ROČNÍ PROGRAM
- 15.9. odčervení stáda bahnic, úprava krmné dávky základního stáda bahnic (tzv. krmný šok - flushing), jeho převod do živinově bohatšího pastevního areálu (do nového o plůtku). Aplikace vitamínů A, D a E a selenu beranovi a bahnicím. Úprava (vylepšení) jejich krmné dávky.
- 15.9. běžného roku stříhání bahnic a plemenných jehnic.
- 28.9. vpuštění berana do stáda.
- 1-15.12. zimní ustájení před kterým se březí bahnice odčervují.
- 25.1. a 10.2 orálně podávám 3-4 ml selenu (Kombisol Se E) březím bahnicím.
- od 25.1. dostávají bahnice přidán oves (postupně až 300g/ks) a Liz O/K + Se +vitamíny A D E pro březí a kojící ovce. Postupně předkládání kvalitnější šarží sena, krmnou řepu.
- 25.2- 15.3. kontrola zdravotního stavu bahnic během bahnění (kritické fáze reprodukčního cyklu). Ustájení bahnic s nástupem porodu v porodních boxech. Zvýšený dozor nad porody, zejména u poprvé rodících zvířat. Kontrola přiměřeného vývoje laktace. Důsledné ošetřování novorozených jehňat (zahrnující dezinfekci pupečního pahýlu, kontrolu jejich příjmu kolostra během prvního a druhého dne po porodu, perorální /poporodní/ aplikaci vitamínů A, D a E a selenu (1-2ml, po 14 dnech opakovat), případně podání probiotik a dalších přípravků). Podávání a postupné navýšeni jadrné krmné směsi (na 450g bahnice s jedním jehnětem a 800g bahnice s dvěma jehňaty) v prvních 8. týdnech po obahnění. Postupné předkládání nejkvalitnějších šarží sena, krmnou řepu, mrkev brambory.
- 20.4. vypuštění stáda - začátek pastevní sezóny
- 1.7. začátkem července ( do 5.7.) je beran spolu s vyprodukovanými chovnými i jatečnými beránky odebrán od stáda a chován odděleně na jiné pastvině, kde je postupně přikrmován a tím připravován připouštěcí sezónu.
- 15.8. odstav chovných jehnic. Odstav masných jehňat (z pastevního areálu) ve stáří 150 - 160 dnů.
Jinak třetím rokem (po náhlé smrti dědy) se starám se o 6 bahnic. Ovce jsou v zímě ustájeny ve stodole s neomezeným přístupem k senu, vodě, soli a minerálnimu lízu bez možnosti senáže-siláže. Zajímají mě názory na krmné dávky a hlavně odčervovací plán a vaše zkušenosti, předem děkuji. Lukáš.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ten oves bych u suffolku pridaval pozdeji tak 14dni pred bahnenim. Kdyz budou mit dobry seno atd tak je to zbytecny. A davku bych zmensil na 100g a to vase maximum daval az tesne pred porodama a pak tak 3 tydny po porodech. Pisete o sarzich sena, vy mate na pude nebo kde to skladujete seno rozdelen podle kvality? K podavani podpurnych vitaminu se nebudu vyjadrovat to je u kazeho na zvazeni. Pokud byste dodrzoval tenhle plan, tak podle me nebudou vitaminy potreba.
jehnice bych odstavoval co nejdele, suffolci berany ve veku 4-5 mesicu.
A jinak jaky je duvod mit ovce celou zimu zavrene? Neni vybeh, pastvina? Ovce potrebuji pohyb.
napsal(a):
Ten oves bych u suffolku pridaval pozdeji tak 14dni pred bahnenim. Kdyz budou mit dobry seno atd tak je to zbytecny. A davku bych zmensil na 100g a to vase maximum daval az tesne pred porodama a pak tak 3 tydny po porodech. Pisete o sarzich sena, vy mate na pude nebo kde to skladujete seno rozdelen podle kvality? K podavani podpurnych vitaminu se nebudu vyjadrovat to je u kazeho na zvazeni. Pokud byste dodrzoval tenhle plan, tak podle me nebudou vitaminy potreba.
jehnice bych odstavoval co nejdele, suffolci berany ve veku 4-5 mesicu.
A jinak jaky je duvod mit ovce celou zimu zavrene? Neni vybeh, pastvina? Ovce potrebuji pohyb.
Díky za Váš názor. Jinak pro své ovce přes zimu nemůžu mít výběch, jelikož pastviny mám 700m daleko a bydlím v zastavěné oblasti (technicky to je těžkořešitelné). S tím ovsem souhlasím, letos se mi rodily obvzvášt velké i 6- 7,2 kg jehnata. Ten největší7,2kg narozený jedináček beránek od pětileté ovce měl v 60-ti dnech 32kg. Seno skladuji a rozdeluji podle kvality, tu nejlepší dávám bahnicím po porodu. Jinak plán skládám pro letošní rok, protože chci posunout bahnění(letos se mi to rodilo hned po novém roce). Lukáš.

Pokud nemaji vybeh, tak to bych opravdu ty davky prikrmu omezil.
Pro tech par kusu bych koupil kvalitni mineralni liz pred bahnenim tak dva mesice a v prubehu brezozsti davam Brebigest. Kdyz ho dozerou po bahneni tak nasadim levnejsi ovin. Jestli takhle pekne hospodarite se senem, tak bych uz dalsi vitaminy nedaval.
K odcervovani. Kdyz to vezmu od podzima, tak asi mesic pred pripoustenim injekcne na zevni a nejake dalsi parazity ivomec nebo biomec, plete se me to. Na jare pak kdyz uz jsou jehnata tak pozoruju jakou maji stolici a pak odcervim cele stado aldivermem ( nebo aldifal nebo Levitabe ). Je to na tasemnice apod. Jehnata pak prestavaji rust a je to znat. Dalsi odcerveni v prubehu rustu jehnat dle potreby, chodim po pastvine a koukam na bobky a na jehnata jak rostou. urcite neni na skodu poslat si vzorek na rozbor abyste nedocervoval kdyz tak zbytecne nebo spatnym odcervovakem. Zatim jsem to ale neudelal.
Posunout bahneni urcite dobrej napad, idealne na dobu kdy uz se ovce pasou ( maji co past ). Letos to cekam v pulce dubna, ale mohl jsem pockat i na konec nebo zacatek kvetna. Zalezi jake je pocasi i kde ovce mate jestli hory, nizina atd. Sice tak asi ztratite cast potencionalnich zakazniku, protoze lidi zacnou zamlouvat celkem brzo. Ale me osobne to stoji za to min o par problemu pri chovu min.
napsal(a):
Pokud nemaji vybeh, tak to bych opravdu ty davky prikrmu omezil.
Pro tech par kusu bych koupil kvalitni mineralni liz pred bahnenim tak dva mesice a v prubehu brezozsti davam Brebigest. Kdyz ho dozerou po bahneni tak nasadim levnejsi ovin. Jestli takhle pekne hospodarite se senem, tak bych uz dalsi vitaminy nedaval.
K odcervovani. Kdyz to vezmu od podzima, tak asi mesic pred pripoustenim injekcne na zevni a nejake dalsi parazity ivomec nebo biomec, plete se me to. Na jare pak kdyz uz jsou jehnata tak pozoruju jakou maji stolici a pak odcervim cele stado aldivermem ( nebo aldifal nebo Levitabe ). Je to na tasemnice apod. Jehnata pak prestavaji rust a je to znat. Dalsi odcerveni v prubehu rustu jehnat dle potreby, chodim po pastvine a koukam na bobky a na jehnata jak rostou. urcite neni na skodu poslat si vzorek na rozbor abyste nedocervoval kdyz tak zbytecne nebo spatnym odcervovakem. Zatim jsem to ale neudelal.
Posunout bahneni urcite dobrej napad, idealne na dobu kdy uz se ovce pasou ( maji co past ). Letos to cekam v pulce dubna, ale mohl jsem pockat i na konec nebo zacatek kvetna. Zalezi jake je pocasi i kde ovce mate jestli hory, nizina atd. Sice tak asi ztratite cast potencionalnich zakazniku, protoze lidi zacnou zamlouvat celkem brzo. Ale me osobne to stoji za to min o par problemu pri chovu min.
K tomu přikrmu: loni jsem to před bahněním omezil na minimální dávky na den(asi 50-100g den/ks) a jedna 3-letá bahnice chytla po porodu trojčat ketozu. Veterinář, který mě stál 1000, mi doporučoval at ovcím 4-5 týdny před bahněním přidávám postupně až 350g ovsa (at maji v sobě už nějakou zásobu) a k tomu si pořídím si specialní liz pro bahnice (koupil jsem od fa Trewitt- je levnější a ovce ho udajně méně spotřebuji než Brebigest).
Můžu se zeptat...injekčně odčervujete sám, je to o hodně dražší? Odčervujete i v době březostí?
Budu spokojený když pro začátek se mi podaří bahnění posunout na konec února/začátek března. Pár lidí mi tvrdilo, že u nás na vesnici (za minulého režimu- sev. Morava) se ovce koncem září hromadně pouštěly k beranovi a na zimu už připuštěné si je lidé postupně odchytávali.

350g na den pro ovci, ktera toho moc nenachodi me prijde moc. Taky zalezi v jakym stavu se ovce pripusti. Jak dlouho mela cas aby nabrala sily. neni od veci jim prohmatat tukovou vrstvu. Kdyz jich mate par.
Injekcne taky sam, zalezi jestli vam veterinar proda vakcinu. Odcervovak pod kuzi, davam jim to do stehna z vnitrni strany. V brezosti neodcervuju.
Jo driv se to delavalo vselijak. Tech nemoci asi nebylo tolik jako dnes. Nelajsknul bych si nekam nahnat svoje ovce jen aby je beran obskocil.
Jasně, dřív to byly miš-maš ovce všech druhu...jenom mi jde o termín v puštění berana- koncem září.
S tím odcervenim mi to vyjde v druhé polovině březosti (koncem prosince), sám Stará bača ve starších jeho příspěvcích píše...že odčerveni v březosti je základním kámenem úspěchu a důležitá prevence stáda( ikdyž má ovce nejspíš celoročně venku.
S tím ovsem to asi není dobré tak hrotit. Díky, Lukáš.

Tezko rict, starej baca dost casto pouzival pro tazatele "lecbu sokem". Kdyz nejsou viditelne potize, kaslani, clanky tasemnic v trusu nebo takovej ten kokcidiovej hlen v trusu, tak bych ja osobne v brezosti neodcervoval. Nemam zkusenosti se stajovym zimnim chovem. Ale rek bych ze se pri tom minimalizje riziko plochych cervu protoze ovce neozdibujou zbytky travy na pastvine. Jak je to s dalsima parazitama ve staji netusim.
napsal(a):
Tezko rict, starej baca dost casto pouzival pro tazatele "lecbu sokem". Kdyz nejsou viditelne potize, kaslani, clanky tasemnic v trusu nebo takovej ten kokcidiovej hlen v trusu, tak bych ja osobne v brezosti neodcervoval. Nemam zkusenosti se stajovym zimnim chovem. Ale rek bych ze se pri tom minimalizje riziko plochych cervu protoze ovce neozdibujou zbytky travy na pastvine. Jak je to s dalsima parazitama ve staji netusim.
Ono to odčervení bahnic v březostí bude mít určitě nějaký význam... Lukáš.
profesor1
napsal(a):
Cenově to možná bude přijatelné, pokud to bude mít nějaký efekt. Ono totiž konkrétně u lidí syntetické vitamíny velký efekt nemají. Jen se svezou jícnem do žaludku a pak přes ledviny čururůůůůů zase ven.
Jedna se o Hydrovit AD3E.
Vitamín A jako ochranný faktor epitelu a endotelu, který chrání zvířata před infekcemi, vitamín D3 je potřebný pro vývoj kostí a regulaci vápníku v organismu.
Vitamin E zabraňuje oxidaci tuků v organismu, reguluje metabolismus bílkovin a aminokyselin, optimalizuje reprodukční proces zvířat, zvyšuje odolnost organismu a působení vitaminu A.
Přípravek je vhodný k hromadné léčebné a preventivní aplikaci.
Dávam jen po ostříhání (před vpuštěním berana) a 5-6 týdnu před bahněním.. Lukáš.

Nojo, ale vsechno se neda rozpoustet v lihu :).
lukasce
napsal(a):
Jedna se o Hydrovit AD3E.
Vitamín A jako ochranný faktor epitelu a endotelu, který chrání zvířata před infekcemi, vitamín D3 je potřebný pro vývoj kostí a regulaci vápníku v organismu.
Vitamin E zabraňuje oxidaci tuků v organismu, reguluje metabolismus bílkovin a aminokyselin, optimalizuje reprodukční proces zvířat, zvyšuje odolnost organismu a působení vitaminu A.
Přípravek je vhodný k hromadné léčebné a preventivní aplikaci.
Dávam jen po ostříhání (před vpuštěním berana) a 5-6 týdnu před bahněním.. Lukáš.
To je určitě pravda, ale je otázka kolik toho zajistí ty vytamíny podávané v "tabletách". Já nedávám nic, spoléhám na druhově bohatou pastvu, druhově bohaté seno a druhověbohatou senáž
profesor1
napsal(a):
To je určitě pravda, ale je otázka kolik toho zajistí ty vytamíny podávané v "tabletách". Já nedávám nic, spoléhám na druhově bohatou pastvu, druhově bohaté seno a druhověbohatou senáž
Nejedná se o tablety, je to vlastně tekutina. Ovcím aplikuji jen velmi malé množství (3-4 ml) při stresových situaci jako stříhání vlny, úprava kopytek. Jinak děkuji za názor, Lukáš.
profesor1
napsal(a):
Ale vím že to nejsou tabletky, proto ty úúúúúvozovky
(já mám stresové situace denně několikrát a nic neberu a žiju , teda sem tam si dám , /co si dám vám vysvětlí říditel mastňák, tomu to pořád nedá spát/ ).
Jo jasně přehledl jsem ty "vozovky". No vidíte taky si sem tam dáte a stres povolí...ale nesmí se z toho stat zvyk...lol.

lukasce
napsal(a):
Jo jasně přehledl jsem ty "vozovky". No vidíte taky si sem tam dáte a stres povolí...ale nesmí se z toho stat zvyk...lol.
dobre :) Profesor si zvyknul na jabkovici a slivku. Vitaminy ma z vepraknedla.
Ja si zase davam echinaceu a cesnek v lihu, takze jsme na tom ted v podstate stejne, ale ja jen po douskach a ne ve stresovych situacich.
Ale k tematu. Jestli mate lepsi seno jak jste psal, netrpail bych se ani stresovejma situacema. Jestli si na vas ovce jese uplne zvykly, tak casem zvyknou a nebude pro ne ani to strihani "kopyt" takovej stres. A kdyz je sikovnej strihac a ne nejakej plasan, tak ta ovce je taky v klidu. nektery by sly i dvakrat :).
napsal(a):
dobre :) Profesor si zvyknul na jabkovici a slivku. Vitaminy ma z vepraknedla.
Ja si zase davam echinaceu a cesnek v lihu, takze jsme na tom ted v podstate stejne, ale ja jen po douskach a ne ve stresovych situacich.
Ale k tematu. Jestli mate lepsi seno jak jste psal, netrpail bych se ani stresovejma situacema. Jestli si na vas ovce jese uplne zvykly, tak casem zvyknou a nebude pro ne ani to strihani "kopyt" takovej stres. A kdyz je sikovnej strihac a ne nejakej plasan, tak ta ovce je taky v klidu. nektery by sly i dvakrat :).
Vy střihate suffolky 2krát do roka? Jjenom před vpuštěním berana do stáda na začátku podzimu.

Nee :) to bylo ze nekterym ovcim strihani nepusobi stress a ze by si do daly jeste jednou kdyby bylo co strihat. Striham tak nejak do mesice po jehnatech. nebo jak sezenu strihace.
Pro Masnacka: výše uvádite -
"K odcervovani. Kdyz to vezmu od podzima, tak asi mesic pred pripoustenim injekcne na zevni a nejake dalsi parazity ivomec nebo biomec, plete se me to. Na jare pak kdyz uz jsou jehnata tak pozoruju jakou maji stolici a pak odcervim cele stado aldivermem ( nebo aldifal nebo Levitabe ). Je to na tasemnice apod. Jehnata pak prestavaji rust a je to znat. Dalsi odcerveni v prubehu rustu jehnat dle potreby, chodim po pastvine a koukam na bobky a na jehnata jak rostou. urcite neni na skodu poslat si vzorek na rozbor abyste nedocervoval kdyz tak zbytecne nebo spatnym odcervovakem. Zatim jsem to ale neudelal."
Chtěl bych se proto zeptat zda injekční aplikace odčervení ivomecem nebo biomecem můžu nechat provést i v březosti? A zda jarní odčervení kdy použiváte aldifal nebo levital lze použít i odčervení Albex, které jsem si nedávno pořídil. Prosím o odpověd a prominte, že otravuji.
Předem díky, Lukáš.

Albex vynatek z pribaloveho letaku:
5.5.Používání v průběhu gravidity a laktace: Nepoužívejte dávku 7,5 mg albendazolu/1 kg ž. hm. u ovcí během připouštění a jeden měsíc po připouštění. Albex 10% lze použít během laktace.
U březích krav a plemenných býků nebyl pozorován vliv Albexu 10% na jejich reprodukční využití.
Info o Biomec
http://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/biomec-10-mg-ml-injekcni-roztok.html
U zvířat produkujících mléko pro lidský konzum nepodávat v laktaci a 28 dní před porodem.
a albex
http://www.lekarna.cz/albex-10-a-u-v-sol-1lt/
Puzivam Biomec, uz jsem si vzpomnel. Albex ucinna latka albendazol, takze podle meho nazru stejne jako aldifal nebo aldiverm.