happyklukkk

XXX.XXX.208.225
Dobrý den,
naší koze se narodili dva kozlíci a jednoho olízala, očistila a druhého nechala neolízaného, umrznul by a umřel. Naštěstí jsme ho našli včas a očistili, osušili a žije. Oba dva ale nemůžou moc na nohy a zrovna ten, co ho chtěla nechat umřít, tak ten už třetí den chodí a snaží se i běhat. Ale ten druhý leží, pít mu musíme dávat my a taky se trochu snaží, ale nejde mu to a ke všemu jsme si dnes všimli, že má nateklé a teplejší uši. Prostě po celé délce jsou velké, opravdu jako nateklé a takové těžké. Selen dostali, držíme ho pod kozou, ať pije, ale nevíme, co s ním dál.děkuji za radu.
Nemám s tým skúsenosti ale pogúglila som a v jednej zahraničnej debate o tomto píše jeden ovčiar: "Typickým prejavom nájdeným u veľmi mladých jahniat narodených v chladných a vlhkých podmienkach.
Ide o bežný jav v južných oblastiach NZ, kde sú chladné daždivé obdobia pretrvávajúce aj po dobu niekoľkých dní, čo neumožňuje jahňatám aby dostatočne "preschli". Dôsledkom toho dlhšie, máloosrstené uši sa "plnia telesnými tekutinami "v snahe" zvýšiť objem a udržať tak telesnú teplotu.
Ak sa jahňa sa zahreje a usuší trvá približne deň než sa tekutina vstrebá."
Neviem či je to aj váš prípad ale držím palce aby sa to naozaj vstrebalo, Radšej by som ale pre istotu na vašom mieste o tom pokecala s vetom, môžno na to treba lieky.
moonika
napsal(a):
Nemám s tým skúsenosti ale pogúglila som a v jednej zahraničnej debate o tomto píše jeden ovčiar: "Typickým prejavom nájdeným u veľmi mladých jahniat narodených v chladných a vlhkých podmienkach.
Ide o bežný jav v južných oblastiach NZ, kde sú chladné daždivé obdobia pretrvávajúce aj po dobu niekoľkých dní, čo neumožňuje jahňatám aby dostatočne "preschli". Dôsledkom toho dlhšie, máloosrstené uši sa "plnia telesnými tekutinami "v snahe" zvýšiť objem a udržať tak telesnú teplotu.
Ak sa jahňa sa zahreje a usuší trvá približne deň než sa tekutina vstrebá."
Neviem či je to aj váš prípad ale držím palce aby sa to naozaj vstrebalo, Radšej by som ale pre istotu na vašom mieste o tom pokecala s vetom, môžno na to treba lieky.
Koza má dosť mlieka a struky sú priechodné?akú má teplotu ten čo leží? sú v prístrešku v suchu? ak to má ten o ktorého sa mama postarala tak za tým môže byť niečo iné, poradte sa s vetom, možno vám dá pre neho atb a pod. nenechala by som to len tak.
profesor1
napsal(a):
Ten váš první příspěvek nějakou logiku má, ale tady nevím, protože jestli jsem správně pochopil, tak ten po porodu horší kozlík je na tom líp než ten, o kterého se koza po porodu postarala.
Jj to som si presne všimla až po napísaní preto som v ďalšom doplnila o.i. že "ak to má ten o ktorého sa mama postarala tak za tým môže byť niečo iné, poradte sa s vetom, možno vám dá pre neho atb a pod. nenechala by som to len tak." :).
happyklukkk

XXX.XXX.208.225
Koza průchodné struky má, mléko taky, když toho, co nemůže na nohy vůbec u ní podržíme, pije dlouho. A jsou v suchu v chlívku u domu. Ano a je to tak, že ten, o kterého se po porodu postarala je teď na tom mnohem hůř. Ten druhý, kterýho nechala neolízanýho, ten už chodí a snad začne brzy i běhat a je větší a silnější. Veterinář přijede dnes, tak snad něco poradí. Od začátku nám nejde do hlavy, proč nemůžou na nožky a teď ještě ty uši u toho jednoho.