gaston18

XXX.XXX.209.110
Dobrý den, už se někomu stala tato situace? 15 a 16 října byla připuštěná koza. Dne 23.2. porodila dvě kůzlata. Od té doby pořád mečela, myslela jsem, že hledá mladé a smutní.Pak jsem jí dojila a dnes ráno mi přišlo, že má nějak moc nalité vemeno. Tak jsem jí normálně podojila. A dnes večer tam měla malinké kůzle. Osušila jsem ho, dala k vemeni a pilo jako o život. Je tohle vůbec možné, aby v ní tak dlouho přežilo a když je nedonošené aby přežilo? A vlastně ani nemá mlezivo ne?
Čistě teoreticky, bez znalosti, to možné je.Koza měla termín 13.3. a pokud měla dvě placenty, tak tu kozičku porodila o 10 dní dříve.Co vím z doslechu od starých kozařů, je porod 10 dní před termínem hranicí, kdy je možné, že kůzle přežije.Mlezivo nějaké v mléce bylo, koza tvoří mléko stále i když ne tak plnohodnotné, poud jste ráno dojila. Ale nikdy jsem nic takového neslyšela.
gaston18

XXX.XXX.209.110
Tak vše je jinak. Ta koza co zmetala před termínem, není matka nového kůzlete. Teprve dnes ráno jsem si všimla, že jedné malé kozičce visí cosi z pipiny. Tak na ní koukám a najednou vidím, že je pohublá. V tu chvíli se ozvalo kůzle a tahle malá kozička mu odpovídala. Najednou mi to došlo. Ale abych to vysvětlila. Tuhle kozičku jsem si loni v říjnu přivezla s kozlíkem a hned jsem je oddělila. Mohlo jim být tak 3-4 měsíce. Ani ve snu mě nenapadlo, že už v té době byla březí. Zůstala skoro stejně velká, jako když jsem jí přivezla. Je droboučká, jestli váží kolem 15-20 kil, to je moc. Když jsem je pustila k sobě, hned se postavila ke kůzleti a držela jak beran. No z toho plyne ponaučení, že i v raném věku je možno přijít k úhoně.
Takže rozdělovat co nejdříve.
Roklanko, děkuji za reakci, taky se mi to zdálo vše přitažené za vlasy a přitom vysvětlení je již tak jednoduché.
Kozlíci i kozičky jsou velmi šikovní .mě kdysi dávno utekla 4 měsíční prskalka ke kozlům a zabránit jejímu připuštění bylo nad mé síly. Kozlové byli tři a kozička žádoucí a já lítala jak čarodejnice v ohradě a marně. Nemusíte mít obavy, kozička i přes to doroste, jen jí to bude trvat déle. Z mojí byla ve 4 letech výborná dojnice, matku sice nepřerostla, ale žádnej trpaslík z ní nebyl.