Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2016 14:22
jetelinka

XXX.XXX.243.243

Dobrý den, dnes jsem šla slévat tvaroh, který jsem měla od včera sířený. Mléko pasterizuji při 65 stupních, při teplotě cca 35 stupnů dávám kulturu z ekokozy, nechám cca 2 hod. prokysat a pak dávám syřidlo 1ml na 30 litrů mléka. To nechám přes noc, Dneska byl tvaroh jako balón na vrchu, jindy je pod syrovátkou. Byl takový nafouklý. Teď po slití je takový kyselejší, nepáchne, ale nevím čím to je. Myslíte, že jsou tam bakterie, které tam nemají být? Děkuji za příspěvky.

20.4.2016 16:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Většinou to udělají ty nevhodné bakterie, ale může to být i starým syřidlem. Tak se to stává při výrobě sýra - bubliny a větší kyselost. Když dělám tvaroh z kravského, tak nechám tvořit přirozeně.
Zkuste pasterizovat na 70 °C.

20.4.2016 16:16
lilo

XXX.XXX.201.210

Pasterovat na 72 stupnu 20s... nebo na 60 pul hodiny... nasledne schladit... nicmene mam za to ze tvaroh na 35st bude velmi suchy... a pokud se dela s mezofilni kulturou nechava se zrat takto pri 22 st do druheho dne... jinak nejsis nebyla dobra pasterace pripadne kultura a nebo jste pouzila trebas znecistene nadobi... to ze vybublal je znamkou infekce...

22.4.2016 11:01
jetelinka

XXX.XXX.243.243

Dobrý den, děkuji za reakce. Chyba bude asi při pasterování. A zničí vyšší teplota ty špatné bakterie, třeba ty e coli? Já to dělám takhle stále, ale ještě se mi tohle nestalo. Tvaroh sušší nemám, nenechávám ho úplně vykapat. Je to věda, teď zrovna jsem tvaroh slíbila a takový jim nedám. Myslíte, že z něho můžu udělat alespoň tvarohovou buchtu? Zbytek dám do mrazáku.

22.4.2016 23:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

...Jestli z něj můžete udělat tvarohovou buchtu?... To je zase otázka (Pohlrejcha na vás )
No můžete, co by jste nemohla. Kyselost přerazíte cukrem a bude to, ale jestli čekáte vzácnou a nějakou fajnovější návštěvu, tak si tvaroh raději kupte
Ono vám to taky může ovlivnit to, jestli děláte tvaroh hned po nadojení, nebo třeba děláte tvaroh až po třech dnech, až nadojíte potřebné množství mléka, a za tu dobu se bakterie namnoží..

23.4.2016 12:03
jetelinka

XXX.XXX.243.243

Polreich by mě s tím vyhodil, ale nám chutnala. Udělala jsem z toho tvarohovou štolu, fakt dobrý.
Teď budu sledovat, zda to zvládne naše zažívání. A teď budu dělat další tvaroh. Nyní by měl být o.k. Celé dojení jsem vymyla Savagrem zásaditým a druhý den kyselý. Holkám myji vemena nejdříve mokrou a potom suchou utěrkou. Držte mi palce a ještě jednou díky za reakce.

24.4.2016 09:08
lilo

XXX.XXX.201.210

Proc mejete vemeno... maji je spinava?

24.4.2016 10:21
přezdívka

XXX.XXX.105.195

lilo napsal(a):
Proc mejete vemeno... maji je spinava?

Přece kvůli hygieně. Vy snad vemeno před dojením nemejete? Samozřejmostí je také prvních pár střiků mléka dát pryč, třeba kočkám. Za prvé se tím zkontroluje kvalita mléka a za druhé v prvních pár střicích mléka je nejvíce breberek, které se tam dostanou strukovým kanálkem z vnějšího prostředí.

24.4.2016 11:04
profesor1

XXX.XXX.192.98

No Lilo! Teda!...
Když příjde na tohle řeč, tak si vždy vzpomenu, když tady u nás na státním statku se za komančů chovalo tisíc ovcí. Nevím kolik se jich denně dojilo, ale dvěstě určitě. Jako dítko jsem tam jezdíval na syrovátku a než chlapi dodojili, tak jsme jim pomáhali nahánět ovce do.?.?.? už si ani nevzpomenu jak se ta dojící klec jmenovala. Ale vzpomenu si že dojili do gelety - takový hliníkový hrnec bez uší jen dvě díry u horního lemu kde se prostrčila dřevěná příčka a geleta plná mléka se šla vylít. Největší odborník z těch dojičů, který i pak z mléka dělal sýr vždy říkal, že pokud se do nadojeného mléka aspoň jedna ovce nevyse...je a nevymáchá si v něm ocas, tak sýr pak nemá tu správnou chuť
Já když dojím na pastvině, tak představa že bych tam měl nést navíc minimálně kbelík vody + dva hadry mě děsí. A pokud bych dojil ve stáji budiš, i když špinavé vemeno = špatná hygiena ustájení + špatné krmení(průjem).
A v kravínech se dříve mastitíííída nejvíce přenášela při umývání vemene infikovaným hadrem.

24.4.2016 11:05
lilo

XXX.XXX.201.210

Prezdivko vemeno nemeju... pouze v pripade ze je znecisteno... ale to se pri suche ciste podestylce, pevne stolici, a dobrych pastevnich podminkach skoro nestava... takze nevidim duvod... naopak jsem presvedcena ze nejvice breberek se tam dostava z rukou, mokrych hadru a td... a spatne techniky dojeni... casteji jsou traumatizovana vemena dojena strojove... dojim rucne... opravdu jsem se zatim jeste nesetkala se zanetem vemene... takze struktura mleka je po prvnich stricich do kyblicku vzdy v poradku... jednou se u me kozeny vyskytla krev ve vemeni po zhmozdeni vemene nejspise kuzletem nebo jinou rohatou tetkou...

Přidejte reakci

Přidat smajlík