jaja89

XXX.XXX.12.112
Zdravím
Potřebovala bych radu zkušených... Chovám zakrslé kozy, od jara do podzimu na pastvě, přes zimu je mám přes den venku, a na noc zavírám do chlívku...
Chtěla bych už je teď nechávat venku i přes noc, v noci už nehlásí mrazy...Mají tam přístřešek krytý ze třech stran. Jenže manžel mi tvrdí, že je to ještě brzy, a já si nepamatuju, kdy jsem je tam začala nechávat loni...
Nechali by jste je už venku, nebo jak ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechovám zakrslé kozy, ale snad to nebude až tak velký rozdíl oproti nezakrslým. Nemrzne a pokud mají kam se schovat před deštěm, není důvod je dál zdržovat uvnitř. M.
jaja89

XXX.XXX.12.112
napsal(a):
Nechovám zakrslé kozy, ale snad to nebude až tak velký rozdíl oproti nezakrslým. Nemrzne a pokud mají kam se schovat před deštěm, není důvod je dál zdržovat uvnitř. M.
Díky za názor
Já chovám zakrslé kozeny venku celoročně, i v zimě. Mají k dispozici přístřešek, dobře krytý ze tří stran, na zimu nastlaný slámou, jinak od jara do podzimu bez slámy. Pokud mají kozy stále ještě zimní srst(moje začali teprve teď přesrsťovat a pouštět spodní podsadu zimní srsti), tak bych se nebála je nechat už i přes noc venku, pokud byli zvyklí na chlívek...pokud mají přístřešek, nemusíte se bát. Kozám nevadí zima, ale mokro a vlhko.

Canka - mám to taktéž, taky bez problémů, nazažila jsem nějakou nemoc ze zimy. Pravda, byli dny, když bylo hodně mrazivo a to se občas venku klepaly, ale prostě si zalezly do domečku, schoulely se k sobě na slámu a bylo zas dobře.. takový rok ale tady u nás už dloho nebyl :).