Ahojte, poprosím poradiť, narodili sa mi prve kozliatka, majú 8 dní. Potrebujem vedieť kedy ich s matkou môžem pustiť späť k ostatným dospelým. Mám voľný chov zvieratá nonstop pustené, len na pôrod som ich oddelil. ešte mi budú rodiť dve, tak ak aj tieto pustím, tak na noc ich už nemusím zatvárať? ďakujem za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mých zkušeností je můžete bez obav pustit ke stádu, ale mláďata by měla mít možnost úkrytu. Prostě nějaké místečko, kam si můžou zalézt a velcí na ně nešlápnou. Třeba pod hromadou dřeva, nějaká ohrádka s malými mezerami, kam se velcí nedostanou apod. M.
Tedy já bych 8 denní kůzlátka v žádném případě nepustila do stáda k dospělým a celý den za každého špatného počasí venku! tak možná 8mi týdenní a jen, když je hezky! podle mě to není rozumné, koledujete si o zdravotní problémy kůzlat, potom se budete divit..ale je to vaše rozhodnutí o jejich životě..
To je dobře, že se ptáte, já bych v tomto počasí nepustila ani ty 8mi týdenní! nám se před pár dny narodila 3kůzlátka, jsou v teplé maštali a ještě do včerejška měla naplno zapnutý teplomet! ven je začneme pouštět, až bude hezky, sluníčko a teplo a zpočátku jen třeba na půl dne, podle počasí! kůzlata jsou choulostivá na prochladnutí a na déštˇ, naše kozy, jak začne i v létě krápat, okamžitě pádí pod pergolu nebo do stodoly! takže s vypouštěním opatrně a postupně zvykat, myslím, že nic nezmeškají!

ančovička1
napsal(a):
Tedy já bych 8 denní kůzlátka v žádném případě nepustila do stáda k dospělým a celý den za každého špatného počasí venku! tak možná 8mi týdenní a jen, když je hezky! podle mě to není rozumné, koledujete si o zdravotní problémy kůzlat, potom se budete divit..ale je to vaše rozhodnutí o jejich životě..
Každý podle svého rozumu, ale moje kozy jsou i s kůzlaty stále venku a mají jen dřevěný přístřešek, kde se můžou před nečasem skrýt. Tam rodí a kůzlata jsou od malička venku. Není jim zima a zdravotní problémy nemají. Nesouhlasím s Vámi, že by kůzlata nastydla apod. Samozřejmě předpokládám, že když nejsou zvyklá na venkovní prostředí, nepůjdou ven napoprvé za deště, ale teď ani nemrzne, proto není na co čekat. Leda na to, že z nich vyrostou choulostivé kozy, které mají zdravotní problémy. Ale je to jen má zkušenost a můj názor. Nikomu jej nevnucuji. M.
napsal(a):
Každý podle svého rozumu, ale moje kozy jsou i s kůzlaty stále venku a mají jen dřevěný přístřešek, kde se můžou před nečasem skrýt. Tam rodí a kůzlata jsou od malička venku. Není jim zima a zdravotní problémy nemají. Nesouhlasím s Vámi, že by kůzlata nastydla apod. Samozřejmě předpokládám, že když nejsou zvyklá na venkovní prostředí, nepůjdou ven napoprvé za deště, ale teď ani nemrzne, proto není na co čekat. Leda na to, že z nich vyrostou choulostivé kozy, které mají zdravotní problémy. Ale je to jen má zkušenost a můj názor. Nikomu jej nevnucuji. M.
ančovička1
napsal(a):
To je dobře, že se ptáte, já bych v tomto počasí nepustila ani ty 8mi týdenní! nám se před pár dny narodila 3kůzlátka, jsou v teplé maštali a ještě do včerejška měla naplno zapnutý teplomet! ven je začneme pouštět, až bude hezky, sluníčko a teplo a zpočátku jen třeba na půl dne, podle počasí! kůzlata jsou choulostivá na prochladnutí a na déštˇ, naše kozy, jak začne i v létě krápat, okamžitě pádí pod pergolu nebo do stodoly! takže s vypouštěním opatrně a postupně zvykat, myslím, že nic nezmeškají!
Tak jestli máte 2 nebo 3 kozy, tak si s tím asi můžete takhle hrát (i když lze pochybovat, jestli je to pro kůzlata to nejlepší). Ve větších stádech je to sci-fi.

Já se přidám se zkušeností: naše kozy zavírám po porodu pouze na prvních cca 4-5 dní dle vitality kůzlat (zatím nikdy nebyl problém), po tom je začínám pouštět, aby si "osahaly" hlínu, seznámily se s ostatními zvířaty (cca 2 dny) a poté jsou již ve stádě s režimem, který si volí samy. Nikdy nebyl žádný problém, neznám nějakou rivalitu - ani nezidruhově. Ale jak píše Oreb - každý to má nastavený podle svého nejlepšího chovatelského vědomí a svědomí
Roklanka - ďakujem za rady, ešte sa chcem ale spýtať. Mám ešte 2 kozy ktoré budú rodiť do mesiaca. plus ešte 1 je mladá asi 10 mesačná s rohami. Kozička ktorá mi teraz už ako prvá porodila tak bola kupovaná nová, do stáda prišla tak 2 týždne pred okotením. Zvykal som ich postupne na seba ( bol som u toho ) spolu pretože dominantna s rohami jej robila zle (bál som sa že by jej mohla ublížiť na brucho ) ale nakoniec to zvládli. Takže preto sa pýtam či ich už možem k nim pustiť aby som nespravil nejaku hluposť. Mám len jeden pôrodný box a chcel som ich vymeniť každu po 2 týždňoch to akurát vychádza. Takže ak ich pustím von tak už ich na noc nebudem zatvárať ale pôjde tam už ďaľšia na pôrod. V stajni je miesto pre nich všetky spolu ked sa budú chcieť schovať, len teraz ked stále prší sa bojím že či im na menšom priestore nebude ta dominantná koza robiť zle.
Alebo mam pre istotu urobiť ešte jeden pôrodný box.?
ešte raz ďakujem za vaše rady, ešte len začínam, ale kozy mi učarovali.
napsal(a):
Nikomu svůj názor na chov nevnucuji! je pravda, že svoje 3 kozy hýčkáme, máme je rádi, jsou to členi naší rodiny a proto to snad není špatné! jen jsem napsala, jak chováme kozy my a věřte mi, že za dvacet let nám neuhynulo kůzle! a nesouhlasím s Vámi, že kozy zchoulostiví, sama jste psala, že jsou otužilé, nemůžete ani psát, že mají potom zdravotní problémy, když o nás nic nevíte, naše kozy nikdy žádné zdravotní problémy z nastydnutí neměly! celkem mě to mrzí, že někdo nechce přijmout nebo pochopit jiný způsob chovu, než tem svůj a ještě mě napadat...

ančovička1
napsal(a):
Nikomu svůj názor na chov nevnucuji! je pravda, že svoje 3 kozy hýčkáme, máme je rádi, jsou to členi naší rodiny a proto to snad není špatné! jen jsem napsala, jak chováme kozy my a věřte mi, že za dvacet let nám neuhynulo kůzle! a nesouhlasím s Vámi, že kozy zchoulostiví, sama jste psala, že jsou otužilé, nemůžete ani psát, že mají potom zdravotní problémy, když o nás nic nevíte, naše kozy nikdy žádné zdravotní problémy z nastydnutí neměly! celkem mě to mrzí, že někdo nechce přijmout nebo pochopit jiný způsob chovu, než tem svůj a ještě mě napadat...
Moc Vás nechápu, napsala jsem jen svůj názor, který byl odlišný od Vašeho. Nikomu ho nevnucuji. I já mám ráda své stádo a starám se o něj, jak umím nejlíp. Ale každý to prostě dělá jinak. Tak nebuďte smutná, nikdo na Vás neútočí, nepomlouvá Vás, respektujeme Váš názor a prosím o to samé naopak. Diskuse je přece výměna názorů. M.
Dobrý den, včera se nám narodila kůzlátka. jelikož nemáme zkušenosti, chtěla bych Vás požádat o názor, za jak dlouho mohou ven z chlívečku na procházku na zelené a na sluníčko a pak ještě jeden dotaz - máme el. ohradník. Mám obavu, aby nebylo kůzlátkům ublíženo, má někdo s tímto zkušenost? Předem děkuji za názor.
Jelikož mám zkušenost, tak bych kůzlátka vypustil na sluníčko ihned. Už je venku teploučko a procházečka po zelené travičce kůzlátkám v tomto ročním období nemůže ublížit. Určitě je pro kůzlátka lepšejší zelená travička a pobyt na sluníčku, než chlíveček. Ohradníkem bude kůzlátkám ublíženo, ale jen jednou, max dvakrát. Určitě to přežijí a příště se mu vyhnou. Čím dříve dostanou od ohradníku kopaneček, tím pro kůůůzlátka líp!
Právě hlásili že je nacelém území ČR krásně slunečno, tak hušky, hušky s kůzlátkama ven!