Roman911

XXX.XXX.102.19
Dobrý den, láká mě koupit letos jednu, dvě kozy na mléko. Je mi jasné, že by preferovaly travnatý výběh, ale to bych jim dopřát nemohl, maximálně je vzít párkrát do týdne "vyvenčit" na louku. Máte někdo zkušenost s chovem koz pouze ve chlévě se stravou pouze seno a směs pro kozy? Je to vůbec možné? Děkuji za rady.
PetrT152

XXX.XXX.89.231
Roman911
napsal(a):
Dobrý den, láká mě koupit letos jednu, dvě kozy na mléko. Je mi jasné, že by preferovaly travnatý výběh, ale to bych jim dopřát nemohl, maximálně je vzít párkrát do týdne "vyvenčit" na louku. Máte někdo zkušenost s chovem koz pouze ve chlévě se stravou pouze seno a směs pro kozy? Je to vůbec možné? Děkuji za rady.
1) Musíte mít min. dvě kozy je to stádové zvíře jako ostatní např. ovce...,
2)Pouze ve chlévě to je možné moje rodiče chovali kozy také ve chlévě, ale vždy jim když bylo možno sekaly čerstvou trávu.
Roman911

XXX.XXX.5.18
Mockrát děkuji, zatím to na ty kozy vypadá. Jen ještě jedna otázka, je možné na pár dní vynechat dojení např. kvůli dovolené, nebo to ze zdravotního hlediska není možné a já si tak budu muset najít záskok na dojení?
Roman911
napsal(a):
Mockrát děkuji, zatím to na ty kozy vypadá. Jen ještě jedna otázka, je možné na pár dní vynechat dojení např. kvůli dovolené, nebo to ze zdravotního hlediska není možné a já si tak budu muset najít záskok na dojení?
To si jako myslíte, že to je jako zamknout ponk nebo stůl a vypadnout a že když kozu nepodojíte, tak přestane dělat mléko. Tak to ty kozy už předem lituji. Samozřejmě že to nejde kozu v laktaci nepodojit. Jinak si zaděláte na velké problémy pro sebe a hlavně pro kozu.
Roman911
napsal(a):
U zvířat neexistuje žádný výpadek v péči, najděte si záskok, nebo přestaňte uvažovat o chovu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Roman911
napsal(a):
Možné to je, ale ty kozy budou chudáci. Nedokážu si představit naše holky zavřený v chlívku bez výběhu... Já osobně bych to neudělala.

roklanka
napsal(a):
U zvířat neexistuje žádný výpadek v péči, najděte si záskok, nebo přestaňte uvažovat o chovu.
A na ten záskok kozu zvykejte, každá koza se nenechá podojit od každého. Některá ani od vás - po určitou dobu, než si zvykne. Nevím jaká bude kvalita mléka, když bude koza zavřená, bez zeleného, bez bylinek, bez sluníčka.
Čím víc je koza venku, tím míň kydání a naopak.

Roman911
napsal(a):
Mléko samo nevyteče, koze se nalije vemeno k prasknutí, zatvrdne, dostane zánět, vemeno jí odpadne, koza uhyne. V laktaci. A bude u toho řvát.
O dovolené můžete uvažovat, když má koza pod sebou kůzle, ale stejně na ni musí někdo kouknout, nakrmit, napojit. Podobně, když je zasušená.

Kozy lze chovat ve chlívě.Také je máme ve chlívě a ven je pouštíme jen když jsme doma a můžeme na ně dohlédnout.Vzhledem k jejich bezpečnosti nemohou být venku bez dozoru.
Dostávají čerstvou trávu a samozřejmě se jim musí pravidelně čistit, aby byly v suchu.
Taky mám kozy trvale ve chlévě. I moje babička je tak měla. Když mám možnost, tak trávu dostanou (mám jen malý pozemek), nebo je vezmu na vodítko a na hoďku, dvě s nima jsem venku, aby se napásly. Nedělám to ale pravidelně (ani nemůžu, jelikož chodím do práce na tři směny), ani kdybych mohla - pak by si to opravdu mohly vynucovat mečením. Ale většinu roku mají seno. Samozřejmě vodu, jádro, občas tvrdé pečivo, sem - tam nějaké zbytky zeleniny a ovoce, prostě co je zrovna "k mání". Jsou v pohodě a mléko mají dobré, dělám z něj i krupicovou kaši, nebo pudink, ...