hah

XXX.XXX.230.59
Dobrý den, mám na zahradě 2 ovečky a zjistila jsem že mají v truse články tasemnic, už řeším odčervení, ale chci se zeptat zda je třeba nějak desinfikovat pastvu, či co udělat aby se nenakazily znovu, vím že mezihostitelů může být více, podle druhu tasemnice(slimáci, roztoči...), tak je asi celkem nemožné zabránit všemu.Nemám tolik prostoru abych pastvu rozdělila a nechala část třeba jeden rok jen séci. a druhý rok tu druhou.Poradíte mi jak snížit možnost opětovného nakažení. děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hah
napsal(a):
Dobrý den, mám na zahradě 2 ovečky a zjistila jsem že mají v truse články tasemnic, už řeším odčervení, ale chci se zeptat zda je třeba nějak desinfikovat pastvu, či co udělat aby se nenakazily znovu, vím že mezihostitelů může být více, podle druhu tasemnice(slimáci, roztoči...), tak je asi celkem nemožné zabránit všemu.Nemám tolik prostoru abych pastvu rozdělila a nechala část třeba jeden rok jen séci. a druhý rok tu druhou.Poradíte mi jak snížit možnost opětovného nakažení. děkuji.
Pokud máte málo prostoru a nemůžete pastvinu sekat na seno, nebo tam pást něco jiného, pak žádnou možnost, jak snížit její kontaminaci, nemate. tasemnice ovčí má jako mezihostitele půdní roztoče, ty fakt nezabijete.
ono začervení je u těhle zahradních oveček takový problém právě kvůli nevyhnutelné únavě té pastviny a promoření zahrady vajíčky a larvami cizopasníků.
hah

XXX.XXX.230.59
Ještě jeden dotaz...někde jsem četla, že množství roztočů můžeme snížit posypáním pastvy dusikatým vápnem, tak určitou dobu by tam ovečky nesměly, to je jasné.Máte s tím nějakou zkušenost? A jen se ujišťuji, není to přenosné na lidi? Moc vám děkuji.

hah
napsal(a):
Ještě jeden dotaz...někde jsem četla, že množství roztočů můžeme snížit posypáním pastvy dusikatým vápnem, tak určitou dobu by tam ovečky nesměly, to je jasné.Máte s tím nějakou zkušenost? A jen se ujišťuji, není to přenosné na lidi? Moc vám děkuji.
Nejezte půdní roztoče a bude to v cajku
jinak pancířníčky nechcete vraždit. ono ano, kdybyste je tam neměla, tak nemáte ani tasemnice, akorát budete mít úplně mrtvou hlínu. ono ti roztoči nejsou žádní škůdci, ale užiteční tvorové, něco jako žížala, třeba. akorát jsou teda mezihostitelé tasemnic, no.
hah

XXX.XXX.230.59
Ok moooooc děkuji, hned jsem klidnější...
napsal(a):
Nejezte půdní roztoče a bude to v cajku
jinak pancířníčky nechcete vraždit. ono ano, kdybyste je tam neměla, tak nemáte ani tasemnice, akorát budete mít úplně mrtvou hlínu. ono ti roztoči nejsou žádní škůdci, ale užiteční tvorové, něco jako žížala, třeba. akorát jsou teda mezihostitelé tasemnic, no.
Tak jestli hah na zahradě před ovečkama nic nepásla, tak se ovečky tasemnicí nenakazily na zahradě tím, že jsou v půdě roztoči, ale s tasemnicí si je koupila a teď má zahradu již zamořenou tasemnicí.
Články tasemnic které ovce vyloučily se zralými vajíčky tasemnic půdní roztoči sežrali
a v nich se vyvíjí zárodek tasemnice (hlavička). Zárodek ( boubel) je v roztoči infekční
až tři roky. Po tu dobu by řádně odčervené ovce nesměli vkroči na pozemek, aby se znovu nenakazily.
Člověk může být hostitelem tasemnice bezbranné, jejihž mezihostitelem je skot, ovce,
koza, která se nakazí na pastvě vajíčky tasemnice z exkrementů nakaženého člověka.
Dále hostitelem tasemnice mnohočetné, které je mezihostitelem prase. Vždy masem,
které nebylo dostatečně tepelně zpracované.
Napsala jste : NEJEZTE PŮDNÍ ROZTOČE A BUDE VŠE V CAJKU.
Otázka : Může být člověk mezihostitelem tasemnice ovčí tím, že by pozřel znečištěnýma rukama infekčního roztoče a tím by v sobě hostil boubele této tasemnice ?
Děkuji za odpověď paní veterinářko.

pajca
napsal(a):
Tak jestli hah na zahradě před ovečkama nic nepásla, tak se ovečky tasemnicí nenakazily na zahradě tím, že jsou v půdě roztoči, ale s tasemnicí si je koupila a teď má zahradu již zamořenou tasemnicí.
Články tasemnic které ovce vyloučily se zralými vajíčky tasemnic půdní roztoči sežrali
a v nich se vyvíjí zárodek tasemnice (hlavička). Zárodek ( boubel) je v roztoči infekční
až tři roky. Po tu dobu by řádně odčervené ovce nesměli vkroči na pozemek, aby se znovu nenakazily.
Člověk může být hostitelem tasemnice bezbranné, jejihž mezihostitelem je skot, ovce,
koza, která se nakazí na pastvě vajíčky tasemnice z exkrementů nakaženého člověka.
Dále hostitelem tasemnice mnohočetné, které je mezihostitelem prase. Vždy masem,
které nebylo dostatečně tepelně zpracované.
Napsala jste : NEJEZTE PŮDNÍ ROZTOČE A BUDE VŠE V CAJKU.
Otázka : Může být člověk mezihostitelem tasemnice ovčí tím, že by pozřel znečištěnýma rukama infekčního roztoče a tím by v sobě hostil boubele této tasemnice ?
Děkuji za odpověď paní veterinářko.
Člověk nemůže být mezihostitelem tasemnice ovčí, protože mezihostitelem jsou pancířníčci.
ale může být definitivním hostitelem, když sežere mezihostitele, viz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15287174
na druhou stranu tenhle případ je jediný zdokumentovaný, takže pojídání půdních roztočů je víceméně bezpečné.

profesor1
napsal(a):
Víte kolik roztočů denně vdechnete? Ono zas nakazit se není tak jednoduché jak se zdá. Kdyby jo, tak je každý z nás už dávno uznávaný novinář, protože by mu denně vyšel nějaký ten článek.
No tak sorry, ale ten citovaný odkaz je na pubmedu, ne někde na blesku. Je to vědecká studie, ne článek v novinách.
denně asi vdechneme spoustu roztočů, ale dost pochybuju, že mezi nimi bude hodně https://cs.wikipedia.org/wiki/Panc%C3%AD%C5%99n%C3%ADci :D.
nečetl jsem pubmed ani blesk. Jen vím, že se mě na pastvinu tak před 4 rocky dostaly ovce od jednoho místního, který je měl tasemnicí přemořené, protože jeho jehňata byly kost a kůže a snad v každém hov.ňe byl vidět ukázkový článek. Tak jsem ho na to upozornil a nějakou dobu mu s tím vet bojoval. Moje ovce se ale následně nenakazily ( možná jo, ale asi odčervení zabralo včas) a já se při vysíkání nedopasků nažeru občas hlíny víc než dost, nemluvě o ovoci které padá na zem a...
Nechci se dohadovat jestli vdechneme roztoče s tasemnicí nebo jen bez, ale jen píši že to není tak jednoduché se nakazit.
Tož tag.

Profesore: taková krásná metafora a nebyla pochopena... mě to upřimně pobavilo