Potrat tesne pred porodom?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

rac

10.4.2016 09:58
rac

XXX.XXX.225.75

Ahoj, neviem ci kreslim certa na stenu, ale nejak sa nam nezda koza. presiel som si forum a nenasiel som nic podobne.

uz treti rok mame 2 kozy, obe pravidelne pekne rodia, vzorne sa staraju a vychovaju 1-2 kozliatka. tohto roku mali obe rodit naraz, kedze mali naraz aj ruju, aj boli naraz pripustene. vsetko vyzeralo 5 mesiacov ako malo - dobre. jedna vcera porodila zdrave trojicky :) ale ta druha je uz treti den po termine a nielenze nic, ale este sa mi zda, akoby sa jej to brucho zmensovalo. navyse aj vemeno mala plne a teraz ho uz ma ledva polovicne. namiesto narastu pred porodom, ako obvykle... tie 3 novorodence su oddelene, k nej sa nedostanu. nemalo jej ho proste co vycicat...

sledujeme ich niekolko krat denne, potrat by sme si urcite vsimli. koza je navyse cela spokojna, vesela, skace, skotaci, beha... dostavaju kvalitne jemne seno a maju aj volnu pastvu so vsetkym moznym, trava, stromceky, kriky, kora...

no proste zrazu vobec nevyzera na porod. pred tyzdnom mala brucho 2x take, tak neviem co si o tom mysliet...?

a druha otazka, co s tymi trojickami, povodne som myslel, ze ich budem dokrmovat mliekom od tej druhej kozy, vzhladom na spomenute teraz neviem. mozem ich dokrmovat aj klasickym skatulovym kupenskym kravskym mliekom? alebo je mozne, ze sa nejako prehryzu vsetci traja? ich mama zvykne mat tak 2.5 litra denne po porode. maximalne. postupne potom klesa.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2016 11:19

Možná je to úplná blbost, ale: byli jste u porodu? Pokud ne, není možné, že by i rodily naráz a jedno z nich bylo té, co myslíte, že potratila?
Krabicové určitě ne - to není mléko. Nejlíp k nějakému chovateli pro čerstvé nadojené. Někdo do něj přidává žloutek, slyšela jsem i lžíci sádla rozpustit.
Pokud byste si byla jistá, že je druhá koza jalová (abyste nebrala mlezivo pro její vlastní, pokud by je ještě měla porodit..), tak jí zkuste rozdojit a jedno k ní "adaptovat" - budete to mít nejjednodušší, nepřijdete o mléko od druhé kozy. Využila bych toho, dokud má nějaké vemeno a mohou fungovat hormony v rámci porodu kolegyně - že by se mohla rozdojit snáz.

rac

10.4.2016 12:25
rac

XXX.XXX.227.142

Dakujem za nazor. pri porode sme neboli, prisli sme tesne po nom. ale jedna koza je biela a druha hneda so vzorkami. mavaju uplne ine mlade. navyse ta biela by nikoho ku svojim nepustila na 15 m, takze to hned vieme, ktore je jej. :).

10.4.2016 12:35

Není možné, aby koza "potratila" týden před termínem a nikde nebylo žádné mládě. ono ani při potratu nic nikam nemizí, pokud dojde k úhynu plodu, tak ten plod je vypuzen a někde pak je nějaký zmetek. pak jsou teda libůstky typu muminikovaného plodu, který vypuzen není a který způsobí, že zvíře je březí "nafurt" a problém je zjištěný až při vykolení, nebo - to, to jsem řešila minulý rok, super věc - ovce chodila po pastvině, čouhaly z ní plodové obaly, ale nikde nebylo žádné jehně - ono totiž žádné jehně ani nebylo, vytáhla jsem z ní normálně vyvinutou placentu ve které bylo místo plodu asi tak 10 cm dlouhé beztvaré cosi. Mělo to i trochu chlupy. Ale prostě jehně se fakt nepovedlo.

Ale tady bych si spíš myslela, že ta druhá koza je jalová.

Nubiru

10.4.2016 12:44
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Len klud, ešte máte čas. Že je tri dni po vypočítanom termíne, ešte nič zlé neznamená. Ako to popisujete - vemeno bolo, brucho bolo, potrat nebol, koza veselá, ... ja tam nevidím ešte nič také divné. Neznepokojujte sa zbytočne. Kozy sú divné tvory. U nich je možné všetko.
Brucho zmenilo tvar, lebo plody menia svoju polohu a pripravujú sa na vylodenie.
Vemeno zmenilo tvar, lebo... nie, na toto nemám odpoveď. Ale myslím si, že je to tak trochu len očný klam. Ako sa vemeno postupne nalieva, mlieka v ňom pribúda možno pomalšie, ako sa naťahuje vonkajší objem stien, takže v určitej fáze to vyzerá, ako keby sa predtým úplne napnuté vemeno o niečo povolilo. Ja si to tak vysvetlujem.
Ak vás to upokojí, zrovna teraz mám aj ja jednu takú ovcu, ktorá toto spravila. Dobrý mesiac pred pôrodom napustila vemeno jak bandaska, ja už som myslela, že to už musí byť každú chvílu, že ma nejak ofidlikala o dve ruje skôr, ale nie. Nerodila. Ide normálne na pôvodný termín, ešte má dva týždne čas a vemeno sa upravilo tak, že teraz je síce plné, ale ani zďaleka nepôsobí už takým nabitým dojmom ako predtým.

Nubiru

10.4.2016 12:50
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Bodlinka, prosím Ťa, popísala by si bližšie ako je to s tým mumifikovaným plodom? Mám štvorročnú papierovú AN, ktorá nás nikdy neobšťastnila potomstvom. Robustná, velmi dobre živená, po rohatých rodičoch, fakt nádherná koza. Má normálne ruje, cap skočí, ruje prestanú, vytešujem sa že konečne niečo bude... a nič.
Ako jej pomôcť?

rac

10.4.2016 13:09
rac

XXX.XXX.226.226

Dakujem bodlinke aj nubiru...

chcem sa spytat, kedy by som sa mal snazit rozdojit tu kozu, co neporodila. pokial teda naozaj neporodi... kedy uz bude istota, ze je jalova?

ide mi totiz o to, aby som tym mliekom druhej kozy dokrmoval tie trojcata a tu ide dost o cas. alebo myslite, ze si par dni dajak vystacia? viem, ze porod moze byt o par dni neskor, ale preto mi ide o cas, lebo to akurat teraz nepadlo velmi vhod s tou druhou kozou... zatial maju trojcata akurat 24hodin a mlieka ma mama zatial dost, ale zacinaju sa pekne rozcicavat a neviem, dokedy im vystaci... :)

bohuzial, ine mlieko nemam moznost pravidelne zabezpecit, iba kupenske... a od druhej nasej kozy by bolo proste idealne...

10.4.2016 13:33

Nubiru napsal(a):
Bodlinka, prosím Ťa, popísala by si bližšie ako je to s tým mumifikovaným plodom? Mám štvorročnú papierovú AN, ktorá nás nikdy neobšťastnila potomstvom. Robustná, velmi dobre živená, po rohatých rodičoch, fakt nádherná koza. Má normálne ruje, cap skočí, ruje prestanú, vytešujem sa že konečne niečo bude... a nič.
Ako jej pomôcť?

Když má v sobě koza mumifikovaný plod, děloha si myslí, že probíhá březost, takže takové zvíře žádné říje nemá.

jinak zvíře co se říjí ale nezůstane může mít spoustu problémů od poruch na vaječnících po třeba srůsty v děloze. můžete si sehnat veterináře se sonem a mrknout na ty vaječníky, některé cysty dobře reagují na hormonální léčbu a takové zvíře pak zabřezne, ale pro mě je taková koza prostě chodící klobása.

10.4.2016 13:35
pajca

XXX.XXX.73.177

Skoušel jste odstříknout mlezivo ze struků, jestli tam je ? Postavte kozu levým
bokem ke stěně, sevřete ruku v pěst a stlačte ji břicho z pravé strany v dolní
polovině. Jestli tam je kůzle, tak by jste mohl ucítit jeho pohyb.
Kůzlata se dají přikrmovat i krabicákem. Jen po něm pomaleji rostou.

10.4.2016 13:44

Rac: Já bych z toho zas tolik na hlavu nebyla. Je spousta matek, co v klidu bez pomoci ukojí trojčata a ti v pořádku vyrostou. Počkala bych pár dní, zda porodí ta druhá a když ne, zkusila bych tedy její mléko, než do malých lít krabicák, když jejich máma mléko má a hlady zatím netrpí (což by první dny neměli, pokud má plné vemeno...).

11.4.2016 10:03

Buď Vám ještě porodí nebo je to třeba falešná březost. Někdy těsně před porodem se koza jakoby scvrkne . Pokud po týdnu nebude nic, zkuste ji dojit, i když možná nebude mít nic, je to jak kdy. S kůzlaty druhé kozy si nedělejte starosti, tři koza ukojí, prostě jí vyprovokují víc mléka než obvykle. Pozorujte je, aby pila všechna mláďata, někdy slabší odstrkují. Tím také poznáte, jestli jim to stačí nebo ne. Preventivně jim dávat něco jiného než mléko matky je zbytečné. M.

11.4.2016 10:14
moonika

XXX.XXX.250.239

Ak tam kozla je musia byť citeľné pohyby, ešte sa mi nestalo že by som u kotnej kozy necítila na pravej strane nižšie pohyby. Ak by neboli, mohla to byť aj tá falošná brezosť.

11.4.2016 10:14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není možné, aby koza "potratila" týden před termínem a nikde nebylo žádné mládě. ono ani při potratu nic nikam nemizí, pokud dojde k úhynu plodu, tak ten plod je vypuzen a někde pak je nějaký zmetek. pak jsou teda libůstky typu muminikovaného plodu, který vypuzen není a který způsobí, že zvíře je březí "nafurt" a problém je zjištěný až při vykolení, nebo - to, to jsem řešila minulý rok, super věc - ovce chodila po pastvině, čouhaly z ní plodové obaly, ale nikde nebylo žádné jehně - ono totiž žádné jehně ani nebylo, vytáhla jsem z ní normálně vyvinutou placentu ve které bylo místo plodu asi tak 10 cm dlouhé beztvaré cosi. Mělo to i trochu chlupy. Ale prostě jehně se fakt nepovedlo.

Ale tady bych si spíš myslela, že ta druhá koza je jalová.

Bodlinko, nevím, jestli u ovcí, ale u koz může být falešná březost bez plodu. Komplet všechno, obaly, voda, porod, ale plod žádný, ani mumifikovaný. Není to můj výmysl, mám tuto skutečnost potvrzenou ultrazvukem a konzultací na veterinární fakultě. U nás se to stalo 2x. Vždy se jednalo o kozu, která je velmi starostlivá matka a opravdu se na mláďata těší. V prvním případě nezabřezla, protože na ni skočil kozel už pozdě na jaře a navíc už jí říje končila, prostě jsme to jen zkoušeli. Ale psychika dělá divy, prostě si tu březost vybájila. Ve druhém případě už si okolnosti nepamatuju. M.

11.4.2016 10:17

Bodlinko, nevím, jestli u ovcí, ale u koz může být falešná březost bez plodu. Komplet všechno, obaly, voda, porod, ale plod žádný, ani mumifikovaný. Není to můj výmysl, mám tuto skutečnost potvrzenou ultrazvukem a konzultací na veterinární fakultě. U nás se to stalo 2x. Vždy se jednalo o kozu, která je velmi starostlivá matka a opravdu se na mláďata těší. V prvním případě nezabřezla, protože na ni skočil kozel už pozdě na jaře a navíc už jí říje končila, prostě jsme to jen zkoušeli. Ale psychika dělá divy, prostě si tu březost vybájila. Ve druhém případě už si okolnosti nepamatuju. M.

Ani koza si nemůže vybájit plodové obaly, protože ty vznikají z oplozeného vajíčka, jsou "součástí" plodu.

ale falešná březost, kdy koze i vyroste vemeno a břicho, to jo, to existuje.

existuje to třeba i u lidí, když si žena strašně moc přeje otěhotnět, dokáže i "cítit" pohyby neexistujícího plodu. a bříško si taky udělá.

11.4.2016 10:17
moonika

XXX.XXX.250.239

11.4.2016 10:27

Ani koza si nemůže vybájit plodové obaly, protože ty vznikají z oplozeného vajíčka, jsou "součástí" plodu.

ale falešná březost, kdy koze i vyroste vemeno a břicho, to jo, to existuje.

existuje to třeba i u lidí, když si žena strašně moc přeje otěhotnět, dokáže i "cítit" pohyby neexistujícího plodu. a bříško si taky udělá.

Já nejsem veterinář a ani někteří veterinární lékaři, na které jsem se obrátila, o tomhle nikdy neslyšeli. Ale jak jsem napsala, měla jsem u kozy doktora z veterinární fakulty, přivezl si na ni z kliniky ultrazvuk a pak jsem dostala já a ti druzí vetrináři přednášku o falešné kozí březosti, která je málo známá. Zjednodušeně - porod plodových obalů včetně všech dalších příznaků normálního porodu. Možná se oplozené vajíčko někde rozpustí jako u králíka a zbydou jen ty obaly, co já vím, jak k tomu dojde. Omlouvám se, nepíšu to jako odborník, ale jako svědek. M.

11.4.2016 10:27
moonika

XXX.XXX.250.239

S obalmi, to nemám šajnu ale takto nejak to vyzerá, maternica plná tekutiny http://www.merckvetmanual.com/media/vet/thumbnails/tn_hydrometra_goat.jpg.

11.4.2016 10:37

Já nejsem veterinář a ani někteří veterinární lékaři, na které jsem se obrátila, o tomhle nikdy neslyšeli. Ale jak jsem napsala, měla jsem u kozy doktora z veterinární fakulty, přivezl si na ni z kliniky ultrazvuk a pak jsem dostala já a ti druzí vetrináři přednášku o falešné kozí březosti, která je málo známá. Zjednodušeně - porod plodových obalů včetně všech dalších příznaků normálního porodu. Možná se oplozené vajíčko někde rozpustí jako u králíka a zbydou jen ty obaly, co já vím, jak k tomu dojde. Omlouvám se, nepíšu to jako odborník, ale jako svědek. M.

No tak to může být stejný případ jako jsem měla já s tou ovcí. je možné, že se z oplozeného vajíčka vytvoří jen obaly a nic jiného. je to v podstatě "pravá" březost, akorát se to nepovedlo a takový nepovedený výrobek pak zabírá dělohu a svojí přítomností u zvířete vyvolává všechny příznaky normální březosti.

11.4.2016 10:39

moonika napsal(a):
Foto k predošlému linku.

Todle je zase něco jiného. to je patologická náplň dělohy. žádné obaly v tom nejsou, jen bordel, ale zase, už tím, že to tam je, to může vyvolávat hormonální stav stejný jako při březosti - nebo spíš je to naopak, když si zvíře hormonálně myslí, že je březí, ty hormony mohou umožnit náplň dělohy aspoň tím bordelem.

11.4.2016 10:45
moonika

XXX.XXX.250.239

Todle je zase něco jiného. to je patologická náplň dělohy. žádné obaly v tom nejsou, jen bordel, ale zase, už tím, že to tam je, to může vyvolávat hormonální stav stejný jako při březosti - nebo spíš je to naopak, když si zvíře hormonálně myslí, že je březí, ty hormony mohou umožnit náplň dělohy aspoň tím bordelem.

To bolo foto maternice vo falošnej brezosti, hydrometra http://www.merckvetmanual.com/mvm/reproductive_system/pseudopregnancy_in_goats/overview_of_pseudopregnancy_in_goats.html
iNak k tým plodovým obalom-niekde píšu aj toto : "If the false pregnancy follows fetal death, fetal membranes and possibly a decomposed fetus are present; otherwise no fetal membranes are formed.".

11.4.2016 10:59

moonika napsal(a):
To bolo foto maternice vo falošnej brezosti, hydrometra http://www.merckvetmanual.com/mvm/reproductive_system/pseudopregnancy_in_goats/overview_of_pseudopregnancy_in_goats.html
iNak k tým plodovým obalom-niekde píšu aj toto : "If the false pregnancy follows fetal death, fetal membranes and possibly a decomposed fetus are present; otherwise no fetal membranes are formed.".

Takže jestli tomu dobře rozumím, vajíčko je oplodněno, ale velmi brzy odumře, přičemž plodové obaly v děloze zůstanou a nejspíš se i vytvářejí dál (?), protože byly dost velké. Pak koza porodí, a plod už neexistuje. Takže původně to falešná březost nebyla, ale pak nastala. M.

11.4.2016 11:06

Takže jestli tomu dobře rozumím, vajíčko je oplodněno, ale velmi brzy odumře, přičemž plodové obaly v děloze zůstanou a nejspíš se i vytvářejí dál (?), protože byly dost velké. Pak koza porodí, a plod už neexistuje. Takže původně to falešná březost nebyla, ale pak nastala. M.

Hydrometra může vzniknout tak, že zvíře má hormonální problém, třeba cystu, tělo je ve stavu "březost" a dojde k náplni dělohy, pak je to falešná březost od začátku až do konce.

Nebo dojde k odúmrti embrya nebo plodu, ale hormonální stav březost trvá, nenastane potrat, a děloha se naplní - v tom případě tam mohou, ale nemusí, být zbytky obalů. tomu bych ale asi neříkala falešná březost.

no a pak jsou lahůdky jakože se vytvoří jen plodové obaly :) bez patologické děložní náplně. prostě je to "normál" březost, akorát nebude žádné mládě, jen futrál.

11.4.2016 11:08
moonika

XXX.XXX.250.239

Ja v tomto len tápem ale podľa tých článkov to takto nejak chápem. Teda ak falošná brezosť nastane ako dôsledok nejakého raného úmrtia plodu, tak sú prítomné obaly a niekedy aj aj nejaké rozložené pozostatky plodu. Ale v bežnom prípade falošnej brezosti( nie následkom hentoho), obaly prítomné nie sú, iba veľa tekutiny.

11.4.2016 11:09
moonika

XXX.XXX.250.239

Hydrometra může vzniknout tak, že zvíře má hormonální problém, třeba cystu, tělo je ve stavu "březost" a dojde k náplni dělohy, pak je to falešná březost od začátku až do konce.

Nebo dojde k odúmrti embrya nebo plodu, ale hormonální stav březost trvá, nenastane potrat, a děloha se naplní - v tom případě tam mohou, ale nemusí, být zbytky obalů. tomu bych ale asi neříkala falešná březost.

no a pak jsou lahůdky jakože se vytvoří jen plodové obaly :) bez patologické děložní náplně. prostě je to "normál" březost, akorát nebude žádné mládě, jen futrál.

Jj sú to zaujímavé veci :).

11.4.2016 11:32

Jojo, takže u nás to vypadá na ten futrál . Díky za vysvětlení.

Nubiru

14.4.2016 10:22
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Když má v sobě koza mumifikovaný plod, děloha si myslí, že probíhá březost, takže takové zvíře žádné říje nemá.

jinak zvíře co se říjí ale nezůstane může mít spoustu problémů od poruch na vaječnících po třeba srůsty v děloze. můžete si sehnat veterináře se sonem a mrknout na ty vaječníky, některé cysty dobře reagují na hormonální léčbu a takové zvíře pak zabřezne, ale pro mě je taková koza prostě chodící klobása.

Bodlinko díky moc za odpoveď. Presne týmto smerom na rôzne vyšetrenia sa s tou kozou uberám. Muž by ju sklobásoval najradšej hneď, ale ja aj keď tuším že asi má pravdu, ja jej to proste nedokážem spraviť, že jej ani nedám šancu preliečiť sa. Už je to moja priateľka. Musím to pre ňu urobiť. Kupovali sme ju ako pripustenú, ale nebolo z toho nič a u nás sa tiež nezadarilo.
Najprv skúsim rozbor krvi na minerály a to sono. Ak má vo vnútri všetko tak ako má byť, potom zostáva už len tá hormo terapia. A potom nech jej kozí pán božko pomáha!

Přidejte reakci

Přidat smajlík