Hrubáček008

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
Jak chráníte stromky proti okusu ovcí... majitel pozemku si tam nasázel ovocné stromky (menší sad) a dal kolem jenom takové ty tyčky (viz. ilustrační fotka) do trojúhelníka a na kmeny dal nějakou folii a okolo plast. A nerad bych aby mu ty stromky moje ovce zničily. Lze to nějak ochránit... ? (oplotit...atd?...).
Hrubáček008
napsal(a):
Dobrý den,
Jak chráníte stromky proti okusu ovcí... majitel pozemku si tam nasázel ovocné stromky (menší sad) a dal kolem jenom takové ty tyčky (viz. ilustrační fotka) do trojúhelníka a na kmeny dal nějakou folii a okolo plast. A nerad bych aby mu ty stromky moje ovce zničily. Lze to nějak ochránit... ? (oplotit...atd?...).
Ty kůky tam jsou prot, aby se stromky nevyvrátily ve větru. Pokud tam budete pást, tak musíte něco vymyslet a udělat vy. Majitele to vůbec nemusí zajímat.
Hrubáček008

XXX.XXX.89.231
To je jasné... Tome a není to králičí pletivo moc nízké?Nestačilo-by pletivo které používám na oplocení patviny? Ovčí uzlíkové 120.?
Hrubáček008

XXX.XXX.89.231
přezdívka
napsal(a):
Tím prostrčí hlavu a je to zbytečná práce, stromky ožerou stejně.
Ožerou i ten rákos a plast?který je okolo kmenu?
Králičí jde dostat i ve 120. Anebo klasickou plotovku. Rákosmůžou odrbat a plast může být blbě nainstalov aný - docela ty ochrany padají. Pokud chceš mít jistotu, že stromky nepoškodí, udělal bych to betelně. Další věc je, jak hluboko do země jsou usazené vyvazovací kůly. Ovce se o ochrany rády drbou, tak aby to nevykejvaly...
Tady je popis z jednoho projektu:
Individuální ochrana a podpěrný systém pro nově vysazené stromy bude uzpůsoben plánované pastvě sadu. Každý strom bude upevněn mezi tři kůly spojenými horizontálními břevny a opatřenými pletivem s malým okem (králičí pletivo). Tripod bude mít nadzemní výšku 2m, pro zajištění odolnosti proti vyvrácení zvířaty bude ukotvena min.0,8 m. do země. Pro zvýšení pevnosti a stability se bude konstrukce směrem k bázi rozšiřovat a kůly budou kotveny do země ve vzdálenosti 70 cm.
Hrubáček008

XXX.XXX.89.231
Tak zkusím a uvidím.
tom.tady
napsal(a):
Králičí jde dostat i ve 120. Anebo klasickou plotovku. Rákosmůžou odrbat a plast může být blbě nainstalov aný - docela ty ochrany padají. Pokud chceš mít jistotu, že stromky nepoškodí, udělal bych to betelně. Další věc je, jak hluboko do země jsou usazené vyvazovací kůly. Ovce se o ochrany rády drbou, tak aby to nevykejvaly...
Tady je popis z jednoho projektu:
Individuální ochrana a podpěrný systém pro nově vysazené stromy bude uzpůsoben plánované pastvě sadu. Každý strom bude upevněn mezi tři kůly spojenými horizontálními břevny a opatřenými pletivem s malým okem (králičí pletivo). Tripod bude mít nadzemní výšku 2m, pro zajištění odolnosti proti vyvrácení zvířaty bude ukotvena min.0,8 m. do země. Pro zvýšení pevnosti a stability se bude konstrukce směrem k bázi rozšiřovat a kůly budou kotveny do země ve vzdálenosti 70 cm.
Myslím, že toto je jediné adekvátní oplocení. Jinak oplocovat do 1 m nemá smysl, ovce si stoupne na zadní a okouše korunu - u mladých stromků zvláště pochoutka! Tím, jak se přitom opírají o pletivo, tak je také často poškodí - hlavně to králičí, je měkké. Když je to oploceno do 2 m, tak nemají důvod "šplhat" do koruny. Pokud je to sad, tedy větší množství takových mladých stromků, tak Vás oplocení těch stromků vyjde dráž, než oplocení normální pastvy na louce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Králičí pletivo je za prvé měkké, ale hlavně ho sešlapou do země. Když jsme začínali, měli jsme v plánu některé stromky na poměrně zarostlé pastvině ušetřit a zachoavt, tak jsme je omotali králičím pletivem a nahoře ještě upevnili k nižším větvím, aby se to nesrolovalo... to jsme ovšem ještě netušili, co dovedou kozy! Do pár týdnů byly ze všech pletivových ochran nádherné 15 cm vysoké prstýnky nad kořeny stromů
Není nikde specifikováno, kolik stromků a na jaké výměře potřebujete ochránit, ale jestli by nebylo snazší pást mezi stromky v sítích s občasným přesunem?
Hrubáček008

XXX.XXX.89.231
Jak jsem psal menší sad tak to není takový sad ale stromořadí od pletiva které jsem natahoval já a tech stromů tam je 7.
Hrubáček008

XXX.XXX.89.231
Ano je to v jedné řadě ale to bych zase zbytečně moc pastvy.

A nebo úplně zadarmo je ochrana ze tří palet postavených na výšku do trojúhelníku, pokud to máte kvůli ovcím (ne kozám) a stromky jsou dostatečně vysoké, resp. nerozvětvené, mělo by to stačit. Sice to není moc estetické, ale prakticky zadarmo (za práci)
Hrubáček008

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
A nebo úplně zadarmo je ochrana ze tří palet postavených na výšku do trojúhelníku, pokud to máte kvůli ovcím (ne kozám) a stromky jsou dostatečně vysoké, resp. nerozvětvené, mělo by to stačit. Sice to není moc estetické, ale prakticky zadarmo (za práci)
TAKÉ TO NENÍ ŠPATNÝ NÁPAD...
Lottie

XXX.XXX.34.79
Nechali jsme se inspirovat a přítel postavil speciální ohrádku z palet a pletiva :) pletivo je na sluneční straně :) působí to trochu přehnaně, ale asi dobrý :).

jste někde viděl fotky s mojí postelí?

Já Vám řeknu proč, Profesore - protože bydlím v blbym kraji, kde je dřevomateriál opravdu ukrutně drahej. Tady se nedaj sehnat ani krajiny, abych postavila přístřešek. Naopak protože se tu pořád mohutně staví, navázala jsem kamarádství s obsluhou ve stavebninách a mám palety za úsměv - i s nakládkou ;)
Takže - ano, co jde postavit z palet, mám z palet (ono toho zas tolik není...).
To jste mi tak připomněl, že bych se měla zas pro nějaké otočit, že dochází matroš :).
jooo, nemám vůbec nic proti paletám a chápu a vím, že pokud nejsou shnilé a rozštípané, tak se dají využít na spoustu věcí. A za úsměv... to je kolikrát lepší než za hubičku.(pokud teda ve stavebninách neobsluhuje Brett Pittůůů )
Postel jsem neviděl, ale ten kdo nosí i v těchto vedrech čepici, tak určitě spává někde pod stromem na paletách
Palety do každé rodiny. Ale vopravdu. Taky se zajdu usmát do místních stavebnin.
Schválně, pak vám tu povím, jak a jestli pochodím.
Králičí pletivo - ony se ho ty naše mrchy naučily stahovat dolů (jde-li to)
nebo naopak vytahovat nahoru (jde-li to).
Případně se o něj beran drbe tak, že ho nacucne na ten kmen a drbe
tím pletivem ten kmen (von je vopravdu na zabití, jestli někdy skončím
s chovem ovcí, tak jenom kvůli těm jejich naschválům - to jsou totiž moc dobře
promyšlený a cílený a dopodrobna vypilovaný a excelentně provedený naschvály).
Voni maj na pastvu hektar, ale von stejně bude přeskakovat ohrádku a žrát
mi ostružiny. A ještě s takovým tím provokativním výrazem "cha, přechc.al jsem tě",
a jak mě zmerší, čiperně vyskočí z ohrádky ven a dělá jakoby nic.
Přitom když je naháním na stříhání nebo očkování/odčervení, tak uplně stejně
vysokou ohrádku nikdo z nich nepřeskočí, ani ve stresu při odchytu.
Nebo těch drbadel, co mají, ale on se just bude drbat o nově oplocený stromek.
Dám ji vodu, očuchá to, povalí to. Dám jim liz, on ho skutálí ze srázu dolů...
- Konec odbočky -
Ovčím pletivem zase prostrčí palici a dosáhnou až kdo ví kam, navíc dobře ví,
že se trochu vytahuje a zhoupne se, když hodně, ale opravdu hodně zaberou.
Nejlepší jsou dvě kari (roxorové) sítě, ohnuté do L, napasované k sobě
do čtverce/obdélníku. u každé je v místě ohnutí tyčka a jsou k sobě přidrátované.
Fest. To pak mají ovce smolíka. Samozřejmě si na tu ohrádku stoupají a snaží
se dosáhnout co nejvýš, ale protože jsou to miniovce, tak mají celkem smolíčka.
Navíc se ty kari sítě dají rozmontovat a jednou za čas to tam vypleju, aby stromek
neměl moc konkurence od vysoké trávy nebo aby tam mravenci nedělali mraveniště atd.
Proč ale vlastně vůbec píšu tento román...
Lottie - super, vyhráli jste si s tím.
Jen si dejte pozor. Do takto nepřístupných a vysoko namulčovaných míst
kolem stromku se tuze rády dají myši (hryzci atd.). Mají tam klídek od dusotu,
od koček, mají tam klid a sucho (díky mulči), kyprou zem (stromek a mulč),
mají tam prostě teplíčko a blízké papání - kořínky stromku.
Takhle bývá zničeno mnoho stromků - ohlídejte si to.
PS: vidět to není, ale mulč nesmí být až na kmeni (netvrdím, že to tak máte,
jen pro jistotu zmiňuji, když už o dané problematice obecně pindám, že).
Lottie

XXX.XXX.34.79
Budeme to hlídat, díky za radu :)
Na kmeni to přímo není, ono to asi nebude vidět, ale uvnitř ohrádky má stromek ještě takový ten návlek, tubusík proti ohryzu králíkama a podobnýma prťavcema co by mohli prolézt i pletivem nebo paletou :)
Kulturní vložka o naschválech hezká :D
My dostáváme palety za úsměv u jedné místní výrobní firmy, mají to jako odpad, vždy plný kontejner, dávají to zaměstnancům, v zimě se neseženou to každý chce na topení, ale teď co je tepleji se jich tam dá nabrat no jéje, na sedačku, postel, na ohrádku, postavili jsme jim z toho i super přístřešek :) na každou mezeru v paletě jedna plaňka z rozebrané palety a jak to panečku stojí :).

profesor1
napsal(a):
Ještě přidám takovou vychytávku - ke koruně obaleného stromku nacpát větve plané trnky. Má to trny, tak to většinu potfor odradí.
To se týká asi jen ovcí, kozy sežerou i to, co nevidí a trny je nezastaví . M.