Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

veruliiinka

19.4.2016 07:48
veruliiinka

XXX.XXX.142.48

Dobrý den,
připouštěla jsem kozu poprvé v prosinci, je to prvorodička, kůzle by měla mít tedy koncem května, teprve začala od dubna viditelně nabírat na mlíko i se zakulacovat, proto se chci zeptat, zda ji mám trochu oddojit, nebo mlíčko se tvoří všechno pro kůzlata, děkuji.

19.4.2016 08:29
roklanka

XXX.XXX.46.22

Mléko se tvoří pro kůzlata, první mléko se nazývá mlezivo a je nezbytně důležité pro mláďata, startuje jejich imunitu.Ochutnat můžete po porodu, pokud jste nedočkavá, druhý den po porodu se jednou denně vydojí co zbyde ve vemeni, což s růstem kůzlat ubývá. Plně dojit se začíná až po odstavu kůzlat.

Nubiru

19.4.2016 08:39
Nubiru

XXX.XXX.61.22

Do pôrodu v žiadnom prípade. To prvé mlieko - mledzivo, kolostrum je pre kozliatka životne dôležité. Bez neho by vám dlho neprežili. Keď porodí, vemeno dobre umyte, aby drobce nechytili infekt, struky odštoplujte pár strekmi na zem a hlavne - do dvoch hodín od narodenia sa musia bezpodmienečne napiť toho prvého mledziva. Keď nie samé, tak zo striekačky alebo flašky.
Ak bude prvé dva dni vemeno pre ne príliš tvrdé a oni slabé na cicanie, musíte im aj matke pomôcť. Oddájajte aby sa tlak vo vemene uvolnil a koza nedostala zápal. Na druhý-tretí deň by už mali byť schopné cicať sami.
Oddojený zvyšok mledziva si zamrazte na budúci rok. Označte si osobitne kolostrum z prvého dňa, kolostrum z druhého dňa atď. a takto na rok budete mať zásobu na ďalšie pôrody keby dačo. A keď nič, tak kozie kolostrum je výborné aj pre ludí na zlepšenie imunity, napríklad na jeseň a v zime. Ale preháňa, takže užívať len po lyžičkách.
Do pôrodu vašej kozy máte ešte mesiac, tak trochu poštudujte, nak ste pripravení na všetko.

veruliiinka

19.4.2016 17:38
veruliiinka

XXX.XXX.142.48

Děkuji za rady, já si to právě myslela, že se nemá oddojit, že je to pro kůzlata, ale někde na netu jsem četla, že zase naopak má, tak mě to zmátlo. Děkuji za rady

Přidejte reakci

Přidat smajlík