Massaro
napsal(a):
Já bych tipoval, že doktorcz chce berana využít jako pokročilou metodu diagnostiky březosti. A to si myslím asi fungovat nebude...
Určitě nechci diagnostikovat tímhle způsobem, ale ubezpečoval mě chovatel, že jsou ovce březí a mě se to moc nezdá.3 měsíce co je mám mi přijdou stejné (břicho).Měli by teoreticky rodit teď v dubnu cca za 14 dní a moc mi na to nepřijdou.Ptal jsem se proto, že na ně beran skáče.nic jiného v tom není.Jen mě to zajímalo.
Po čerstvé zkušenosti bych na zbytněnost pipky moc nesázel. U ovcí co mají nějaký ten porod za sebou jsem to pěkně takhle odhadoval. Mám jednu prvničku, oproti jiným trochu drobnější, před pár dny jsem koukal na pipinu, byla úplně stejně malá a světle růžová jako třeba před měsícem, vemínko žádné, břicho žádné (má dost vlny tak se to schová), tak jsem ji nevěnoval pozornost, počítal jsem, že ani není březí. Včera ráno jsem ji našel na pastvině zvlášť od ostatních, tak se tam jdu podívat, pod ní byl již pijící oschlý beránek. Teď mám ještě jednu takovou prvničku, sice z větším břichem, ale vůbec se neodvážím odhadnout jestli porodí zítra nebo za měsíc. Tolik má zkušenost.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lilo, jasně, že je to kus od kusu, ale teda za mě - já mám ovce "nedojné" a přesto mají vemena jak krávy, před porodem. Kříženka merina nám zářila do tmy 2 dny před porodem - měla frndu jak makak červenou a ještě zářilo růžové vemeno. Zwartbla, kterou jsem minulý rok dokonce dojila (tehdá jako prvničku, dávala při dojení 1x denně necelý litr mléka), má daleko větší vemeno než moje dojná koza... jak půlku fotbalového míče :) takže za mě - my se orientujeme jak podle pipin, tak podle vemene