Kaja52

XXX.XXX.148.220
Mám pár dotazů ohledně registrace, omlouvám se že je to tu asi už po 150té, ale pořád v tom docela plavu.
Máme 10 ovcí, registrované hospodářství, k dnešnímu dni mají ovce náušnice a co dál ?
Stačí už je jenom napsat na na naše hospodářství ?
Ovce i beran jsou bez POP, do budoucna plánuji pořídit plemeníka, ale zatím si chci toho našeho nechat, ale co s jehňaty ? Na podzim půjde většina do mrazáku nebo k někomu do nereg. hospodářství, mám je někam psát ?
Můžu vůbec takhle ovce chovat, když neznám jejich původ ? nehrozí mi pokuta ?
Děkuji za odpověď.
Takhle chová ovce možná víc než polovina drobnochovatelů. To, že jsou ovce bez PoP nevadí. Kontrolu užitkovosti každý nedělá. Že tam máte tzv. černého plemeníka by vadit mohlo, ale takových je opravdu spousta. Někdy je ten bezpapírový lepší, než beran s PoP. Můžu dát příklad ode mě z chovu. V kontrole užitkovosti se kouká hlavně na přírůstky. Jeden rok jsem bojovala u jehňat s průjmem a tak při kontrolním vážení žádná sláva. Jehňatům chybělo asi tak 10 kg. To se hned projevilo u CPH matky i ovce, samozřejmě směrem dolů. Další rok už jsem odchov zvládla v pohodě, ale ten" posraný" rok už tam byl započítaný a beránek, který měl na 100 dnech přes 40 kg nebyl uchovněn, protože nesplňoval 65% hranici CPH, která je potřeba, aby byl beran puštěn k bonitaci.
Gocz

XXX.XXX.157.2
Těch pár dotazů se určitě rozjede na mnoho dalších. Než něco začnete podnikat, doporučuji samostudium na http://www.cmsch.cz/ovce-kozy/. Je tam toho spousta. Doporučuji přečíst a pak se začít ptát konkrétněji, jinak je to na hodně dlouho.