Kingswod

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
jaké je nejvhodnější jádro pro ovce ? Mohu jim dát pšeniční/ječný šrot a tvrdý chléb s trochou nutrimixu?
Kingswod

XXX.XXX.89.231
Děkuji.
Kingswod

XXX.XXX.89.231
A ještě jestli jim mohu dát šrot z tricital?
Kingswod

XXX.XXX.89.231
Ano mám :).
Kingswod

XXX.XXX.89.231
Tak hrstku /dvě když jim to namíchám s tým ječným šrotem a pečivem?
Proč jim to vlastně chcete v této době dávat? Píšete hrstku dvě + ječný šrot + pečivo a celkem jsme možná u dvou kg.
Tak jestli ovce nedojíte a máte je, nebo v brzké době je dáte na čerstvou trávu, tak jim nedávejte nic. Jestli teda mermomoci chcete příkrm kvůli jehňatům, tak opravdu bych dal jen hrstku tritikále, hrstku toho ječšrotu. Ale pokud je už máte na trávě, nedával bych nic.
Přidám odkaz na téma kde je další odkaz na další kecárnu o pšenici.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2950909/psenice-pro-kuzle.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas s Profesorem. Já bych ještě navíc brojila proti tomu pečivu - taky se o něm vedou sáhodlouhé spory a to hlavně z hlediska kvašení v žaludcích a jestli budete číst o té pšenici, tak si je třeba uvědomit, že pečivo je víceméně výrobek z pšeničné mouky, tedy i tímto nevhodný... Jestli jde jen o to mít do čeho zamíchat Nutrimix, tak stačí vážně hrstka ječného šrotu, na který se to nejlíp nabalí.

profesor1
napsal(a):
Tak tritikál má snížený obsah lepku, ale stále má blízko k pšenici, která moc vhodná ke krmení pro ovce a kozy není. Ono záleží kolik jim toho chcete dávat.
Ani pšeničný šrot není pro ovce vhodný? Koupila jsem před časem dva pytle Chci si časem pořídit slepice, můžu ho dávat aspoň jim?

Slepice ho asi sezobou ale tem hazime psenku celou, ty ji na rozdil od ovci zpracujou. Taky cunik ma rad psenicnej.

Pšeničný šrot je prostě namleté pšeničné zrno... blbý je, že "časem" mít slepice to nezachrání. Jakmile se jednou zrno nějak poškodí, začne degradovat. Úplně správně by se měl zkrmit do pár dní, což většina lidí nedělá. Ale čekat se 2 pytly šrotu, až ho do 2 let zrkmíte slepicemi není šťastné řešení.
Tak se ve vsi s někým domluvte a vyměňte za oves nebo ječmen
Pšenici ovce-kozy hůř tráví, asi díky lepku a já nevím čeho ještě, tak je nebezpečí zažívacích problémů. Když jsem ovce po porodu přikrmoval, tak jsem jim řepu posypával pšeničným + tritikálovým šrotem. Ale bylo to malé množství a vždy až sežraly seno. Já bych se toho zas tak nebál, uřčitě bych ho zkrmil, ale riziko problémů tam je. Myslím že tu někdo psal že šrot se má zkrmit do 14 dnů, možná dřív, že pak žlukne. Nevím, já ho mám i měsíc, určitě záleží na uskladnění.
Když zabiji prase, tak slepicím uberu zrní a zbylý šrot jim navlhčený přidávám do krmení, abych se ho co nejdříve zbavil. Slepice pořiďte hned, ať se vám hezky roznesou na čerstvé trávě a šrot jim dávejte do krmení. Na slepicích nikdy neproděláte(pokud vám kurník nevyčistí škodná).

Děkuji za rady, slepice budu mít koncem týdne nebo příští týden. Mám ještě ječný šrot, ten jim dát můžu? Mám od šesti ovcí sedm jehňat (to poslední se narodilo dnes v noci ), tak jim chci přilepšit, než bude víc trávy.

napsal(a):
Děkuji za rady, slepice budu mít koncem týdne nebo příští týden. Mám ještě ječný šrot, ten jim dát můžu? Mám od šesti ovcí sedm jehňat (to poslední se narodilo dnes v noci ), tak jim chci přilepšit, než bude víc trávy.
Ječný šrot je asi v pohodě, ten můj dotaz byl asi zbytečný, ale co kukuřičný, ten je taky pro ovce a jehňata ok?

No ale zase pozor jestli to nedostavaly holky pred tim, tak pomalu a po málu s tim srotem. Jestli ma vetsina ovci jedinacka, soude podle poctu jehnat a ovci, tak jim zase tak moc prilepsovat nemusite.

Když já mám mastnáčku, doma tři pytle šrotu. Manžel mi chtěl udělat radost- jel autem kolem pytlů se šrotem a nakoupil. Dosud mi brácha šrotoval ječmen ale už zásoby došly. Teď mám dva pytle pšenice a jeden kukuřice a starost, co s tím?

Dobrý večer, po pročtení mnoha diskuzí jsem nenašel co bych potřeboval. tak se zeptám zde snad nevadí. krmím ovce senem (mají liz, vodu) +denně krouhaná řepa +mrkev + cca 2kg ovsa celého. na 6ovcí snad to není málo ale ani mnoho na ztučnění ovcí? (Případně prosím kolik dávat této směsi na ovci ?). Ale zde jsem četl že je lepší mačkaný oves, ale jelikož doma mačkač nemám a v okolí jsem poptával taktéž nikdo. Mohu ho našrotovat na hrubo? Nebo ho radši dávat celý? předem děkuji za odpověď.

Oves můžeš dávat klidně celý, normálně ho stráví, jen co bude ale jakkoliv narušený(šrotovánim nebo mačkánim), tak ho budou trávit líp, ale já osobně bych je ničím nepřikrmoval. A když už opravdu musíš, tak začít pozvolna 14 dní před porody a postupně zvyšovat dávku. Ale pokud ovce není začervená a má k dispozici kvalitní, nebo aspoň zkrátka dobré seno, tak prostě nevidím důvod, proč to do nich cpát. Já je míval venku bez přístřešku jen na senu, vodě a lizu a ovce byly vždycky hezky v kondici. Teď už je mívám dost na výživnějších senážích, ale že bych viděl nějaký rozdíl se říct nedá.
To spíš když jedu někam k blbýmu porodu, nebo když jedu odasistovat císaře, tak to bývá většinou u takovýchhle překrmovaných ovcí z malochovu, kde si lidi myslej kdovíjak jim dělaj dobře když jim tohle dávaj, ale ono to bývá častokrát dost kontraproduktivní.

Dobrý den,
mohu se zeptat, jak pozvolně přikrmovat před porodama kolik cca je dávka na den pro 1 ovci? Mám 6 ovcí. A když jim dám pouze nastrouhanou řepu občas i mrkev bez jádra (jelikož jí mám velké zásoby), když to bude bez jádra, tak by neměli ztloustnout nebo se pletu? předem děkuji za odpověď.