Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.5.2016 22:06
Luisi

XXX.XXX.131.26

Dobrý den, prosím o radu, před třemi dny jsem koupila kozu se dvěma únorovými kůzlaty. Koza byla u původního majitele rozdojená, po převozu jí však začalo otékat vemeno, veterinář jí včera dal na 4 dny ATB. Mléko se nám dnes nepodařilo nadojit. Jak rychle se může mléko ztratit? Kůzlata jsem ještě neviděla pít, koza je odhání. Vydatně pasou a žerou seno. Je možné, že se již odstavila a mléko se ztrácí? Co mám udělat pro to, aby koza ještě dojila? Děkuji za radu, nemám v chovu příliš zkušeností.

19.5.2016 13:22
Prokop Diviš

XXX.XXX.158.2

Dobrý den, kozu co nejdříve podojte. Nebojte se toho! Jestli ji nedojíte a ani kůzlata nepijí, není divu, že vemeno "otéká". Veterinář nezkoušel oddojit?

19.5.2016 13:56
ještěd

XXX.XXX.84.46

Kozu je třeba dojit alespoň 5x denně dokud se zánět nevyléči.
Ještěd.

19.5.2016 21:40
Luisi

XXX.XXX.235.94

Dobrý den, děkuji za odpověď,
koza asi ztratila mléko, neteče ani kapka, vemeno se zdá po ATB, že bude v pořádku. My jsme s dojením začátečníci, šlo nám to u předchozího majitele, kde jsme si to zkoušeli. Ale upozorňoval nás, že k vemeni nechce cizího člověka pustit.
Pokusy o dojení kozénku po převozu k nám spíše stresujeme, asi tomu necháme raději volný průběh, aby byla v klidu a mohla si zvyknout na nové prostředí a na nás, i když pravděpodobně přijdeme o mléko.
Zdá se mi, že stres zvířeti přihoršuje nejvíce.
Budu jí dávat vrbové větve jako přírodní antibiotikum.
Po dalších kůzlatech už to snad bude oboustranně lepší, i když si nějakou dobu budeme muset počkat.
Zdravím Vás,
Luisi.

19.5.2016 22:14
ještěd

XXX.XXX.84.46

V tomto případě ale by rozhodně bylo dobré si sehnat člověka, který dojit umí.(nejlepší by
byl původní majitel pokud není moc daleko), nebo kdo pracuje třeba v kravíně, zootechnika
dojičku - kohokoliv kdo umí dobře dojit.Pochybuji, že Vám koza na příštích kúzlatech
bude normálně dojit, když nyní ji necháte nepodojenou a nevyléčite jí zánět
Ještěd.

19.5.2016 22:23
lilo

XXX.XXX.201.210

Mleko se nestraci ze dne na den.. je to proces... stres je sice velky cinitel... koza nemusi pit ani prijmat potravu... o to rychleji dochazi k zasuseni... ale jak pise jested... pokud nemate tu techniku fakt namakanou... tak cizi kozu podojit nemusite... protoze to umej zadrzet.. proste nedat... a to Atb bylo do struku? nebo inj...
odkud jste? treba se najde nejaky sikovny kozar co za vami dorazi... a vemeno porhledne...

20.5.2016 00:28
Luisi

XXX.XXX.235.94

Díky za odpovědi,
též mne napadlo kontaktovat původního majitele, zítra zkusím zavolat, jestli by mi ji pomohl podojit, ale je 40 km daleko, tak si nejsem jistá, jestli bude ochotný.
Atb bylo injekcí, ještě mám jednu, kterou mám dát kozénce sama, .. myslím, že je toho pro začátek na mne i na ni moc. Injekce dávat neumím. Myslela jsem, že to nic není, ale po dnešním odpoledni, kdy se nám to ve dvou s dcerkou nepovedlo mám pocit, že opak je pravdou... Takže budu volat ještě jednou i veterináře.
Hlavě jsme si kozénky kupovali s láskou k nim a jak jsem psala, nechceme je, ale ani sebe stresovat.
Jsme od Kralup n. Vltavou, kdyby se někdo ochotný našel, kdo by nám poradil na místě, tak bych byla ráda.
Pěkný večer
Luisi.

Kamilko

20.5.2016 11:37
Kamilko

XXX.XXX.114.35

Dojit dojit a este raz dojit, ked koza kope alebo nestojit takk jeden nech ju drži a druhy doji, ona si zvykne na dojenie aj na Vas. Skuste jej dat ku dojeniu šrtot, možno bude stať lepšie, Niekedy je treba aj tvrda ruka aby vedela, že nemože si dovoliť všetko. Ale ked ma zapal tak ju to určite aj boli tak aj nato treba brať ohľad.

20.5.2016 12:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Luisi napsal(a):
Díky za odpovědi,
též mne napadlo kontaktovat původního majitele, zítra zkusím zavolat, jestli by mi ji pomohl podojit, ale je 40 km daleko, tak si nejsem jistá, jestli bude ochotný.
Atb bylo injekcí, ještě mám jednu, kterou mám dát kozénce sama, .. myslím, že je toho pro začátek na mne i na ni moc. Injekce dávat neumím. Myslela jsem, že to nic není, ale po dnešním odpoledni, kdy se nám to ve dvou s dcerkou nepovedlo mám pocit, že opak je pravdou... Takže budu volat ještě jednou i veterináře.
Hlavě jsme si kozénky kupovali s láskou k nim a jak jsem psala, nechceme je, ale ani sebe stresovat.
Jsme od Kralup n. Vltavou, kdyby se někdo ochotný našel, kdo by nám poradil na místě, tak bych byla ráda.
Pěkný večer
Luisi.

Přivázat na krátko, přitisknout ke zdi a píchnout do svalu. Nemusí to být nutně kam píchal doktor. Nám se nejlépe píchají antibiotika, když zvíře posadíme na zadek a je pěkně vidět kýta. Tam se musíte trefit to je pořádný sval. A to, že je nechcete stresovat, tak tomu se nevyhnete při provádění třeba korekce paznehtů a nebo odčervení. Trochu stresu snesou. Myslím si, že větší stres z toho máte vy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík