Koza zmetala a po 10 dnech porodila

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

gaston18

3.3.2016 21:55
gaston18

XXX.XXX.209.110

Dobrý den, už se někomu stala tato situace? 15 a 16 října byla připuštěná koza. Dne 23.2. porodila dvě kůzlata. Od té doby pořád mečela, myslela jsem, že hledá mladé a smutní.Pak jsem jí dojila a dnes ráno mi přišlo, že má nějak moc nalité vemeno. Tak jsem jí normálně podojila. A dnes večer tam měla malinké kůzle. Osušila jsem ho, dala k vemeni a pilo jako o život. Je tohle vůbec možné, aby v ní tak dlouho přežilo a když je nedonošené aby přežilo? A vlastně ani nemá mlezivo ne?

4.3.2016 08:08
roklanka

XXX.XXX.46.125

Čistě teoreticky, bez znalosti, to možné je.Koza měla termín 13.3. a pokud měla dvě placenty, tak tu kozičku porodila o 10 dní dříve.Co vím z doslechu od starých kozařů, je porod 10 dní před termínem hranicí, kdy je možné, že kůzle přežije.Mlezivo nějaké v mléce bylo, koza tvoří mléko stále i když ne tak plnohodnotné, poud jste ráno dojila. Ale nikdy jsem nic takového neslyšela.

gaston18

4.3.2016 11:17
gaston18

XXX.XXX.209.110

Tak vše je jinak. Ta koza co zmetala před termínem, není matka nového kůzlete. Teprve dnes ráno jsem si všimla, že jedné malé kozičce visí cosi z pipiny. Tak na ní koukám a najednou vidím, že je pohublá. V tu chvíli se ozvalo kůzle a tahle malá kozička mu odpovídala. Najednou mi to došlo. Ale abych to vysvětlila. Tuhle kozičku jsem si loni v říjnu přivezla s kozlíkem a hned jsem je oddělila. Mohlo jim být tak 3-4 měsíce. Ani ve snu mě nenapadlo, že už v té době byla březí. Zůstala skoro stejně velká, jako když jsem jí přivezla. Je droboučká, jestli váží kolem 15-20 kil, to je moc. Když jsem je pustila k sobě, hned se postavila ke kůzleti a držela jak beran. No z toho plyne ponaučení, že i v raném věku je možno přijít k úhoně.
Takže rozdělovat co nejdříve.
Roklanko, děkuji za reakci, taky se mi to zdálo vše přitažené za vlasy a přitom vysvětlení je již tak jednoduché.

4.3.2016 12:11
roklanka

XXX.XXX.46.125

Kozlíci i kozičky jsou velmi šikovní smajlík.mě kdysi dávno utekla 4 měsíční prskalka ke kozlům a zabránit jejímu připuštění bylo nad mé síly. Kozlové byli tři a kozička žádoucí a já lítala jak čarodejnice v ohradě a marně. Nemusíte mít obavy, kozička i přes to doroste, jen jí to bude trvat déle. Z mojí byla ve 4 letech výborná dojnice, matku sice nepřerostla, ale žádnej trpaslík z ní nebyl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík