Dnes jsem měla možnost bavit se s člověkem, který ze začátku vypadal jak velký znalec nepřekonatelného oplocení pro ovce. Zastával názor, že je lepší začít s menší plochou a mezi sloupky upevňovat pletivo pomocí zarážecích kotev 80 cm dlouhých, s výškou klasického zahradního pletiva 180 cm doplněného ostnatým drátem. A že bez dokrmování to nejde. Nakonec z něj vylezlo, že na ploše 800 metrů čtverečných drží 20 ovcí.
Mě to přijde skoro jako týrání zvířat. Co vy na to?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano to uz je podle myho tyrani, je to polovina myho zimniho vybehu, na kterym je 12 ovci ale jakmile je na dalsim oplutku trava nebo uz je zimni moc vydupanej, otviram to cely a maji +- 6500m2.

To, co si myslíme my, není až tak důležité. Pokud jsou ovce v dobrém zdrav. stavu, tak s tím stejně nic neuděláte. Není nikde specifikované, že by měly mít ovce možnost se adlibidně pást - pokud mají seno (a vodu, a nějaký úkryt), tak je to ok. Zákon uvádí (mými slovy), že zvířata musejí mít dostatek prostoru k důstojnému životu ("že si nešlapaj po hlavách" a z nedostatku prostoru plynou úrazy, atp.).
Samozřejmě to není vhodný prostor pro chov tolika kusů ovcí.

To hhippie: je to tak, registrovany chovatel nemusi mit zadnou povinnou vymeru zviratum ani na pastvu ani na vybeh. Musi byt jen zakreslena staj a ta by mela splnovat nejakou tu povinnou vymeru na pocet zvirat a tim to hasne. Ale me by to teda silne nebavilo divat se na 20 ovci na takovym placku i kdyby byly jak almary. Musej tam mit peknou vrstvu houven a nebo solidni kasi.

Jo, ještě mě k tomu napadá, že ostnatý drát je v Čechách zakázán? Tedy aby na pána profíka s nepřekonatelným pletivem někdo nepřišel udělat bububu
napsal(a):
Jo, ještě mě k tomu napadá, že ostnatý drát je v Čechách zakázán? Tedy aby na pána profíka s nepřekonatelným pletivem někdo nepřišel udělat bububu
Není zakázán, normálně si ho koupíte kdekoli v plotovém centru. My ho kupujeme v Hospodářských potřebách v klubách po 100 metrech a dáváme taky nahoru na plot - ne kvůli ovcím, ale kvůli dvounohým zlodějům.
V každém případě po té co řekl kolik ovcí má na jaké ploše jsem si řekla že nebudu brat vážně ani jeho řeči o oplocení, protože to bych fakt s chovem ovcí začít vůbec nemohla, neboť bych finance na oplocení 7000m2, které mám k dispozici, nesehnala. A to na nich chci začínat letos v létě se 3 chovnými ovečkami, ke kterým má o rok později přibít plemenný beran.

7000m2 neni zase tolik aby oploceni bylo extra drahy. Kdyz je rovinka, poresi to doslova par kulu, drat, izolatory a zdroj. Nejdrazsi z toho bude ten zdroj a lidska ( vase ) prace :).

napsal(a):
Je myslím zakázáno do ostnatého drátu pouštět proud pokud ho máte u zvířat.

Ovcezkopce: v ČR je myslím zakázáno používat na ohrady zraňující oplocení. Nevím, jak to je s výškou - asi to navrchu již není ohrožující pro držená zvířata, ale tak, jak třeba pasou v Rakousku - ve dvou řadách ostnáče - to v Čechách není možné... (citovat zákon, resp. vyhlášku neumím, ale dá se to najít na Googlu).
napsal(a):
Ovcezkopce: v ČR je myslím zakázáno používat na ohrady zraňující oplocení. Nevím, jak to je s výškou - asi to navrchu již není ohrožující pro držená zvířata, ale tak, jak třeba pasou v Rakousku - ve dvou řadách ostnáče - to v Čechách není možné... (citovat zákon, resp. vyhlášku neumím, ale dá se to najít na Googlu).
Tak v metru osmdesáti našeho plotu už bychom museli mít kamzíky, aby jim drát ublížil. Vždyť jsem psala, že je to na zloděje

Co říkáte na tohle?
https://www.novinky.cz/krimi/462003-polomrtve-kravy-se-na-trutnovsku-brodily-v-hnoji.html
Jaké byste za to dávali tresty?

napsal(a):
Co říkáte na tohle?
https://www.novinky.cz/krimi/462003-polomrtve-kravy-se-na-trutnovsku-brodily-v-hnoji.html
Jaké byste za to dávali tresty?
Zavřít do místnosti 2x1 m bez záchodu a nechat ho tam. občas bych to i krmila.
Tresty bych dával rychlé, ekonomické a praktické. Tzn. úhrada veškerých nákladů na tuto akci, včetně pokuty. A pak účinnou terapii na tu nezkušenost a lenost - (...." Nezkušenost a možná lenost současného majitele nakonec dovedla grunt do současného stavu.".....), spojenou s ubytováním ve stejných podmínkách jako byly ty zvířata. Každopádně bych mu dal o něco větší dávku sena a dešťové vody, aby tu terapii absolvoval v pracovní kondici

Proc je ten kre_ten neprodal, to nechapu tohle.
Ty ubohý krávy, to snad ani nic říkat nebudu , ale co se týká 20ti ovcí na 800m čtverečních, tak případný argument pro veterinární správu je to, že ovce velmi pravděpodobně budou mít ve špatném stavu paznehty, pokud jsou stále na jednom místě. To je poukaz na nakažlivou hnilobu paznehtů a pokud to nijak účinně neléčí a neřeší (tedy tak, že dojde ke zlepšení stavu, což je v tomto případě zcela jistě dostatečný a pravidelně měněný výběh) tak už to i pro úřad může být podklad, to je ohrožující i pro okolní chovatele.