Dobrý den, chtěla bych si domů pořídit kozy, jde mi především o spásání trávy za domem, ale když už je budu mít doma, ráda bych měla i nějaké to mléko a především zdravá zvířata. Čím dokrmujete/nedokrmujete v březosti a v laktujícím období. Budu ráda za jakékoliv rady, zatím se v tom moc nepohybuji, čtu různé knihy a dokumenty, ale každá rada dobrá. Děkuji.
Nepisete na kolika metrech budete chovat... kolik by toho ty kozy mely opasat... jinak to ze vam kozy budou neco opasat je fikce.. jeste tak ovecky... ale kozy vam ozdibou vrsky, podupou, pochcijou a pak uz se toho nedotknou a budou stat u plotu a rvat protoze maji hlad take jednaji podle hesla ze za plotem je trava zelenejsi... takze s tim pocitejte jeslti tam mate nejake stromky predem se s nimi rozlucte... jinak na dokrm je toho zpousta... pocinaje zeleninou, ovocem, brambory, repa, dyne... konce jadrem a jejich smesi... jecmen, oves, kukurice, pridavkem lnenych, konopnych, dynovych a jinych semen... rizky repne, vojteska,... zkratka pokud koza ma produkovat at uz kuzle, nebo mleko je potreba ji doprat... a to uz od druhe pulky brezesti az po konec laktace...
Naprosto souhlasím s lilo, mám 3 kozy a kozla, mimochodem včera se narodili 2 kozlíci, výběh mají cca 1000m2, trávy si ani nevšimnou, sežrali všechna náletová křoviska včetně šípků (ty milujou), krmím hlavně senem, a v létě jim sekám ze zahrady kde mám ovocný sad. Na vašich 100m2 si pořidte 4 králíky a sekejte jim trávu. Na podzim na pekáč a zjara znovu...
Dobrý den
No podle mě buď je mít v chlívku ustajené :D což je potom větší práce o kozičky. A nebo se domluvte se starostou pokud jste z vesnice a mají tam nějakou zatravněnou plochu kde by jim kozičky nevadily a spásaly jim to tam. Tak to jsme to domluvily mi a jsme spokojí a naše kozy taky. Nic neplatíme a kozy se nažerou zadarmo.
Králík patří do králíkárny a slepičky máme v kurníku :D
Hezký den.
Roman-Kaspar
napsal(a):
Dobrý den
No podle mě buď je mít v chlívku ustajené :D což je potom větší práce o kozičky. A nebo se domluvte se starostou pokud jste z vesnice a mají tam nějakou zatravněnou plochu kde by jim kozičky nevadily a spásaly jim to tam. Tak to jsme to domluvily mi a jsme spokojí a naše kozy taky. Nic neplatíme a kozy se nažerou zadarmo.
Králík patří do králíkárny a slepičky máme v kurníku :D
Hezký den.
To vám závidím vašeho starostu. U nás nájemné 2 500Kč/ha.
To je roční nájemné ? pokud ano tak bych to bral stejnak vychází to na 208 za měsíc. Pokud je to měsíčně tak kašlat na to. Tak bych se zeptat zda je možné mu tu trávu tam pokosit a pak klído kozénky můžou být ve 100m2. A on si myslím že by na to kývl on ušetří peníze za sekání a vy máte trávu pro sebe. Taky se to dá.