Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

merlou

27.4.2016 19:35
merlou

XXX.XXX.119.136

Při raním dojení bylo mléko normální a nyní z pravého struku s mlékem se dojila i krev ( mléko bylo mírně zabarvené) a chvílemi jako by vycházely i koustíčky sražené krve. Z levého vemínka bylo mléko čisté. Po prohlídnutí sem si všimla, že na struku škrábanec - je možné, aby to bylo od toho? Nebo jaký může být důvod, ještě sem se s tím nesetkala. Koza je normálně skotačivá, žravá...
Poraďte. Dík.

27.4.2016 19:45
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den... nejspise doslo k zhmozdeni... bud kuzletem pri ducnuti, nebo jinou kozou nebo nejakou vetvi... nebo padem... jsou ruzne moznosti... urcite vemnko prohmatejte zda tam nekde uvnitr nema bouli... hematom atd... a zacnete mazat veprovym sadlem bud cistym nebo s bilinkama... mesickem konopim atd.. urcite davejte pozor na zanet... skrabanec odezinfikujte jodizolem.. stalo se mi to loni... vybehla ze struku krvava srazenina... a kozena mela bouli velikosti vejce... jinak bezpriznaku dalsich... mela lehce nakousnuty strych od kuzlat... takze jsem zvolila tule metodu a koze se boule za tyden vstrebala... krev uz se neobevovala.

merlou

27.4.2016 19:48
merlou

XXX.XXX.119.136

A tak myslíte že z toho zdravého struku můžeme mléko normál používat?

27.4.2016 19:54
lilo

XXX.XXX.201.210

Myslim ze zitra nebo pozitri uz tam nic nebude... takze budete moci mleko normalne pouzivat.. rozhodne ale udelejte vzdycky ten vizualni test odstriknuti jestli v mlece nejsou nejake hrudky... klidne ho i ochutnejte... protoze mleko zanetove bude mit zmenenou konzistenci i chut...

merlou

27.4.2016 20:09
merlou

XXX.XXX.119.136

Tak děkuji mooooc, jste mě uklidnila.

28.4.2016 08:47
lilo

XXX.XXX.201.210

No dejte vedet jak se vemeno vyviji... jestli jste nahmatala nejakou podlitinu... pripadne jestli krvaceni pokracuje...

merlou

28.4.2016 11:04
merlou

XXX.XXX.119.136

Tak dneska ráno jsem podojila a už mléko bylo čisté. Až ke konci vydojování vemínka ještě vyjely asi tři takové malé krvavé cancourky. Tak si myslím, že už to bude dobré. Sem jí to promasírovala tím sádlem a žádnou bouličku sem nenahmatala. Tak Vám děkuji moc za radu, ještě napíši po večerním dojení. A to jestli bude čisté, tak už můžeme normálně pít?

28.4.2016 15:18
lilo

XXX.XXX.201.210

Uvidite jak se to bude vyvyjet... veminko masirujte dokud neodezni veskere abnormality... po kazdem dojeni... veprove sadlo je pro vemeno balzam... jeste lepsi by bylo s potavenym mesickem a nebo konopim.

merlou

29.4.2016 10:47
merlou

XXX.XXX.119.136

Dobrý den, tak kozena už je v pohodě, mléko je čisté.Dnešní raní sem už nechala pro nás, včera večer si ještě pochutnali psíčcci. Měla bych na Vás ještě prosbu. Jste už asi dlouholetá chovatelka a já teprve začínám, a chtěla bych udělat jen tak pro nás nějaký dobrý sýr. Dneska mi přišel objednaný balíček s chloridem, fromasem 220Tl a alfa kulturou. A teď nevím jak na to. Vyzkoušela bych to asi jen tak z 5 litrů mléka. Mohla byste mi poradit. Díky moc.

29.4.2016 12:28
přezdívka

XXX.XXX.105.195

merlou napsal(a):
Dobrý den, tak kozena už je v pohodě, mléko je čisté.Dnešní raní sem už nechala pro nás, včera večer si ještě pochutnali psíčcci. Měla bych na Vás ještě prosbu. Jste už asi dlouholetá chovatelka a já teprve začínám, a chtěla bych udělat jen tak pro nás nějaký dobrý sýr. Dneska mi přišel objednaný balíček s chloridem, fromasem 220Tl a alfa kulturou. A teď nevím jak na to. Vyzkoušela bych to asi jen tak z 5 litrů mléka. Mohla byste mi poradit. Díky moc.

Najděte si na internetu DOBRÝ SÝR a tam se něco dozvíte. K těm přípravkům většinou také přikládají návody. Já šla taky cestou pokus omyl. No a když se nepodaří mají co žrát kočky a pes.

29.4.2016 17:43
lilo

XXX.XXX.201.210

merlou napsal(a):

To bych mohla ale je to slozitejsi... odkud jste?

merlou

29.4.2016 19:04
merlou

XXX.XXX.119.136

Sem od Boskovic jestli to znáte. Já nevím jak na to přepočítávání toho sířidla...Na začátek bby mi stačil nějaký dobrý ale ne těžký na zpracování smajlík. To asi toho chci asi moc...

29.4.2016 21:42
lilo

XXX.XXX.201.210

Boskovice jsou z ruky... na zacatku je dulezite naucit se co vam dela syridlo s tim kterym mlekem... v kazdem obdobi a pri kazde teplote je to trosku jine... take by bylo dobre z te susene kultury vyrobit provozni kulturu... protoze jinak nedocilite te spravne kyselosti za hodinu zrani ale treba za 4 hodiny zrani... kdyz date kultury moc tak vam syr zhorkne... kdyz date syridla moc bude vrzat mezi zuby... na zacatek je nejlepsi udelat cerstvy zakladni syr... syridlo na to ktere mleko take funguje jinak... jinak na cerstve a jinak na dva dny stare, jinak v plnem lete a jinak na podzim.. proste mleko je ziva hmota... a jeste je otazka co vam to syridlo s tim mlekem udela... jestli se podari zdrcnout na lom a nebo zustane krehke a tudis naprd...
takze prvni co s mlekem udelejte je ze ho zpasterujete... na 72st,20s pak ho vychladite... na 35st... pak date provozni kulturu a nechate zrat hodinu... bez provozni kultury nechate zrat dele protoze se nerozvine ta spravna kyselost... syr typu feta by mel mit ph 5,4 plus... no a dal... az bude hodinu uzrala kultura... a teplota bude furt na tech 30 32 st...tak si date chlorid rozmichany ve vode a poradne vmichate do mleka.. no a nasledne vemete syridlo.. na to vase mnozstvi pokud budu pocitat s tim ze je to silne syridlo a kvalitni mleko bude stacit do 0,4ml a mozna to bude i moc... syridlo si take nejprve take rozmychejte v trose vody a pak do mleka... no a za hodinu by jste mela mit ostry lom... tzn ze az do toho pichnete nozem tak ze se vam rozkroji syrenina jako puding... muze byt trosku jemejsi...takze pak to nakrajite na kostky nechate stat 10m pak zacnete krajet zrno na mensi a mensi kousky cca na velikost fazolek a to zhruba 20 minut a promichavat samozrejme pri stejne teplote... no a pak uz staci vybrat zrno do formicek pripadne slejt a nechat vykapat... otacet atd... no a ve finale nejak osolit.. solit se da mnohymi zpusoby to necham na vas... ja soliv v lazni... ale nekdo soli do zrna a nekdo soli navrch... tak at se vam zadari... jinak koukala jsem na brnenskou univerzitu a loni tam meli otevreny pekny syrarsky kurz...

merlou

30.4.2016 12:21
merlou

XXX.XXX.119.136

Tak sem se do toho dala smajlík. Vše šlo snad dobře a teď sem dala do toho to syřidlo ve vodě rozmíchané, ale vůbec nic to neudělalo. Myslela jste 0,4 ml syřidla ne 0,4? Tak ted budu čekat, jestli se s tím něco stane...

30.4.2016 13:52
lilo

XXX.XXX.201.210

Myslela jsem do pul mililitru... ale kdyz se to dela na slepo... tak kazde mleko je jine... ma jine kolagulacni schopnosti... a pul mililitru mohlo byt malo.. nekdy je mleko jakoby napovrchu stale tekute zalezi na tom jeslti ho mate prikryte nebo odkryte... pichnete do nej nozem jestli se srazi... vetsinou nastava srazeni az po prvni pulhodine... a z nektereho... co ma nizssi obsah slozek proste syrove zrno nebude... bude se drobit rozpadat nebude mit tu spravnou konzistenci.... kdyz se vam to nesrazi tak z toho udelejte tvaroh... nechte to do druheho dne... pri pokojove teplote...druhej den to prihrejte na 30 a urcite z toho neco vyleze.. je to alchymie... verte mi ze vykrmite prase nez budete presne vedet co a jak...

1.5.2016 10:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mléko zahřeju na 32°C, přidám 2 kapky syřidla na litr mléka(rok staré syřidlo raději 3 kapky). Pak nechám 45min. v klidu. Srážet se to znatelně začíná po půl hodině. Ten chlorid se dává myslím v dvoj, nebo trojnásobném množství. První dám už při cca 28°C ten chlorid, pak při 32 °C vmíchávám napřímo to syřidlo. Jestli se to do půl hodiny nezačne srážet, tak příště přidám syřila o kapku víc.

merlou

3.5.2016 13:39
merlou

XXX.XXX.119.136

Děkuji za radu. Omlouvám se, že sem tak dlouho nepsala. Sýr se nakonec povedl, už je i snědený. Já sem totiž myslela, že to hned začne tuhnout. Byl prý i dobrý, jeden přírodní, druhý s bazalkou a třetí s medvědím česnekem. Tak vám moc děkuji a přeji hodně radosti s kozami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík