Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel se mi již ve 3 případech přiotrávila kůzlata tisem. Dospělé kozy ho nežerou, ale mladí kolem 4 měsíců dělají, že si nemusí dávat na nic pozor. V jednom případě se mi kůzle nepodařilo zachránit, ale 2 to přežila. Záleží samozřejmě na tom, kolik tisu sežerou, ale myslím, že pomohlo i to, co jsem jim podala. Dostali několik tablet živočišného uhlí, nahrubo nastrouhanou mrkev a koňskou dávku nasekané šalvěje. Tis působí rychle, způsobuje omámení, slabost, neschopnost pohybu a nadýmání se sliněním. Zásah musí být rychlý, zastavuje se i trávení, které je dobré podpořit důkladnou masáží břicha. Píšu jen svou zkušenost, protože se možná může někomu hodit. M.
napsal(a):
Bohužel se mi již ve 3 případech přiotrávila kůzlata tisem. Dospělé kozy ho nežerou, ale mladí kolem 4 měsíců dělají, že si nemusí dávat na nic pozor. V jednom případě se mi kůzle nepodařilo zachránit, ale 2 to přežila. Záleží samozřejmě na tom, kolik tisu sežerou, ale myslím, že pomohlo i to, co jsem jim podala. Dostali několik tablet živočišného uhlí, nahrubo nastrouhanou mrkev a koňskou dávku nasekané šalvěje. Tis působí rychle, způsobuje omámení, slabost, neschopnost pohybu a nadýmání se sliněním. Zásah musí být rychlý, zastavuje se i trávení, které je dobré podpořit důkladnou masáží břicha. Píšu jen svou zkušenost, protože se možná může někomu hodit. M.
Nevím, jak je to možný, ale já musel tis (starý, obrovský, s cca 15 kmeny) před lety obehnat vysokým laťkovým plotem, protože mi ho kozeny zkoušely sežrat. A nic na nich nebylo vidět... myslím - žádná otrava. Tvářily se potvory stejně, jako když se naperou senem, nebo malinama...
Bylo to klasický smíšený stádo - kozel, kozy i kůzlata.
Asi hlavnú úlohu zohralo živočíšne uhlie ktoré absorbovalo toxíny, ale tú šalviu by som veľmi nedávala v tomto prípade. Inak na ifaune sa viac x spomína recept bylinkárky Jiřinky Janíčkovej pre prípady otráv, trezalka s dubovou kôrou:
"Dubová kůra je nejen excelentí protiprůjmový prostředek a střevní desinficiens, ale taky mocný protijed, její třísloviny a ostatní účinné látky sráží a vyvazují spoustu rostlinných i anorganických jedů ( i když zase ne všechny ), proto jí zrovna dubovou kůru a živočišné uhlí radím. Proti jedu vstřebanému už v krvi zase působí třezalka, lze ji s dubovou kůrou i kombinovat, ale dubovou kůru je nutno povařit aspoň 10 minut, kdežto třezalka se spařuje klasicky jako čaj. Obě tekutiny se pak smíchají a aplikují. Je to nejmocnější bylinné detoxikans, které znám. Následně po přestátí problému se špatným krmením či otravou lze aplikovat ještě ostropestřec mariánský na podporu jaterní činnosti.".
Za seba by som odporúčala Humac Natur, ten funguje cca ako to živ. uhlie, aj to tak vyzerá, len je to prášok, myslím že je to z hnedého uhlia a cenovo výhodnejšie ako živ.uhlie.

igor
napsal(a):
Nevím, jak je to možný, ale já musel tis (starý, obrovský, s cca 15 kmeny) před lety obehnat vysokým laťkovým plotem, protože mi ho kozeny zkoušely sežrat. A nic na nich nebylo vidět... myslím - žádná otrava. Tvářily se potvory stejně, jako když se naperou senem, nebo malinama...
Bylo to klasický smíšený stádo - kozel, kozy i kůzlata.
U koz člověk nikdy neví, co bude. Věřím, co píšete, protože ze všech rostlin, o kterých se píše, že jsou jedovaté a které mé kozy sežraly, jedině tis tak opravdu působil. Třeba je pro Vaše kozy jedovaté zase něco jiného .
moonika: Proč šalvěj ne? Byl to můj okamžitý nápad, má stahující účinky, čisticí účinky. Navíc nic jiného nebylo zrovna po ruce. Sice má ve velkém množství vliv na vnímání a psychiku, ale pozoruju spíš její povzbudivé účinky než že by způsobovala ochablost. Zajímá mě to, usuzuji jen na základě pozorování a ráda se poučím. M.

roklanka
napsal(a):
Šalvěj se v lidovém léčitelství používá na snižování laktace, tak asi proto.
Ano, je stahující, i pro mléčnou žlázu, ale u kůzlat to nevadí .
Ja nie som nijaký fytoterapeut, takže to je len môj názor a ľahko sa môžem sa mýliť :) Ja len že mi pripadá že v tomto prípade nie je šalvia až tak prospešná, myslím v tej "konskej dávke" len som si vravela že ak je toho moc aby napr. ten tymol nebol na príťaž, pre oslabené zviera. Viac prospešná a bezpečná mi pripadá v tomto prípade tá dubová kôra.

Díky za názor, vlastně s tím souhlasím. Jak jsem psala, bylo to okamžité řešení podle toho, co bylo rychle po ruce. Nejlepší by asi byly nějaké tablety z prášku z dubové kůry, to by člověk mohl podat rychle, protože než kůru vylouhujete a uvaříte, aby byla účinná, mohlo by být pozdě. Každopádně po 2 dnech byl kozlík schopen jít s námi na pastvu, sice se mu špatně vstávalo, ale jakmile už stál, pohyboval se dobře, teď už jen víc odpočívá než ostatní, ale vypadá to, že to překonal. Nezbývá než doufat, že už se s tisem nesetkám.