Pavel1234

XXX.XXX.90.246
Dobrý den, včera jsme koupili za drobný peníz sedm let starou kozu - hnědou krátkosrstou. Je mohutná a vypadá zdravá, jen nikdy neměla kůzlata (nebyla připuštěna). Je teoreticky možné, že zabřezne a bude mít kůzlata? Díky moc za rady, s chovem koz začínáme.
Zalezi na tom co od chovu ocekavate... inzerat jsem videla a takovou kozu uz bych nechala reznikovi... bohuzel... hlodala by ve mne pochybnost.. proc ji nikdy nepripustili ! navic sedmileta koza prvnickou? pokud neni neplodna, hermafrodit, nebo nema hormonalni pripadne jine poruchy jako treba cysty a srusty... muzete to zkusit... ale jeslti jste o kozach a jejich produktivite neco cetl... tak je proste jasne ze koza v 7 letech je na zenitu... ano jsou srdcove zalezitosti, ktere se ve stadech dozivaji duchodu... ale ty za sebou casto mivaji kvalitni laktacni krivku, plodnost a jine vyhody vyplyvajici z jejich chovu.. tak jako tak at vam koza na sva stara kolena prinasi radost a uzitek... kdyztak dejte vedet jak to s ni k podzimu bude...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pavel1234
napsal(a):
Dobrý den, včera jsme koupili za drobný peníz sedm let starou kozu - hnědou krátkosrstou. Je mohutná a vypadá zdravá, jen nikdy neměla kůzlata (nebyla připuštěna). Je teoreticky možné, že zabřezne a bude mít kůzlata? Díky moc za rady, s chovem koz začínáme.
Teoreticky je možné všechno.
prakticky je to spíš tak, že takhle koza ne že nebyla nikdy připuštěna, ale nikdy nezabřezla.
Myslím si totéž co Bodlinka. Ale v případě, že byla chovaná jako mazlík a opravdu nikdy s kozlem nebyla, hodně dlouho bych zvažovala a spíš nepřipustila. Myslím si že v tomto věku první porod by nemusel skončit dobře, jeden takový případ znám. A to koza jezdila ke kozlovi (dojila celý život nonstop) a nezabřezla, pak v pokročilém věku jí nakryl dorostenec, koza se neotevřela a musela být utracená.
Pavel1234

XXX.XXX.90.246
Díky moc za vaše názory. Tušil jsem, že na kůzlata bude pozdě. Takže mazlík, nebo k řezníkovi...