martamas

XXX.XXX.167.146
Dnes nám porodila romanovka prvnička, kterou jsme koupili před měsícem, trojčata. Velikostně celkem v pořádku, ale mají potíže s postavením a chůzí. Moc si jich nevšímá, je z nich zmatená, sice je olízala, ale víc nic, takže to zrovna neusnadňuje.
Jedno jehně se nepostavilo vůbec, druhé chodilo s přisedlým zadkem, třetí chodí s obtížemi po ohnutých kloubech a nohy se mu obrací do všech stran.
Celý den přikládáme k pití, podali jsme Selevit, všechna aktivně sála, ale stav se zhoršil tak, že jsme dvě umírající utratili a třetí možná noc taky nepřežije.
Z pěti odrozených ovcí se mi letos něco podobného mírnějšího vyskytlo ještě u jedné, ale po přikládání se do dvou dnů ovečka rozpila sama, začala chodit a teď už je v pořádku, skotačí, i když mi přijde, že má větší kolena. Ostatní ve stádě jsou čilí, veselí a rostou, takže nějaká hromadná avitaminóza to snad není.
U prvničky jsme se ztrátami počítali, ale ráda bych aspoň věděla, co to může být. Je neuvěřitelné, jak málo se dá na internetu najít. Napadla mě křivice, ta je ale uváděná spíš u rostoucích mláďat, než u novorozenců.
Poradíte prosím?
martamas

XXX.XXX.167.146
U té nově koupené vím, že byla připuštěná otcem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Proc jste ji kupoval kdyz jste to vedel? to me moc hlava nebere.
martamas

XXX.XXX.167.146
Protože ovce sama vypadá kvalitně, jehňata jsem si řekla, že se prostě zbaští a do chovu nepůjdou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Presne tak, kdyz to pan tak hezky przni, tak zprznena muze byt i ta zdanlive v poradku.
martamas

XXX.XXX.167.146
Takže jiná nemoc - vada vás nenapadne? Pán pokud vím to neudělal s klidným svědomím a taky na to poctivě upozornil. Matky měli údajně koupené odjinud, než berana, takže snad tedy více příbuznosti tam nebude.
Co pak člověk má dělat. Snažila jsem se letos koupit dospělého berana s PP (ne jen registrovaného), ale byl to takový chcípáček, že se mi ani nechtělo věřit, že prošel výběrem. Za 5000, - fakt ne. A bez papírů člověk kupuje zajíce v pytli a nezbývá mu dát na to, jak zvíře vypadá a co mu o něm majitel řekne.
Nepisete o prubehu porodu to je take dost dulezite... jeslti se treba lehce netopily... casto umiraji spise na zapal plic... nez na cokoliv jineho... to ze ruzne lezou je proste znamka toho ze jsou slabe... jeslti to zapricinil uz nitrodelozni vyvoj nebo nasledny porod a podminky po porodu... jako pozdni napiti mleziva, prochladnuti a jine... tezko soudit... treba to bude vicero cinitelu... pocinaje podminkami konce genetickou predispozici...
martamas

XXX.XXX.167.146
Našli jsme je ráno už narozené, poslední ještě mokré, matka je olízala. Hned jsme přikládali k vemínku. Mlezivo teklo, vemínko se plnilo. Prochlazení snad jen u jednoho, které jsme bohužel našli stát v nádobě s vodou, jinak jsou v uzavřeném chlévě a žádné mrazy nejsou.
Znám případy, když jsou jehňata slabá a neživotaschopná, pohybují se malátně, nemají nebo ztratí sací reflex a prostě odejdou. Tady ale byla velká chuť do života, do pití (dokonce si bouchaly do vemínka), ale naprosto selhal pohybový aparát. Utratili jsme i to poslední, snažilo se stát, ale nohy se mu opravdu ohýbaly na všechny strany, vypadalo to zoufale a trápilo se.
Snad příští vrh bude už v pořádku.