divil by jste se kolik chemie dostavaji do vodicky rybicky :).
To je fakt, ale aspon prohanej prez zabra odstatou, ne jak kdyz my si delame caj z vody hned z kohoutka. Clovek se uz nemuze nicemu divit. Snad poumuze uz jen jabkovice a slivovice :).

lilo
napsal(a):
No a jak se lecite...
Poslal jsem vam SZ.
Pro Mastnacka: No, ptala jsem se a šrotovalo mě to v hlavě a nedalo pokoj, až jsem to našla a dala "do placu". A tak nám taky dejte vědět, pokud vyřešite ty streptokoky - jak na ně.
Chovali jsme před lety žírné merino a ty ovce opravdu stačilo nakrmit. Kde se ztrácí ta životní síla zvířat a lidí? Z toho důvodu mě vážně štve ten "palmový olej" ve všem...

Tyjo, palmový olej... jak to tak kolem mě teď pořád lítá, ty hrůzy v pralesích, řekla jsem si, že se teda mrknu, do čeho všeho se to dává. Stejně čtu etikety - snažím se vybírat co nejvíc přírodní potraviny v rámci řetězců (kdybychom se měli stravovat v našich úžasných "farmářských obchodech", tak bychom měli tak na pečivo a mléko a pak se chodili pást se zvířaty asi...) a zjistila jsem, že vlastně skoro žádné běžně dostupné pamlsky bychom kupovat neměli. Mno, jen dobře, stejně sladkosti nejsou zdravé Do mléčných výrobků to víceméně nedávaj a ovoce a zelenina je v pohodě. A víc toho stejně nekupujem. Tak vyřadit palmový olej snad nebude tak obtížné, jak jsem se bála
PS: Milka ho neobsahuje

Pola
napsal(a):
Pro Mastnacka: No, ptala jsem se a šrotovalo mě to v hlavě a nedalo pokoj, až jsem to našla a dala "do placu". A tak nám taky dejte vědět, pokud vyřešite ty streptokoky - jak na ně.
Chovali jsme před lety žírné merino a ty ovce opravdu stačilo nakrmit. Kde se ztrácí ta životní síla zvířat a lidí? Z toho důvodu mě vážně štve ten "palmový olej" ve všem...
Myslim ze se ztraci v tom prilisnem preventivnim leceni. Kazdej chovatel chape ze neni prijemny videt umirat jehnata nebo dospela zvirata. Ale je to zivot. Ja taky lecim kdyz se neco deje. Ale prevenci se snazim omezit na kvalitni zradlo, dobrou patvu, cistou vodu a jakz takz klid. Provoz na okolni polnacce neovlnivim ale ovce maji kam zalizt takze tomu nejsou vystaveny. Taky nedavam skoro zadny prikrmy az na oves a i s tim jsem ted prestal. Cim vic se toho do zvirat rve co by nemuselo, tim vetsi "sance" ze v tom neco bude. Ono ani ta pastva nemusi byt koser, kdyz sousedite s kolchoznikem, praskovani, hnojeni. Pri desti vam voda z pole prilitne na pastvinu a co muzete delat?

napsal(a):
Tyjo, palmový olej... jak to tak kolem mě teď pořád lítá, ty hrůzy v pralesích, řekla jsem si, že se teda mrknu, do čeho všeho se to dává. Stejně čtu etikety - snažím se vybírat co nejvíc přírodní potraviny v rámci řetězců (kdybychom se měli stravovat v našich úžasných "farmářských obchodech", tak bychom měli tak na pečivo a mléko a pak se chodili pást se zvířaty asi...) a zjistila jsem, že vlastně skoro žádné běžně dostupné pamlsky bychom kupovat neměli. Mno, jen dobře, stejně sladkosti nejsou zdravé Do mléčných výrobků to víceméně nedávaj a ovoce a zelenina je v pohodě. A víc toho stejně nekupujem. Tak vyřadit palmový olej snad nebude tak obtížné, jak jsem se bála
PS: Milka ho neobsahuje
Palmacek opravdu neni v tech zakladnich nezbytnych vecech. Ale kdyz si clovek oblibi treba takovou Milu ke kafi nebo Horalku... tak je pak v ri..ti :)
Milka je ale hrozny blato :) Figaro ji strci do kapci, ale teda s palmovym olejem bohuzel :) nebo si zvyknout na horkou vysokoprocentni. Tu aspon nejim jako chleba :).
No, když mám 100 jehňat a z toho 15ti v průběhu krizového období vrznu jednu dávku streptonamidu, kterým tim zachráním život, fakt v tom nevidím problém... To je jak kdybych nepomohla převrácený ovci (těch taky za rok pár převracím)...
Ovce jsou pouze na senu a pastvě, ATB jsem žádný nepíchla roky(akorát někdy atb čípek), ani selen jehňatům, žádný očkování, loni byly dokonce pouze 1x odčervený(odstavení beránci 2x) - nebylo třeba vícekrát, takže choulostivěním stáda bych to nenazvala, ale třeba někdo jo... Někdo taky nekontroluje porody, že... že co samo nepřežije a matky hned nevemou, to nemá žít.
Sakra, letos jsem měla po dlouhé době chřipajznu, vzala jsem si paralen, zabte mě :).

Netreba to hnat do extremu precik :) Psal jsem ze to kazdej chovatel chape. A malo kdo necha chcipat. Natoz mlady na ktery se celej rok tesi. Kdyz mate talik ovci, jak je na tom krmivo? Hadam ze mate kulaty baliky. Prach, plisne? Ono nemusi bejt balik ani viditelne plesnivej, ale uz na louce to je v trave. Co voda? Znam chovatele ktery napajej destovkou co chytaj ze strech. Takova strecha vlete chyta prach atd, pak prijde lijak a pokud nemate spesl ventil, kterej tu prvni vodu posle bokem od nadrze, tak to nemusi bejt moc mnamka.
jasan, porody mi začnou za týden, tak mě ten optimismus a plácání po rameni přejde :)
Zkrmíme cca.2 kulatý balíky denně ovcím plus 1 ostatním senožroutům(kozy, krávy, koně), balíky jsou uloženy volně na louce, nesmí se navzájem dotýkat, pak se jenom sloupne 5cm vrstva a část, která leží na zemi se odseká sekerkou. Určitě to není ideální, letos se snad podaří seník...

No to neni vubec idealni :) I kdyz balik polozite po vetru hladkou stranou, tak do nej naprsi i ze stran a tam pak buji plisne. Uprimne, nechapu jak to nekdo, ted nemyslim vas. muze s cistym svedomim nastohovat a nechat venku. Ale treba je to moje neznalost. Mam to taky venku na paletach a letos kazdej blaik zvlast zakrytej z pulky obyc modrou plachtou 2*3m. Letos kdyz to vyjde, tak se asi vykaslu na kulaty a necham to sbalikovat na maly hranaty a to pujde uz pod strechu. Vidite, asi jste kapla na to, kde muze byt chyba.