Hospodářství na ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2016 20:38
Peti Popy

XXX.XXX.144.137

Ahoj prosím o drobnou radu. Mám už několik let založené hospodářství na chov koní. Nyní si ale chci dovézt 6 jehňat na výkrm do podzima a zjistila jsem že je nemám kam napsat- mám pouze evidenční knihu "koně osli a jejich kříženci ". Když chci na toto hospodářství zapsat jehňata stačí někde požádat o doposlání knihy na evidenci ovcí nebo musím hospodářství nějak legislativně rozšířit?
A když budu na podzim jehňata porážet stačí je z hospodářství odepsat ? Musí se ušní známky schovávat nebo někam posílat ?

Děkuji.

gigiolko

1.5.2016 21:00
gigiolko

XXX.XXX.89.231

1) akorát zavoláte do Hradištka (ČMSCH)o rozšíření chovu o ovce.
2)A popř. pokud nemáte zařízený přístup na Portál Farmáře (vše vést přes PC-elektronicky), tak buď o něj požádáte či si požádáte o stájový registr. (vše psát ručně a posílat)
3)Ano při porážce/úhynu atd... se to také na Portálu Farmáře odepíše jako "domácí porážka" nebo to vyplníte papír který je na webu ČMSCH k tomu určen.
4) známky se nikam neposílají ani neschovávají buď hodíte do popelnice (plastu) nebo si je schováte a použijete to jako já jako rozlišovače či přívěšek na klíče mám známky od ZeeTags typu F a vždy tu s dírkou (očkem)-si nechávám a druhou vyhodím. Pokud máte více barev jako já.

1.5.2016 21:27
Peti Popy

XXX.XXX.144.137

Děkuji za radu. Ta on-line verze se mi zamlouvá. Jen dotaz kdyz bych si jehňata dovezla jaká je lhůta na nahlášení ? Kdybych si je třeba zítra chtěla dovézt a to rozšířeni měla hotové třeba během týdne je to problém - jelikož stávající majitel už je odepise na mě číslo hospodářství. A kdyz bych pak třeba dvě chtěla prodat ( teoretický) musím hlásit číslo hospodářství kam Jehně půjde ? A jak zjistím jestli budoucí chovatel ma chov na ovce to z čísla hospodářství nejde ne? A v případě vedeni papírové knihy, jaké dokumenty a kam se posílají pro koupi a potom porážce?
Děkuji omlouvám se za množství dotazu... Jehňatka si povezu poprvé, s konma je to o dost jednodušší

gigiolko

1.5.2016 22:09
gigiolko

XXX.XXX.89.231

Peti Popy napsal(a):
Děkuji za radu. Ta on-line verze se mi zamlouvá. Jen dotaz kdyz bych si jehňata dovezla jaká je lhůta na nahlášení ? Kdybych si je třeba zítra chtěla dovézt a to rozšířeni měla hotové třeba během týdne je to problém - jelikož stávající majitel už je odepise na mě číslo hospodářství. A kdyz bych pak třeba dvě chtěla prodat ( teoretický) musím hlásit číslo hospodářství kam Jehně půjde ? A jak zjistím jestli budoucí chovatel ma chov na ovce to z čísla hospodářství nejde ne? A v případě vedeni papírové knihy, jaké dokumenty a kam se posílají pro koupi a potom porážce?
Děkuji omlouvám se za množství dotazu... Jehňatka si povezu poprvé, s konma je to o dost jednodušší

Tak to zase vezmeme popořadě ať se v tom nezamotám...
1)přesně nevím ale myslím si že jehně by mělo být nahlášeno do 6měsíců. Já většinou nahlašuji když koupím nové kusy ještě tem den když to jde, to samé s odepisováním porážky, narození jehňat (známky objednávám si do předu)...
2)Je to problém jelikož pro chov ovcí musíte mít vytvořenou stáj (kterou lze udělat přes ten PF -portál farmáře.. papírově nevím)
3)ano stávající majitel je napíše na vaše č.hospodářství.
4)Ano dělá se to stejně jako při nákupu akorát Vy jste prodávající a vy odhlásíte ovci od vás a nahlasíte ji tomu jinému nebo on si to nahlásí.
5)Nechápu moc otázku nicméně se ho musíte optat jestli má chov na ovce
6)Papíry se posílají na ČMSCH-českomoravská společnost chovatelů
7)Papíry jsou nškde na jejich webu musíte to prohledat... jak píši já už vedu vše přes PF a pomalu se v té papírové formě ztrácím..

ČMSCH - http://www.cmsch.cz/
nějaké papíry co jsem k tomu našel- http://www.cmsch.cz/ovce-kozy/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík