Akátové kůly a vaše zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2016 09:55
f03501

XXX.XXX.228.101

Dobrý den,
máte někdo dlouhodobé zkušenosti s ohradou z ovčího pletiva a akátovými sloupky?
Po 3 letech vyměňujeme sloupky smrkové a vzhledem k pracnosti a estetice chceme dát opět dřevo, ale nějaké trvanlivější- načetla jsem, že akát by snad šel. Jenže každý říká něco jiného. Někdo štípaný, někdo kůly neštípané, někdo odkorněné někdo, že nemusí být odkorněné. Neradi bysme zase do 10 let vyměňovali kůly.
Jak to máte vy? Díky, Jana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.3.2016 11:49

Soused ma stipanej neloupanej akat. Delali mu ohrady pred peti rokama stejne jako ja. Jenze ja ze smrknu. On na to od ty doby nemusel sahnout, ja jsem musel jeden celej oplutek udelat znova ( mel jsem ho ze starych kulu spatny kvality ). A zbytek ohrad doplnovat uhnily. Mistama ma tycky snad 5cm v prumeru. Rohy se delaj poradne bytelne z tlustych, zbytek co jen podpira drat jsou tenci. Pro ovci pletivo to bude chtit kuly davat do zeme hladkou stranou dovnitr, aby vam to pri napinani pletiva nedrho. Kdyz jsou penize, jde vsechno. kolik m budete delat?

25.3.2016 12:23
f03501

XXX.XXX.228.101

Oplocujeme na pevno 0,5ha, máme tam i uličky, takže cca 200kůlů.

25.3.2016 12:42

Tak to se nedoplatite. musite mit pletivo? mam oploceno skoro 3ha a odhadem bych se do 200 kulu vesel. cast drat 4 rady a cast lanko 3.

standa02

13.1.2017 13:22
standa02

XXX.XXX.169.218

Zdravím, souhlasím s uživatelem mastnacek
neloupaný mám už 3. rok bez problémů
dodavatel spolehlivý
Akát tyl www.akattyl.cz.

13.1.2017 15:04
berrynator

XXX.XXX.225.103

Štípaný, neštípaný záleží především na vstupní surovině, pokud budete mít kulatinu kolem 15 cm, tak samozřejmě není zapotřebí štípat, ale ve většině případů kácíte stromy s větším průměrem, minimálně u pařezu a proto je výhodnější takové kmeny již naštípat, i z hlediska zpeněžení z toho samozřejmě chce prodávající více vyštípat, když prodáte z jedné kulatiny 4 slupky, nebo 1 bago - je to rozdíl, navíc i takové silné sloupky se podle mě velice špatně zatloukají, u vašeho počtu sloupků (200 ks) předpokládám, že počítáte s tím, že budete sloupky zatloukat, takže štípané sloupky asi ideál, pokud chcete sloupky zatloukat, je vhodné při nákupu či při vlastní výrobě o rovné sloupky, pokud zatloukáte nějaké křivější sloupky, může se občas stát, že se vám sloupek na poslední chvíli uhne kamsi, kam nechcete, křivé sloupky je výhodnější vyvrtat díru a sloupek zadělat ručně, sice pracnější, ale dokážete zpracovat i sloupky, které by se zatloukaly jen velmi obtížně, co se týče výdrže, záleží rovněž na podloží, akát ideální do sušších míst, jednu ohradu s akátovými sloupky jsem stavěl minimálně před deseti lety, jak vypadají sloupky v zemi jsem zatím nezkoumal, nicméně ohrada pořád bez problémů stojí, jinak loni se dělala další ohrada (cca 400 sloupků), dal jsem na rady a zkombinoval akát a dub, jelikož prý má rád dub mokro a mokro snižuje výdrž akátu asi na polovinu.

Vedra

13.1.2017 16:16
Vedra

XXX.XXX.13.145

Odolnost proti vodě je stejná u dubu i akátu. V případě použítí na kůly životnost 15-25 let. Dají se na netu najít tabulky.

Pokud chcete maximální životnost tak vše co je v zemi plus kus nad povrchem namočit do rozehřátého asfaltu.

13.1.2017 16:21

berrynator napsal(a):
Štípaný, neštípaný záleží především na vstupní surovině, pokud budete mít kulatinu kolem 15 cm, tak samozřejmě není zapotřebí štípat, ale ve většině případů kácíte stromy s větším průměrem, minimálně u pařezu a proto je výhodnější takové kmeny již naštípat, i z hlediska zpeněžení z toho samozřejmě chce prodávající více vyštípat, když prodáte z jedné kulatiny 4 slupky, nebo 1 bago - je to rozdíl, navíc i takové silné sloupky se podle mě velice špatně zatloukají, u vašeho počtu sloupků (200 ks) předpokládám, že počítáte s tím, že budete sloupky zatloukat, takže štípané sloupky asi ideál, pokud chcete sloupky zatloukat, je vhodné při nákupu či při vlastní výrobě o rovné sloupky, pokud zatloukáte nějaké křivější sloupky, může se občas stát, že se vám sloupek na poslední chvíli uhne kamsi, kam nechcete, křivé sloupky je výhodnější vyvrtat díru a sloupek zadělat ručně, sice pracnější, ale dokážete zpracovat i sloupky, které by se zatloukaly jen velmi obtížně, co se týče výdrže, záleží rovněž na podloží, akát ideální do sušších míst, jednu ohradu s akátovými sloupky jsem stavěl minimálně před deseti lety, jak vypadají sloupky v zemi jsem zatím nezkoumal, nicméně ohrada pořád bez problémů stojí, jinak loni se dělala další ohrada (cca 400 sloupků), dal jsem na rady a zkombinoval akát a dub, jelikož prý má rád dub mokro a mokro snižuje výdrž akátu asi na polovinu.

Taky mám akátové štípané kůly, ale teprve od loňského jara. Tenkrát mi prodávající radil ať je nezatloukám, že se zlomí. Dali jsme na jeho radu a všechny je lehce doklepli do předvrtaných děr.

16.1.2017 09:55

Na asfalt bych se vyprdnul, ovce zerou i tesne u kulu, tak proc je krmit karbidem? To si tam zrovna muzu zakopat cely prazce.
S tim zatloukanim zalezi na jakym podlozi a typu zatloukace.

Přidejte reakci

Přidat smajlík