Dobrý den,13.4. by mi měla rodit koza.Ona už po třetí - já jsem prvnička :o) . Mám strach jestli jsem všechno připravila dobře.Koza je v pohodě, zasušená od konce ledna, odčervená 14.2. kopyta upravená, žere seno, vojtěšku, řízky, kukuřičný šrot, oves, lněné semínko, ostropestřec, kvasnice, česnek, nutrimix.Má lizy - sůl, minerál.Zítra mi příjde liz se zvýšeným obsahem selenu.Koupila jsem i Hydrovit SE.Mám připravenou Betadine na pupíky pro mimina.Včera jsem byla u veta domluvit aby přijel -kdyby něco.Chtěla jsem po něm bovi pastu na odrohování a selen pro kůzlátka a on mi řekl že se jim dává selen až mají tak 14 dnů.Všude tady čtu že ho dáváte po narození - po napití mleziva. Jak to teda je? Jak jim ho podáváte a jaký? U toho Hydrovitu píšou že se dává do vody.Nekdo tady psal že dává kapku do tlamičky - jaký přípravek?moc děkuji za odpovědi.
Pro někoho asi pitomá otázka - omlouvám se, ale jsem fakt nervozní( víc než ze svých porodů)
Děkuji moc Barbara.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Len klud! Ste pripravená ukážkovo dokonale Nechajte to na kozu. Všetko bude v pohode, nebojte. A líznite si aj vy niečoho na nervy
Z toho Hydrovitu E-SE dajte najskôr mamči asi týždeň pred pôrodom dávku presne podla návodu a malým keď sa narodia (nemusí to byť okamžite po narodení, kolostrum má prednosť) a potom ešte raz po týždni. Nesmie sa predávkovať, takže pre každého osobitne velmi presne podla návodu namiešať potrebné mililitre v malinkom množstve vody, natiahnuť do striekačky a šprcnúť do pusy.
Držíme palce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vet kecá, selen se píchá hned po porodu pokud zvíře nesaje. Dá se píchnout i březí koze, ale pokud vám zítra příjde liz se zvýšeným obsahem selenu tak jste krytá myslim dost. Chce to klid a kozu moc nestresovat svym stresem, ony to cítí :) Kdyby byl každý připravený na první porod tak jak vy, tak se tu za chvíli nebudem mít o čem bavit
No jo, vet ani nezná Bovi pastu , a to jsem si najivně myslela že mi kůzlátka pomůže odrohovat. . vystresovaná opravdu nejsem - jen jsem ráda připravená na komplikace(vzhledem k tomu že se mi v životě dějí věci, které člověk ani nevymyslí ).Mám koupené i náhradní mléko a flašky-doufám že to nebudu potřebovat.
děkuji moc
Barbara.
No to je projekce... presne te vasi uzkostlivosti... proto se vam ty veci deji... je to o te energii kterou do toho pustite... az vam par zvirat odejde pod rukama i kdyz budete delat kotrmelce a budete sebepripravenejsi... tak bud vyhorite a nebo to prijmete... selen se podava pokud... je mlade matozne, lenive, spatne saje a je celkove slabe... pokud budete mit kuzlatka ktera sotva vylezou z mamy uz uz hledaj a za hodinu poskakuji okolo maminky selen zpravidla nepotrebuji vubec...

No a já zrovna můžu říct čerstvé názory: 1) veta,2) dlouholetého profi-chovatele. Řešila jsem právě malinké přeživší kůzlátko z trojčat ze včerejška - zda by bylo možné ho nějak podpořit (právě jsem jmenovala selen). Oba se, nezávisle na sobě, shodli na tom, že vše je o správném managementu matky před porodem a co se mláďat týče, tak tam se už něco honí, když je průšvih, hodně špatně.. mláděti jsem tedy nic nepodala. Matku jsem koupila v poměrně hodně špatném stavu asi 14 dní před porodem - to už se těžko mohlo něco dohnat. Tak teď je to už jen na nich. Matka dostává jádro v rozumném množství, má přístup k senu, vodě, lizu, nosím jí zelené, ovoce, zeleninu. O moc víc toho pro ně nejspíš udělat nemůžu.
Jinak lilo - s tou projekcí - úplně souhlas. Pokud se někdo pasuje do role oběti, tak jí bohužel žije, dokud neprozře
Tak to jsme se asi spatně pochopily.Nejsem žádná chudinka a ani oběť. Jen mám prostě zajímavý život.Né každý ho má takový.Myslím si že všechno v životě je zajímavé - narození i smrt.Na kůzlata se těším - mám jen jednu březí kozu a budou poprvé.Vy se netěšíte? Vzpomenete si ještě jaké to bylo poprvé?Kdybych byla zkušený chovatel se spoustou zvířat, tak už taky budu vědět co a jak a možná se na to dívala stejně .Jen mě mrzí že i přez to všechno že se tady člověk dozví spoustu věcí není moc jednoduché se na něco zeptat. Kdybych se ptala až po porodu, dostanu sprda že jsem to měla mít nachystané dopředu
bstad
napsal(a):
Tak to jsme se asi spatně pochopily.Nejsem žádná chudinka a ani oběť. Jen mám prostě zajímavý život.Né každý ho má takový.Myslím si že všechno v životě je zajímavé - narození i smrt.Na kůzlata se těším - mám jen jednu březí kozu a budou poprvé.Vy se netěšíte? Vzpomenete si ještě jaké to bylo poprvé?Kdybych byla zkušený chovatel se spoustou zvířat, tak už taky budu vědět co a jak a možná se na to dívala stejně .Jen mě mrzí že i přez to všechno že se tady člověk dozví spoustu věcí není moc jednoduché se na něco zeptat. Kdybych se ptala až po porodu, dostanu sprda že jsem to měla mít nachystané dopředu
Len sa kľudne pýtajte, žiadne sprdy nepotrebujete:). Ja som za tým nevidela žiadnu prehnanú úzkosť, to keby som sa pokúsila vyhľadať si moje prvé príspevky na ifaune, pred prvými pôrodmi, verím že to by bola iná káva, radšej to nehľadám :D Držím palce aby všetko dobre dopadlo tak ako aj u našich premiérových dvoch pôrodov v 2011 :). Inak si myslím že je dobre dať matke napr. mesiac alebo 2týž pred pôrodom Hydrovit E+Se a mladým len v prípade že po narodení nemajú sací reflex.

Já vůbec neřekla nic proti Vám - jen jsem souhlasila s názorem Lilo, že často si lidi vytvářejí svoje životy sami. Tak nás neberte tolik vážně
Co se připravenosti týče, neměla jsem ani čtvrtinu věcí, co jste vyjmenovala a nejspíš ani tolik vědomostí, když jsem šla do našich prvních porodů. A to jsme taky velmi malochovatelé. Tedy klobouk dolů.
A to, že tu většinou člověk narazí i na názory, které odsuzují, je prostě taková součást diskuzí. Pokud se nad to člověk nepovznese, chodit pro rady přestane. Já už třeba skoro nekomunikuji na koních - ale každý obor zvířat tady má úplně jiné lidi. Tam např. chodí spousta teenagerek, které jsou "chytré až na půdu", aniž by to měly podložené praxí a člověka to docela rychle otráví... kozy/ovce jsou zlaté a člověk se tu opravdu dozví spoustu užitečných rad!
Jsem vděčná za rady a pomoc.Díky bohu za Ifaunu!Rady zkušených chovatelů jsou k nezaplacení-mají obrovskou trpělivost se stále dokola se opakujícími dotazy.Studuji to tady už několik let a stále se dozvídám něco nového.Vidím v diskuzích i jak někdo někoho uráží, odsuzuje a vůbec ho při tom nezná!.Umím se nad to povznést a opravdu mě to neodradí , nějaké poš´tuchy a rýpání jsou nic proti tomu co za cenné informace se tady člověk dozví Barbara.
Studujete to tady už několik let a zadáte takový dotaz? Asi jste nic nepochopila! (doufám že jste se neurazila )
Než se začnete učit od lidí, tak se v prvé řadě učte od přírody!
Na porody mám v pohotovosti jen desinfekci na pupky. (když napíši že 49% jabkovici ve spreji tak zas někoho vyprovokuji, ale to jsem celý já )
Jo ještě mám někde dětskou láhev s cumlem, ale třeba letos jsem ji ani nehledal a to už mám odrozené (38 porodů).
Jestli že jste narozdíl od kozy vy prvnička, tak ji raději při porodu nerušte a neznervózňujte
profesor1
napsal(a):
Studujete to tady už několik let a zadáte takový dotaz? Asi jste nic nepochopila! (doufám že jste se neurazila )
Než se začnete učit od lidí, tak se v prvé řadě učte od přírody!
Na porody mám v pohotovosti jen desinfekci na pupky. (když napíši že 49% jabkovici ve spreji tak zas někoho vyprovokuji, ale to jsem celý já )
Jo ještě mám někde dětskou láhev s cumlem, ale třeba letos jsem ji ani nehledal a to už mám odrozené (38 porodů).
Jestli že jste narozdíl od kozy vy prvnička, tak ji raději při porodu nerušte a neznervózňujte
Ale veď niet sa čo diviť že sa pýtala taký dotaz keď ju zmiatol vet tým že sa to vraj dáva v 2 týždňoch :) človek potom nevie komu veriť, predsa len... ked to vraví vet... :)
A ja sa učím od prírody tak pre zmenu pupky vôbec nedezinfikujem :D ešte s tým nemali problém(12-13vrhov), ale majú pod sebou čistú suchú podstielku.
Profesore : pochopila jsem toho celkem hodně - i ten váš humor . Jen pro někoho(já) kdo má nulovou zkušenost je moooc informací matoucích. Každý píše něco jiného-podle svých zkušeností a do toho vet který ví o kozách míň než já .Pak si to musí člověk přefiltrovat a vybrat z toho to nejlepší. Píšu už po několikátééééé - nechci a nebudu do ničeho zasahovat, pokud nebude problém.Tak to snad děláte všichni, ne?Pro vás je to rutina, pro mě nová zajímavá zkušenost.Nevím proč někoho vytáčí že chci být připravená?
O vaší desinfekci vím - jen bohužel nemám k dispozici . U nás to nikdo nepije, čili ani nevyrábí A jen klidně do mě - neurážím se
.
moonika: moc Vám děkuju za podporu.Vždycky dobře poradíte . Vet mi odmítl kozy naočkovat proti tetanu(chtěla jsem Miloxan - to nezná a je už několikátý co mi řekl že se kozy neočkujou), máme tady srnky, bažanty..., soused má koně. Koza je špatně odrohovaná a vždycky když jí pahýl rohu doroste, ulomí si ho.Desinfikuju jí to.Myslím si že desinfekcí pupíku nic nezkazím, ne?Mají suchou čistou podestýlku.
Barbara.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Nech už vám hovorí kdokolvek čo chce, či dávať rôzne vitamíny, liečivá, očkovania, odčervováky, dezinf. atď alebo naopak nepchať do zvierat zbytočne nič navyše, kým to nie je akútny stav,
vždy je to len a len na vašej chovatelskej zodpovednosti a vedomí, aký preventívny a liečebný režim si postavíte.
Ja sa držím zásady, že lepšie je byť pripravený ako prekvapený. Radšej stádu poskytnem základnú vitamínovú výbavu, základné očkovania a základné odporúčané odčervovacie cykly, aj keď opticky ešte žiadny zdravotný problém nebadám. Podla mňa keď už problém vyskočí, už sa dá len hasiť, ale ja mám rada veci aspoň trochu pod kontrolou.
Takže podať novorodencom a maminám vitamíny v kritickom období ich života alebo dezinfikovať pupky nie je nič navyše o čom by sme mali polemizovať či to treba alebo netreba. Podla mňa je to absolútne základné chovatelské minimum čo pre nich a pre náš spokojný spánok môžme spraviť.
Děkuji. Taky si myslím že je lepší být připraven na možnosti které můžou nastat, než pak překvapeně shánět něco co by měl mít člověk doma. Nic do svých koz nepíchám a ani jim nic navíc nepřidávám.Jen chci pro ně to nejlepší aby se měli dobře.Myslím si že je to živý tvor, který je odkázaný na to co mu dám a jak se o něj postarám.V přírodě je to jinak a nedá se to srovnávat.Pokud chci aby mi dala koza kůzlata a mlíko, tehdy když chci já, musím se za oplátku o ni dobře starat, ne? A když si nejsem jistá jestli to dělám dobře, tak se zeptám.Nemám je jako stroje -výrobna mlíka, kůzlat.
Barbara.
bstad
napsal(a):
Profesore : pochopila jsem toho celkem hodně - i ten váš humor . Jen pro někoho(já) kdo má nulovou zkušenost je moooc informací matoucích. Každý píše něco jiného-podle svých zkušeností a do toho vet který ví o kozách míň než já .Pak si to musí člověk přefiltrovat a vybrat z toho to nejlepší. Píšu už po několikátééééé - nechci a nebudu do ničeho zasahovat, pokud nebude problém.Tak to snad děláte všichni, ne?Pro vás je to rutina, pro mě nová zajímavá zkušenost.Nevím proč někoho vytáčí že chci být připravená?
O vaší desinfekci vím - jen bohužel nemám k dispozici . U nás to nikdo nepije, čili ani nevyrábí A jen klidně do mě - neurážím se
.
moonika: moc Vám děkuju za podporu.Vždycky dobře poradíte . Vet mi odmítl kozy naočkovat proti tetanu(chtěla jsem Miloxan - to nezná a je už několikátý co mi řekl že se kozy neočkujou), máme tady srnky, bažanty..., soused má koně. Koza je špatně odrohovaná a vždycky když jí pahýl rohu doroste, ulomí si ho.Desinfikuju jí to.Myslím si že desinfekcí pupíku nic nezkazím, ne?Mají suchou čistou podestýlku.
Barbara.
Nie je začo :) a pupíky samozrejme kľudne dezinfikujte, v tomto si odomňa radšej neberte príklad(len som písala ako to robím ja):) A skúste nájsť iného veta ktorý vám ten miloxan neodmietne.
Báro, určitě jsem vás nechtěl urazit!, jen mě to trošku připomnělo dotazy typu -..." Chci začít chovat ovečky, už vím že papají seno a vodu, poraďte prosím na co všechno se musí očkovat"...
Urážím jiné a vždy jen podle zásluh
Moonika, tou desinfekcí, nebo spíše přírodní nedesinfekcí pupků jste mě dostala , ale mám špatnou zkušenost, (už jsem to tu psal), když se mě rodily kdysi dávno jehňata během zimy venku a bylo blátivé počasí, tak jsem díky tetanu přišel o hodně krásných 7-14ti denních, jinak zcela zdravých jehňat. Vím že to bylo díky té blátivé zimě, ale od té doby raději pupek po narození stříknu.
Tož tag cérky :).