Jak na spatne matky ktere nechteji dat napit jehneti.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2016 20:05

Nevim jestli to uz nekdo tady zkousel, narazil jsem na slibne vypadajici zpusob z jedne anglicke knizky. Tady je upraveny preklad.

Dejte osirele jehne do boxu spolu s ovci a privedte psa.
Matersky instiknt ovce se stimuluje, aby poskytla ochranu a občerstvení jehneti. Udržujte psa u u ovce po dobu 3 až 4 minut. Opakujte tento postup dvakrát denně, dokud se ovce s jehnetem nesblizi. Zřídka to trvat déle než 4 nebo 5 dní ne vice.

Zni to logicky a jestli budu mit letos problem, bude mit Ema o zabavu postarano. Spolecny "strach" ze psa by mohl na ovci i jehne fungirovat.

Dalsi zpusob je adopcni box :) aby clovek nemusel travit mlady drzenim ovce.

járakolčík

17.3.2016 20:41
járakolčík

XXX.XXX.89.231

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevim jestli to uz nekdo tady zkousel, narazil jsem na slibne vypadajici zpusob z jedne anglicke knizky. Tady je upraveny preklad.

Matersky instiknt ovce se stimuluje, aby poskytla ochranu a občerstvení jehneti. Udržujte psa u u ovce po dobu 3 až 4 minut. Opakujte tento postup dvakrát denně, dokud se ovce s jehnetem nesblizi. Zřídka to trvat déle než 4 nebo 5 dní ne vice.

Zni to logicky a jestli budu mit letos problem, bude mit Ema o zabavu postarano. Spolecny "strach" ze psa by mohl na ovci i jehne fungirovat.

Chytré pokud se mi stane že bude odmítat tak to s tím psem taky jistě zkusím.

17.3.2016 21:42
přezdívka

XXX.XXX.105.195

No to by mohlo fungovat taky tak, že nebude žádné jehně. Pokud je ovce plašanka, tak začne jančit a jehně si zašlape.

17.3.2016 21:59

Je jasne, ze tam nezavrete psa o samote...prece.

17.3.2016 22:42
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Je jasne, ze tam nezavrete psa o samote...prece.

Jenomže splašenka vám zašlape jehně před vašima očima a nic s tím neuděláte, akorát potom nakrmíte psa.

17.3.2016 22:55
Massaro

XXX.XXX.158.34

Nápad zajímavý, ale nejvíce se mi libí to občerstvení

18.3.2016 07:03

přezdívka napsal(a):
Jenomže splašenka vám zašlape jehně před vašima očima a nic s tím neuděláte, akorát potom nakrmíte psa.

Tak ja bych neztahoval kalhoty jeste pred brodem. Je to zajimavej zpusob na kterej jsem nikde u nas mysleno v CR a SR nenarazil. Kdyz budete chci adoptivni mamu tak splasenku nepouzijete. A kdyz budte chtit vyvolat instinkt ve vlastni mame, tak ta zase nebude tak silena aby ho hned udupala. A kdyz, tak co brani tomu, mit ji na provaze a zpacifikovat.

Pro Massaro: me se to taky libilo, tak jsem ani nehledal jiny slovo :).

18.3.2016 07:40
tom.tady

XXX.XXX.182.202

S tím boxem to tu už psal St. Bača myslím. Akorát měla ovce hlavu prostrčenou skrz paletu . což je přesně to, co jsem chtěl loni udělat těm asi 20 bahnicím, co se vyprdly na mladý a my to museli flaškovat.

18.3.2016 07:46

Vidis, mel jsi na ne pustit radsi psa :).

18.3.2016 07:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ten fixační box je při snaze o adopci jehněte konkrétní ovcí k ničemu. Ovce si musí potenciální adoptované jehně při "občerstvování" očichávat, ať pochopí co má adoptovat. To se sice začne dít až po pár dnech, kdy ovce zjistí že se tahle procedůra občerstvování opakuje a stejně se jí nevyhne.
Bez očichání jehněte bude ovce sloužit pouze jako stále nucený mléčný automat.

18.3.2016 07:54

Dovolim si nesouhlasit, nekdo bud tady nebo v relanym zivote me rikal, ze to je prave chyba. Ze si ovce ma nejdriv zvyknout ze ji nekdo cizej taha z vemene a az si na to zvykne, tak si ho muze ocuchat. Jinak je pro ni pak cizej a neprijme ho. Vloni jsem takhle zapasil s cizim jehnetem snad 14 dni. Kdybych tam nebyl, tak ho umlati. Cuhla a napalila, cuchla napalila. A to jsem ho potrel i jejima "zbytkama" kdyz se cistila i bobkem od jejiho jehnete.

Dalsi rada uz ne odsud byla drasticka to snad ani sem psat nebudu, velkou roli tam hraje zmlacena ovce a piskani si u toho.

18.3.2016 07:57

A ci rikate na toho psa profesore? Me se to zda jako dobrej zpusob.

18.3.2016 08:04
profesor1

XXX.XXX.192.98

Z letošního roku moje dvojitá zkušenost. Pár dní ovce vúbec neměla zájem něco očichávat, jen strnule stála a sem tam kopala a chtěla prchnout.. Pak začala zjišťovat co jí vlastně to vemeno cucá a pak jsem přišel a ovce jehněti držala sama. Opakuji ve dvou případech ze 4! Další případ už je na dobré cestě. Jedna je ve fázi že drží když stojím u jejího chlívečku - choulu. Tato prošla procedůrou drastického vysvětlování, že při kojení se neskáče po zdi! Poslední případ byla týdenní záležitost. Prvnička velmi rychle pochopila že je mamina a jehně ji nesežere.

18.3.2016 08:07

Ale to jsou jejich matky ne? Tam to neni tak horky jako kdyz chcete dat uplne cizy jehne pod ovci. Ta moje jinak klidna ovce, by to jehne zprovodila ze sveta do par minut.

18.3.2016 08:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

Použití psa má logiku, kdežto přinutit ovci aby držela bez čichového věmu je velmi nepravděpodobné. Zvířata se totiž řídí hlavně čichem, sluchem a očima minimálně. Pokud má zvíře zafixovanou hlavu tak stejně jestli nemá čumák zabořený ve šrotu jehněti nepodrží.

18.3.2016 08:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jedna je úplně cizí. Ale myslím že je to úplně jedno, matka nematka. Pokud po porodu k jehněti ani nepřičichne tak je to jedno.

18.3.2016 08:21

Jedna z mych prvnich ovci kdyz jsem ji koupil s jehnickou, tak byla pomerne zbedovana, nechtela ji moc drzet, dvakrat ji tehdy moje mama s mazelkou pridrzely a bylo vyreseno. Myslim ze je velky rozdil jestli je jehne vlastni nebo ne.
No necham se prekvapit, jestli to budu muset resit, tak psa urcite nasadim, ta nase potvora se na paseni jen trese.

18.3.2016 09:55
Massaro

XXX.XXX.103.6

Právě bača tady psal, že efekt fixace ovce spočívá v tom, že jak pod ní jehně chodí, získá z mazových žláz u vemene ten správný zápach, že už ho pak ovce nechá pít. Já to takhle loni udělal a dopadlo to. Ovci jsem měl uvázanou asi 5 dnů.

18.3.2016 10:04

Jo! to je ono, tak baca tohle radil. Vim ze jsem se pak tlouk do hlavy ze jsem to nevedel driv.

18.3.2016 11:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Massaro napsal(a):
Právě bača tady psal, že efekt fixace ovce spočívá v tom, že jak pod ní jehně chodí, získá z mazových žláz u vemene ten správný zápach, že už ho pak ovce nechá pít. Já to takhle loni udělal a dopadlo to. Ovci jsem měl uvázanou asi 5 dnů.

Je to určitě o zápachu, ale to bych nebyl já, kdybych v téhle teorii nehledal DLE MNE nepřesnost. Ovce si pach jehněte kontroluje u jeho zadku. Tak si myslím že buď si zvykne na pach následně adoptovaného jehněte, nebo adoptované jehně změní svoji "vůni" kadění a močení z mléka od dané macechy.
Pokud ale je ovce při tomhle fixovaná bez možnosti si k jehněti čichnou tak nevím, nevím. ( Fixace na úvazku přičichnutí umožňuje.).

18.3.2016 11:33
Massaro

XXX.XXX.109.6

Uvázanou jsem ji musel mít velice nakrátko, jen aby se mohla nažrat a napít, ale ne otočit. Jakmile se otočila a čuchla, že není její, tak jehně napít nenechala.

18.3.2016 12:09

Já ovce co nechtěj dát napít vyřazuju z chovu. Neříkám, že prvničku občas na začátku nepřidržim, ale pokud se nechytne, tak jde z chovu pryč, bohužel.

18.3.2016 12:14

Tak asi toho mas hodne, ale me se to stalo treba jednou a pak uz nikdy. Jinyho jsou sirotci pod cizou. Matka u me zatim zadna nezklamala. Mozna kdybys nevyrazoval, tak bys k tomu taky dosel?

18.3.2016 12:59

Nemám jich moc, asi 15 bahnic, ale mám pocit, že přísná selekce začíná přinášet ovoce.

18.3.2016 13:06

Muze byt, me by to nedalo, protoze i matersky pudy ovlivnuje dost veci a nejsem si jistej, jak velkou roli v tom hraje dedicnost.

18.3.2016 14:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Přemýšlím, jestli se mě někdy starší ovce vyprdla na mladé? U prvniček se mě to stává, většinou když porodí ve stádu. Když je stihnu oddělit do choulu tak snad nikdy.

18.3.2016 14:48

A nestalo se to kdyz bylo stado jen v mensim zimnim vybehu, ze nemela moc prostoru se oddelit a najit si klid?

18.3.2016 14:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jj, v omezeném prostoru. Starým to nevadí, mladé to nezvládají.

18.3.2016 14:57

Tak je moje teorije spravna :). Bejt ovce taky bych na to chtel mit svuj klid.

18.3.2016 15:03

Tohle je idelani hnizdecko na porod :).

29.4.2016 07:03

Tak to zkousim, ovce jehne nebije, neplasi, jen kdyz jde pit, tak mu zadupe zadnima a jehne dim odradi.

29.4.2016 11:34
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Nečtu celé vlákno, tak snad se to tu nebude moc opakovat...zkuste do chlíva kde máte ovci s jehnětem dovést psa, čím větší tím lepší, pokud možno takového, na kterého není ovce zvyklá.Pes musí být v klidu, nesmí útočit aby ovce nezpanikařila a jehně neudupala.Příroda by měla zafungovat, že ovce bude jehně chránit, pustí ho pod sebe...taková léčba šokem...mám vyzkoušeno u koz a fungovalo to.

29.4.2016 11:35
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Aha, tak nápad se psem, je hned na začátku tak to sorry

29.4.2016 11:43

Nic se nedeje :) je to krizenka s borderkou, zvykly na sebe nejsou, chvili na ni ovce utocila, tak se chudak zalekla, pak se osmelila a vracela ji to hnapanim po cumaku. Blby je ze ta zw je docela flegmatik, ale na ocich je videt ze i kdyz dela ze si nevsima, tak sleduje. V pritomnosti psa na jehne nedupe, ale napit ho taky nenecha, zatim.

29.4.2016 12:26
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Nic se nedeje :) je to krizenka s borderkou, zvykly na sebe nejsou, chvili na ni ovce utocila, tak se chudak zalekla, pak se osmelila a vracela ji to hnapanim po cumaku. Blby je ze ta zw je docela flegmatik, ale na ocich je videt ze i kdyz dela ze si nevsima, tak sleduje. V pritomnosti psa na jehne nedupe, ale napit ho taky nenecha, zatim.

Tak držím pěsti ať se zadaří a matka dostane rozum.Zkoušel jste většího predátora?Myslím tím, psa většího než je samotná ovce?Nebo je jedno jak je pes velký?Jelikož i mě na NO koza z vysoka prděla ale když jsem vlezla se psem větší než ona sama, tak reakce byla dle očekávání, normálně kůzle schovávala a stavěla rohy proti psovi...toto jsem zopakovala cca 3x a dala se s malýma dohromady-starala se. Od tý doby má tahle nejlepší péči o kůzlata.

29.4.2016 12:28

To bych musel mit vlkodava :).

29.4.2016 12:38
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

To bych musel mit vlkodava :).

Tak to máte fakt obří ovečky já sice nemám vlkodava ale taky něco podobného pochodující stodole.Nějak mi nedocvaklo, že né každej, ovčák, má doma pastevce nebo možnost si takovou obludu půjčit Každopádně chovu zdar a ať se dílo podaří...já tu radím a sama už vytvářím hrůzy o tom, jak mi porodí Jacobka, nechá jehně jak loni a já se z toho p.seru snad se zadaří a ovce dostane rozum a nebo se povede trik se psem smajlík

29.4.2016 12:43

Diky a napodobne :) a nechte fantazii vypnutou, realita to pak predci :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík