Zdravím, poznáte podle fotky?termín neznám, ale tuším že už by to mělo být, jelikož od konce září začal kozel pronásledovat a obtěžovat kozy a cca po 14ti dnech byl už klid.Pamatuju si jen datum kdy jsem vedla kozla připouštět k sousedovi a to byla sobota 17 října.U nás bylo před tímto datem už připuštěno ten týden, dva před tím.Této koze cca před týdnem naběhla pipka, ale po dalších dvou dnech zase byla normální.Dnes jí pipka naběhla znovu, vazy u ocasu má povolené už déle, břicho volné, takové plandací, ale děsí mě že jsem dnes necítila ani neviděla pohyby.včera odpoledne ano a dnes nic.Ještě to zkusím a počkám déle.Koza je jinak v pohodě, chodí, žere, pije.Vemeno nalité, ale ne uplně tvrdé.Bude to její třetí porod.
Díky.ona měla po prvním porodu vemeno téměř žádné, ale odkojila jedináčka.loni měla už větší, tak do dlaní a odkojila v pohode dvojčata a letos je zase o něco větší.počítám že budou zase mimina dvě, ale vemeno nikdy nabité k prasknutí neměla.no na pohled na živo břicho dnes kleslé je více než včera, ale Ono to je na fotkách u bílé kozy blbe vidět.u hnědé která stojí vedle v chlivku to je vidět i z dálky a výrazné hladové jámy bijou do očí.u bílé ne, přesto hl.jámy ma, ale vidět to tolik není, možná i proto že má hustou srst oproti ostatním.je to búrská krizenka.Nicméně chová se jinak.dnes mi olizovala holinky, bundu, šoupala rohama o vrata a vůbec je taková že si vynucuje hlazení.uvidím teda.pipka je pořád naběhlá a často po troškach čůrá.u hnědé kozy na pipce žádnou změnu nepoznam.není růžová jako u bile kozy.
No ja myslim ze teda jakoze porodi... kdy jeslti dnes nebo zitra? tot otazka... a ze to muze byt brzo... zalezi na tom zadku, moje treba porodila behem hodiny... kdyz jsem tam prisla tak jedine ceho jsem si vsimla krom teda toho jejiho kukuce... byla tak nejak neprirozene vyspulena prtka... jakoby cela protahla... no a tak jsem si k ni sedla... a za dvacet minut se zacaly dit veci... no a do hodiny mela venku dve holky... tak at vam to dobre dopadne...
lilo
napsal(a):
No ja myslim ze teda jakoze porodi... kdy jeslti dnes nebo zitra? tot otazka... a ze to muze byt brzo... zalezi na tom zadku, moje treba porodila behem hodiny... kdyz jsem tam prisla tak jedine ceho jsem si vsimla krom teda toho jejiho kukuce... byla tak nejak neprirozene vyspulena prtka... jakoby cela protahla... no a tak jsem si k ni sedla... a za dvacet minut se zacaly dit veci... no a do hodiny mela venku dve holky... tak at vam to dobre dopadne...
Díky.Ted jsem byla na kozy kouknout a žádná změna.teda vlastně asi jo.ta bílá ráno ještě vypadala jako pupkatá..no prostě bylo břicho vidět i když bylo kleslé, ale to asi nebylo úplně, protože ted vypadá jako by žádné břicho (za stran) neměla.Spadlo úplně a hladové jámy se výrazně protáhly.Vemeno se posunulo víc mezi nohy..Pipka beze změny.Jsem nervozní protože ona je menší než klasická bílá koza a bojim se aby kůzlata nebyla moc velká, protože nám sem dodnes chodí lidi krmit.V listopadu jsem si všimla že během 3h se nám u koz vystřídalo 4-5 rodin s taškou pečiva.Večer jsem už já raději nekrmila.Ale nevím kdy, kdo kolik toho těm kozám dal, nebo pořád dává.Kozy jsem tedy už před měsícem zavřela, tak krmiči hází jen kozlovi a praseti.Ono nepomohlo ani když jsem přepíchala sítě tak aby to lidi měli ke kozám dál a museli by přez křoví.To je neodradilo.Přemýšlela jsem o cedulkách, ale známá která má ovce a koně kousek od nás, nějaké cedulky nepomáhají a zase řešila koliku u koně.Já se bojim že z toho předchozího překrmování může být průser, proto chci letos u porodů být abych případně včas zasáhla nebo volala veta.
No tak jestli mate tu moznost... tak si tam v koutku nekam sednete a sledujte... jeslti hrabe, jeslti leha vstava, jestli casto moci... jeslti zere, jestli je mimo, nebo duchem nepritomna... jeslti je nervozni... nebo naopak.. jestli se cpe jako by mel byt konec sveta... protoze ja mam treba polovicni burku... a ona je takova sverazka... dost ukecana a v den porodu byla ukecanejsi jeste vic... zrala jak pred koncem sveta... a do toho mecela... no a pak mi prislo ze ma deesne neprirozene zkroucenej ocas nahoru... no a pak uz to jelo... asi jsem prisla presne...stejne mam pocit ze jsme na ty svy zvirata napojeny... a oni to vedi... proste predemnou porodila... loni jsem mela umistenou kameru ve chlive...
lilo
napsal(a):
No tak jestli mate tu moznost... tak si tam v koutku nekam sednete a sledujte... jeslti hrabe, jeslti leha vstava, jestli casto moci... jeslti zere, jestli je mimo, nebo duchem nepritomna... jeslti je nervozni... nebo naopak.. jestli se cpe jako by mel byt konec sveta... protoze ja mam treba polovicni burku... a ona je takova sverazka... dost ukecana a v den porodu byla ukecanejsi jeste vic... zrala jak pred koncem sveta... a do toho mecela... no a pak mi prislo ze ma deesne neprirozene zkroucenej ocas nahoru... no a pak uz to jelo... asi jsem prisla presne...stejne mam pocit ze jsme na ty svy zvirata napojeny... a oni to vedi... proste predemnou porodila... loni jsem mela umistenou kameru ve chlive...
to jsem zvědavá teda.ocas vztyčený a zahnutý do strany nosí už tak týden, možná dyl.u jejího porodu jsem nikdy nebyla, musela rodit někdy v noci nebo nad ranem, protože po každý když jsem ráno přišla, bylo hotovo a děti suché, poskakujici okolo.ta hnědá koza je jiná.ta vždy čekala na ráno až přijdu a pak teprve začala rodit a to i během porodu v klidu u toho zrala jako by se nic nedělo.tahle bílá je i normálně tichá, nemečí, jen obcas něco zabrblá jinak o ní nevím.jestli bude před porodem mecet nevím.holt musím sledovat co je u ní jinak protože jestli by chtěla rodit zase tajně v noci tak aby nebyl prusvih.ještě tam mám jednu bílou kozu, ale ta zpravidla rodí jako posledni a taky spíš ráno, dopoledne.u té to poznam.ta je normálně uřvaná po celý den.řve i se žrádlem v hube, ale před porodem je ticho to je snad jediný den v roce, kdy ji prostě neslysim.a to si vsimnu hned protože je najednou takový neobvyklý ticho tady.jinak se mi strašně ulevilo.nakonec jsem u té malé bílé pohyby po delší době ošmatlávání cítila, těsně u vemene.takové ťukání.jdu se konečně najist
No mate tam veselo...a jak tak koukam tak kazdej kus original ja takle chodila kontrolovat kozenu presne den pred porodem... zbytecne... ale pak jsem si ji teda vychytala... to uz mi bylo jasne ze to bude... to vemeno bylo proste uplne jinak plne, i se to tlacilo do strychu... no zkratka bylo nalite... a drzelo jak holkam silikonkam...
Já co dvě hodiny kontrolovala i v noci a stejně porodila, jak jsem k ránu odskočila a kozena, o které jsem ani nevěděla, že čeká, porodila na silvestra, do dneška nevím, jak se k ní kozel dostal, připouštění si řídím, kozel s kozenema není, musel nějak v noci přeskočit tři branky, které v životě nepřeskočil, aspoň si myslím.
Tak mě ta koza zase převezla a stejně tajně porodila.jako kdyby tušila že budu v noci chodit na kontroly.Byla jsem tam naposledy v půl 7.šla jsem tam pak kolem půl 8 s hrstí dobrot na dobrou noc a že jim tam zhasnu světlo a ještě než jsem otevřela vrátka, už jsem mimina slyšela olizana, čiperna.nechápala jsem.přitom na porod v těch půl 7 nevypadala, nemecela, prostě nic a ona během hodiny honem vyklopila dva kozliky takže jsem hned pokusila mokré, nastlala nové, vydezinfikovala pupiky a spát asi stejně jen tak nebudu.jsou tam ještě dvě cekatelky a jak porodí první koza, už je otázka hodin max dvou dni kdy porodí další. Aspoň zatím to tak vždycky bylo.
mexin
napsal(a):
Tak mě ta koza zase převezla a stejně tajně porodila.jako kdyby tušila že budu v noci chodit na kontroly.Byla jsem tam naposledy v půl 7.šla jsem tam pak kolem půl 8 s hrstí dobrot na dobrou noc a že jim tam zhasnu světlo a ještě než jsem otevřela vrátka, už jsem mimina slyšela olizana, čiperna.nechápala jsem.přitom na porod v těch půl 7 nevypadala, nemecela, prostě nic a ona během hodiny honem vyklopila dva kozliky takže jsem hned pokusila mokré, nastlala nové, vydezinfikovala pupiky a spát asi stejně jen tak nebudu.jsou tam ještě dvě cekatelky a jak porodí první koza, už je otázka hodin max dvou dni kdy porodí další. Aspoň zatím to tak vždycky bylo.
Tak ještě foto z večera.Koza bez problému vytlačila placentu.mrňata sosají a vypadají všichni spokojeně.Další kozy zatim nic, ale dle jejich pohledů skrz ohrádku asi závidí že tahle už to má za sebou
lilo
napsal(a):
No tak blahopreju... tak to ma byt... jak jsem rikala... krasny velky kuzlatka... dvojcatka supr... ja pak po porodu jeste chodim kontrolovat jeslti pijou a klepu se do rana.
Díky toho jsem se taky bála..že ráno přijdu do chlívku a najdu je mrtvá.Byla jsem v noci kouknout jednou a pak brzy ráno, pokaždé čekám a sleduju jestli pijou.Strčím pod kozu a čekam až se chytnou sami, protože když bych je cpala až na vemeno, tak couvají ale pijou, když pustí struk, tak zůstává mokrý a oblemcaný mlékem/mlezivem.