Michal17

XXX.XXX.72.210
Zdravím, chtěl bych si pořídit několik kusů skotu vhodného na celoroční pastvu (uvažuji o Highland cattle nebo Herefordský skot) - který myslíte, že je vhodnější ? Nebo by jste mi doporučily nějaký jiný?Pravděpodobně by se mi jednalo o 5-10 Ha. Na 1 Ha je vhodný jaký počet ?
Myslíte, že by bylo možné získat nějaké dotace, nebo se dnes už moc nedávají a když ano, tak to trvá hodně dlouho? Budu rád za každou radu. V tomhle oboru zatím moc zkušeností nemám .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oj, tak to je v sekci ovce a kozy trosku mimo, ale i tak. Kravy to chce mastnaky nebo krizence, ktery pak pujdou na jatka. Takze z tech dvou bych spis vzal hereford. Highland je spis takove zajmove plemeno, zvirata do chovu prodate za hooodne velkej peniz. Byl jsem u pana kousek od Dobrušky, krasny zvirata, ale ja bych je po teto zkusenosti nechtel.
Dotace se ted berou snad uz jen na masny telata do pul roku nebo tak nejak. Pak dotace na plochu atd atd atd. Ono celorocni pastva ale neznamena, ze budou na ty pastve mit celej rok co zrat, krava co pokali to uz do huby nevezme. Na foru nasetraktory je nekolik vlaken o skotu, zkuste se tam poptat, chlapci tam maj velky zkusenosti jak s chovem tak s dotacema.