Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

veronika222

7.4.2016 09:55
veronika222

XXX.XXX.179.2

Dobry den potrebuji pomoc nebo radu jak pomoct ovecce suffolka. Meli jsme od kvetna minuleho roku 5 suffolku ovecek a uz nam zbyly jen dve tri posly z neznamych pricin a ted polehava i ta ctvrta zacina mit porcelanove oci ma nafoukle mezisanici a uz jen lezi ale zvednutou hlavu ma.

7.4.2016 10:43
jitka.k

XXX.XXX.93.186

Rychle veterináře !

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.4.2016 11:02

Anemie nebo jak se to zove, jestli lehne i na zada, tak k tomu pribude i zapal plic. Nevim na co cekate.

7.4.2016 11:06

Ted to ctu znova, vam posly uz tri ovce z peti a jeste jste to neresili? To z vas musi mit kafilerka radost. Piste neznama pricina a kdo se pokousel pricinu zjistit?

7.4.2016 11:12
jitka.k

XXX.XXX.93.186

Paní, a odčervujete a očkujete ? Prevence je u chovu důležitá.

7.4.2016 11:37

veronika222 napsal(a):
Dobry den potrebuji pomoc nebo radu jak pomoct ovecce suffolka. Meli jsme od kvetna minuleho roku 5 suffolku ovecek a uz nam zbyly jen dve tri posly z neznamych pricin a ted polehava i ta ctvrta zacina mit porcelanove oci ma nafoukle mezisanici a uz jen lezi ale zvednutou hlavu ma.

Tak hele dámo, o veterináři jsi nikdy neslyšela? víš o tom, že je tvou povinností poskytnout chovaným zvířatům péči, jakou potřebují? že si necháš chcípnout půlku stáda aniž bys to do teď řešila je neuvěřitelný.

7.4.2016 11:56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak hele dámo, o veterináři jsi nikdy neslyšela? víš o tom, že je tvou povinností poskytnout chovaným zvířatům péči, jakou potřebují? že si necháš chcípnout půlku stáda aniž bys to do teď řešila je neuvěřitelný.

Tomuhle se rika spravedlivy hnev...

7.4.2016 12:13

Tomuhle se rika spravedlivy hnev...

Ne, opravdu, někteří lidé mě upřímně s..., takovéhle, co se dívají, jak jim chcípají zvířata, a po úhynu poloviny stáda je napadne psát smutné smajlíky na internet.

to skoro trumflo ženskou (se dvěma malými dětmi), co čekala tři dny, než mě volala k ovci, co celou dobu tlačila (a z vulvy koukal ocásek), protože jí soused řekl, že holt porod ovce může trvat i dýl, no. No, nerozchodila to. Ta ovce teda. Ženský jsem řekla natvrdo, jestli by ona chtěla tlačit tři dny, jestli by jí to přišlo normál.

7.4.2016 12:19

No... moje teta prej sestrenku rodila dva dny nebo tak nejak, rikala. Ale asi jsme trosku jiny jiny my lidi nez ovce.

Ty ovce urcite skvrzaly zubama bolesti, no... ze si to nekdo porizuje kdyz pak vubec nema tucha a je mu leno se neco ucit.

7.4.2016 12:22

No... moje teta prej sestrenku rodila dva dny nebo tak nejak, rikala. Ale asi jsme trosku jiny jiny my lidi nez ovce.

Ty ovce urcite skvrzaly zubama bolesti, no... ze si to nekdo porizuje kdyz pak vubec nema tucha a je mu leno se neco ucit.

No dva dny možná může trvat první doba porodní, ale když už to má jít ven, tak to prostě musí jít ven. když zvíře (nebo člověk) viditelně tlačí, stahy břišního lisu, nedej bože, když něco už leze do vagíny, tak to prostě už musí ven. fakt ani lidem netrvá dva dny od okamžiku kdy "už vidím hlavičku" do porodu dítěte.

ale když v maštali leží totál vysílená ovce, co už jen heká a skřípe zubama, celá podělaná, a majitelka k tomu má kecy jakože "už jí to připadá fakt divný, ale ten soused říkal že" to člověk měl fakt nutkání uškrtit jí porodními provázky a souseda hned vzápětí.

7.4.2016 12:24

No a tahle zadavatelka... to bude určitě jedna z těch, co když si pořídí ovce a jí vyprávím, co všechno s nimi, když se dostaneme k odčervení, zvolají překvapeně "a to se musí?"

MUSÍ.

7.4.2016 12:27

Tak jsem si posteskli nad lemplama... :)
takze pani biomec, ale ten uz stejne asi nepomuze, takze ja bych naordinoval porazeci pistoli. Te zbyle ovecce take tak.
Pak si dejte voraz a jestli mate ovce rada a neni vam leno, nastudujte si zaklady a na podzim si poridte letosni jehnice.
Ale jinak bych se na to s timhle pristupem vy...

7.4.2016 12:37

Tak jsem si posteskli nad lemplama... :)
takze pani biomec, ale ten uz stejne asi nepomuze, takze ja bych naordinoval porazeci pistoli. Te zbyle ovecce take tak.
Pak si dejte voraz a jestli mate ovce rada a neni vam leno, nastudujte si zaklady a na podzim si poridte letosni jehnice.
Ale jinak bych se na to s timhle pristupem vy...

To není stesk nad lemplama, ale rozhořčení nad tím, že jsou idioti, co úplně s klidem utýrají pořízené zvíře a jsou příliš dementní, než aby jim to došlo.

jinak s porážecí pistolí souhlasím. zkoušela jsem v těchto případech různé věci včetně infuze, ale když už je zvíře tak vysáté červy, že jen leží s oteklou hubou, úspěšnost podobného snažení je mizerná. to už je fakt na to to zvíře porazit a majiteli ukázat to hemžení ve slezu, některým to pak i dojde.

7.4.2016 22:45
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Máme tři bahnice, dvě jehnice (suffolk)a pět malých. Zavolali jsme veta na odčervení v lednu, před porody. Píchl Ivomec.650 Kč.Začátkem března revakcinace.500 Kč.Již týden má naše bahnice střídavě oteklou hlavu, je dost hubená, má šestitýdenní dvojčata. Dnes jsem pracně sehnala veta, co snad ovcím rozumí. Odčervil Levitapem. Podal vitamíny, posilu jater.400 Kč. Mám naše oveny ráda, takže prostě platím a platím :) a doufám, že najdu veta, který věci rozumí. Že nebudu muset propátrávat internet a trápit se, že našim holkám stále něco schází. Seno si sušíme ručně, dokrm ječmen pro chut, pár jablek. Sůl je samozřejmá. Voda denně čistá. Koupili jsme liz Osvior se selenem a evit. Jen jsem tímto chtěla říct, že i přes veškerou péči se bez dobrého, znalého veta chová špatně.

7.4.2016 22:52
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Příspěvek od moonika o odčervení jsem pročetla. Přínosné. Děkuji. Jen jsem myslela, že veti jsou tu proto, aby toto věděli oni. Už takhle si připadám jako Ferda mravenec práce všeho druhu :).

Nubiru

8.4.2016 11:14
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Najlepšie zaviesť si zošit a pri študovaní diskusií na Ifaune si hneď všetko zapisovať - choroby, príznaky, lieky a rady, kto čo používa, komu sa v chove čo osvedčilo. Skúsenosti od starých dobrých ifaunistov sú sto ráz užitočnejšie ako spoliehať sa na znalosti veterinárov a vyhovárať sa na nich, ako mi zosrali chov.

Ja mám už vetera iba ako dealera liečiv dostupných len na predpis, ktoré by som inak nezohnala. Ochotný síce je, pekný je ale nevie nič
Keď je dáky problém, vždy mi povie, že síce to už u kozy videl, ale nikdy to neliečil, lebo chorú kozu tu každý lieči jedine nožíkom. Takže na našich ušaticiach sa vlastne len sám učí ako postupovať pri tom a tom probléme a čo na to podať. Fakt je to niekedy vtipné až na zaplakanie. Ja naberiem rozumy vďaka radám skúsenejších tu na IFaune, poviem mu rovno diagnózu a čo na to dať, on vytiahne z kufra hrubánsku buksňu, ako že lexikón chorôb či čo, hodnú chvílu do toho čumí, potom pozre na kozu, potom zase do toho svojho debilníka, potom zase na kozu a potom povie, že áno, aj jemu sa to zdá že by to mohlo byť ono. A to pritom sám chová čisté pôvodné valašky, takže neni vyslovene len na pejsky a kočičky.

Česť výnimkám, Bodlinka Až sa raz dáš naklonovať, jednu kópiu si hneď rezervujem!

8.4.2016 13:09
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Nubiru napsal(a):
Najlepšie zaviesť si zošit a pri študovaní diskusií na Ifaune si hneď všetko zapisovať - choroby, príznaky, lieky a rady, kto čo používa, komu sa v chove čo osvedčilo. Skúsenosti od starých dobrých ifaunistov sú sto ráz užitočnejšie ako spoliehať sa na znalosti veterinárov a vyhovárať sa na nich, ako mi zosrali chov.

Ja mám už vetera iba ako dealera liečiv dostupných len na predpis, ktoré by som inak nezohnala. Ochotný síce je, pekný je ale nevie nič
Keď je dáky problém, vždy mi povie, že síce to už u kozy videl, ale nikdy to neliečil, lebo chorú kozu tu každý lieči jedine nožíkom. Takže na našich ušaticiach sa vlastne len sám učí ako postupovať pri tom a tom probléme a čo na to podať. Fakt je to niekedy vtipné až na zaplakanie. Ja naberiem rozumy vďaka radám skúsenejších tu na IFaune, poviem mu rovno diagnózu a čo na to dať, on vytiahne z kufra hrubánsku buksňu, ako že lexikón chorôb či čo, hodnú chvílu do toho čumí, potom pozre na kozu, potom zase do toho svojho debilníka, potom zase na kozu a potom povie, že áno, aj jemu sa to zdá že by to mohlo byť ono. A to pritom sám chová čisté pôvodné valašky, takže neni vyslovene len na pejsky a kočičky.

Česť výnimkám, Bodlinka Až sa raz dáš naklonovať, jednu kópiu si hneď rezervujem!

Naprosto přesné :), lépe bych to sama nenapsala. I já beru Bodlinky klon. A sešit zakládám.

8.4.2016 13:10

Kdo umi umi, kdo neumi plati i cestovny... :).

8.4.2016 14:04
moonika

XXX.XXX.177.128

Ja už som sa s tým zmierila že veta odborníka na kozy nájsť je umenie. Môj vet je veľmi fajn, stará škola, má zvieratá rád, príde keď potrebujem ale o vyšších dávkach odčerv. pre kozy nevie atď... Čo sa týka atb, nemá problém prísť, zobrať napr. ster na rozbor a chodiť pichať atb, ale atb by nepredal. Ani tu neviem o žiadnom takom takže ak som raz za čas potrebovala, musela som platiť navyše, aj keď je lacný, ale cesta to predražuje... Zošit mám tiež založený:) čerpám z ifauny, FB skupín o chove kôz a zahr. stránok, len mám už v tých mojich "kozích denníkoch také kvantum zápiskov, premiešaných s dennými záznamami o našich zvieratách že mám v tom pekný guláš Je možné že zadavateľka riešila aj s vetom, z jedného krátkeho príspevku moc nevieme, a ak mal také info ako mnohí tak je stav taký aký je, tiež mi je tých ovečiek ľúto ale nie každý má šajnu o kozích fórkach skupinách alebo známych skúsených chovatelov(niekto sa možno ešte len zoznamuje s používaním netu) niekto nemá možno šajnu že by mohol dať zviera na pitvu alebo dať urobiť nejaké rozbory žiaľ...niekto má toľko iných starostí že nemá čas to riešiť tak do hĺbky a spoľahne sa na úsudok veterinára...

8.4.2016 14:07
moonika

XXX.XXX.177.128

JanaKostelec napsal(a):
Máme tři bahnice, dvě jehnice (suffolk)a pět malých. Zavolali jsme veta na odčervení v lednu, před porody. Píchl Ivomec.650 Kč.Začátkem března revakcinace.500 Kč.Již týden má naše bahnice střídavě oteklou hlavu, je dost hubená, má šestitýdenní dvojčata. Dnes jsem pracně sehnala veta, co snad ovcím rozumí. Odčervil Levitapem. Podal vitamíny, posilu jater.400 Kč. Mám naše oveny ráda, takže prostě platím a platím :) a doufám, že najdu veta, který věci rozumí. Že nebudu muset propátrávat internet a trápit se, že našim holkám stále něco schází. Seno si sušíme ručně, dokrm ječmen pro chut, pár jablek. Sůl je samozřejmá. Voda denně čistá. Koupili jsme liz Osvior se selenem a evit. Jen jsem tímto chtěla říct, že i přes veškerou péči se bez dobrého, znalého veta chová špatně.

A v rozbooch sa našli aké parazity? Asi tam je rezistencia na ivermektín alebo druh parazitov na ktoré samotný ivermektín nefunguje napr. motolice(ak nedával ivomec super s clorsulonom).

8.4.2016 14:44
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

moonika napsal(a):
A v rozbooch sa našli aké parazity? Asi tam je rezistencia na ivermektín alebo druh parazitov na ktoré samotný ivermektín nefunguje napr. motolice(ak nedával ivomec super s clorsulonom).

Odčervili jsme levitapem a za příslušný čas odebereme vzorky a dáme na rozbor. Uvidíme. Vet pravil, že suffolk jsou choulostivé na začervení, je třeba odčervovat nejméně 4x ročně. Odčervovadla střídat. Máme tři pastviny, které střídáme. No, zimy poslední dobou nefungujou.

8.4.2016 15:31
moonika

XXX.XXX.177.128

JanaKostelec napsal(a):
Odčervili jsme levitapem a za příslušný čas odebereme vzorky a dáme na rozbor. Uvidíme. Vet pravil, že suffolk jsou choulostivé na začervení, je třeba odčervovat nejméně 4x ročně. Odčervovadla střídat. Máme tři pastviny, které střídáme. No, zimy poslední dobou nefungujou.

Keby nebola žiadna zmena ani po levitape tak by to mohli byť kľudne aj motolice, na tie nefunguje ani samotný ivermektin ani levamisol s praziq. Ale bežnejšie sú asi nejaké hlístice (vlasovky a pod) rezistentné na iverm. Rozbor to osvetlí(bez neho neviete s čím bojujete), držím ovečkám palce.

8.4.2016 15:38
roklanka

XXX.XXX.46.192

Ne jenom koprolka, ale i anemie napoví. Vlasovka se ne vždy v koprolce najde.

8.4.2016 15:50
moonika

XXX.XXX.177.128

roklanka napsal(a):
Ne jenom koprolka, ale i anemie napoví. Vlasovka se ne vždy v koprolce najde.

Áno, to som písala v tom linku vyššie (JK to čítala). Len tá anémia býva aj u motolice a tá potvora sa tiež často nemusí zjaviť v rozbore a na motolice oba použité odčervováky nefungujú, ak levitape zaberie tak to boli "iba" nejaké hlístice(vlasovky a pod).

Přidejte reakci

Přidat smajlík