Jula

XXX.XXX.223.122
Dobry den, potrbuji pomoc ci radu. Ve stredu se nam narodil kozlik trosku slabsi. Sel ven zadnima nohama a mamka mu pomahala ven aby se neudusil. Koza rodila poprve. Kuzle ma slabe zadni nohy a prsty ma dozadu. Ale saje normalne i prikrmujem. Vet nam poradil ze mu je mame masirovat a natahovat. Jen uz druhou noc skoro nespim abych si byla jista ze se najedl. Nevite asi za jak dlouho se mu mohou narovnat?
Nožky(kopýtka) jdou dát snadno do správné polohy? Pokud ano, udělejte mu dlahy - silná tyčka od nanuku (nebo jak mají doktoři dřevěné špachtle na koukání do krku pacientům - nevím, jak to nazvat :) a lékařskou izolačkou obmotat - tak, aby kopýtko bylo ve správné poloze, ale aby dlaha nezasahovala a znemožňovala pohyb kolena. V tomhle případě asi lepší dát dlahu zepředu, fixovat k "holeni" a kopýtko přitáhnout do správné pozice. Pak bych mu přidala "vitamíny" - selen, vápník.
Měla jsem to dřív párkrát u jehňat, tak za týden,10 dní s dlahou byly OK.
Narovnat uplne jeste nejdou prvni den vubec mel je jak kamen. Ale uz furt mu je masiruju a natahuju a uz jsou skoro rovny. Chybi kousicek ale furt trochu ztuhle. Tak hlavne uz vim ze pujde pujde dat na nohy. A veterinari jsme rikali ze jsem o tom selenu cetla a on ze ne ze se nedava tak ja nevim. Budem bojovat dal :) ale na nem jde videt ze chce bojovat.
My mame u vsech mekkou podestyklu i u psa i u konu u u ostatnich koz a kozlu. A mame vsechny kozy na kvalitnich granulich nekolik druhu a na nutrimixu. Aj liz maji. Ale to uz je druhe slabsi a nevime jakto. Prvni bylo od starsi kozy a z dvou kuzlat to jedno krasny a velky a druhy nedovivinuty po trch hodinach umrelo. A ted tento ma problemy s nozkama. Predtim byli vsichni zdravi co se narodili. Dekuji za kazdou radu.
profesor1
napsal(a):
Možná kdyby jste přešli na přirozené krnení uděláte líp!
Kozlík jen leží nebo je schopný se naty nožky nějak postavit? nebo má aspoň snahu?
Ty dlahy bych udělal z drátu, který by šel den odedne tvarovat do přirozenější polohy nožiček.
Co je pro vas prirozene krmeni? Zerou travu i seno. K tomu dostavaj ty granule s vitaminy. A ten nutrimix. A nebudu jim davat jabka a mrkve protoze to nikdy nezrali a nepotrebuju aby mi vsichni umreli. To nejsou klasicke kozy ale holandske zakrsle. A nepotrebuju abyste tu na me byli hnusni. Nejsem profik proto se k vam obracim. A jeden clovek tu psal o stejnem problemu a ten to zacal resit az v jednom mesici ja se obracim po dvou dnech. A delam vse mozny aby byl vporadku. Nemam je na prodej ani na maso. Mam je jak decka.
Nemůžu si pomoci, ale připadám si občas jako mezi schizofreniky.
KDE JSEM BYL ZASE HNUSNÝ?
Budu vás citovat:
..."A mame vsechny kozy na kvalitnich granulich nekolik druhu a na nutrimixu. Aj liz maji..."
Proto jsem napsal co jsem napsal.
Doufám že mě odepíšete ve stylu, že jsem vás napadal od samého začátku...
Bože, bože...
Jinak jestli se sám postaví a jde se napít tak to máte v podstatě vyhráno, jen to chce se těm nožkám věnovat