Odrohování, úprava rohů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2016 08:55
sue007

XXX.XXX.65.232

Zdravím, dostal se nám do rukou včera jeden nalezenec berana kamerunky, spadl někde do jímky, toulal se po okolí.Nikdo se k němu nehlásí, asi už se toulá dlouho, má hrůzu z lidí. A teď k jádru pudla. Ten beran-asi tak 6-7měsíční má blbě rostlé rohy, podle zářezů a tvaru byl snad za ně uvazován!Na krku měl obojek, takže si majitel asi chybu uvědomil, ale kdo to kdy slyšel uvazovat ovci.Máme ho v izolaci a než ho pustíme do stáda-pak už ho dlouho nikdo nechytí-musíme vyřešit ty rohy. Vlivem spojení k sobe-asi-rohy nerostly do šíře a točí se podél hlavy a točí směr do hlavy, jeden už mu tlačí na lebku, druhý brzy. Potřebuji vědět, jestli je možné mu část rohů ponechat-tedy nasazení má prvních pár cm správné nebo se musí odrhovat úplně u hlavy.jak odrohovat, čím odrohovat, zda volat mvdr kvůli uspání a zda li je to krvavá práce.Dívala jsem se, že pro krávy a telate se prodávají odrohovačky, ale nevím, jestli ji má každý kravín a zda by ji zapůjčil.Tak tedy jak nejlépe rychle a efektivně rohy upravit beranovi s nejmenším stresem, dík za tip.

24.5.2016 09:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Špičku tlačící do hlavy uřezat můžete, dál je to už živé a tudíž krvavá práce. Viděl jsem jednou řezat VETEM rohy u krávy = děsný krvavý masakr. Viděl jsem ulomený roh u krávy, taky teklo krve jako z... krávy. Jestli jsou dneska už lepší metody nevím, snad poradí jiní. Max jestli by šla ještě nasadit gumička až ke kořenu rohu.

24.5.2016 09:44
sue007

XXX.XXX.65.232

Děkuji, ale obávám se, když mu uřízneme jen ti špičku, nebo nějak obrousíme, že ten roh poroste dál a za několik týdnů/měsíců by to bylo zase k řešení.A pokud beránka časem neporazíme, to se ovšem ještě uvidí, nyní určitě ne, musí přeci chvíli žít spokojeně, tak by jsme ho museli pravidelně odchytávat a rohy upravovat. A nevím nevím, jestli je to s jeho plachostí možné...Dát mu tam tu kastrační gumičku, to mě taky napadlo, chudák...Ale nejraději, kdyby se mu ty rohy dali z části nechat, to by ale bylo asi jen tak 20procent, dá se ta kastrační gumička dát i jinam než ke kořenu rohu?A roh by dále rostl, nerostl po odpadnutí? Když tak ho budeme muset odrohovat tedy úplně tou gumičkou, ach jo...Ten už toho zkusil.

24.5.2016 09:52
roklanka

XXX.XXX.46.183

V tomto případě bych volila odrohování vetem a krvavou cestou. Určitě bych se do toho nepoušté ěla sama, je třeba mu píchnout i tetanus. Beran bude mít na gumičky přeci jen asi silnější rohy. Teď jsem odrohovala dvě 4leté kozy, u jedné už jsou rohy dole, téměř bez krve a u druhé, jsou na spadnutí.Nasazovala jsem gumičky 20.3.

24.5.2016 10:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Špíčka po uřezání určitě doroste, ale je to taková okamžitá úleva od tlaku na lebku. Gumička se musí dát ke kořenu rohu, jinak buď sklouzne, nebo nemá žádný smysl a stejně by si ji o něco odřel.

24.5.2016 10:58
sue007

XXX.XXX.65.232

No Roklanko asi by to těma gumičkama šlo, on nemá moc silné rohy, teda u kořene je nemá tlustší než náš roční kozel, ten je má určitě tlustší.My těma gumičkama nikdy nic nedělali, ale vím, kam si pro ně můžu sjet... Takže teda obrousit uštípnout špičku a nasadit gumičky, na ty nějak obrousit zářezy počítám...ještě raději zavolat veta na tetanus a pak ho vypustit. Nebo rovnou zavolat veta, uspat, dát tetanus a uříznout v narkoze...takto vidím tyto dvě možnosti realně, nevím, co je pro něj lepší.

24.5.2016 11:21
roklanka

XXX.XXX.46.183

U gumiček je ještě jeden zádrhel, aby si je nesundal (tedy myslím tím, aby se tak dlouho nedrbal o něco až povolí, to se mi stalo u jedné z těch koz, ale byly zavřené, takže jsem je nasadila znovu). Pokud mi do zpráv napíšete adresu, pošlu vám je, to problém není. Horší je nandavání bez kleští, ale taky to jde, pomocí provázků. Strangulační (kastrační) gumičky se prodávají v balen asi po 50, což je zbytečné, pro jednoho berana stačí 4ks. Je na vás jak se rozhodnete.

Nubiru

24.5.2016 11:39
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Ak sa rozhodnete pre gumky, odfiknite tú tlačiacu špičku, aby ste získali čas, kým mu rohy za nejaké dva mesiace po nasadení gumičiek odpadnú.
Ak sa rozhodnete pre radikálne riešenie pri celkovej anestéze, nachystajte si dopredu aj medikamenty na prípadné rozbehnutie trávenia, ak by pri dlhšej narkóze došlo k zástave bachorov.
Držím Vám palce a máte moje sympatie, že ste sa cudzieho zvieraťa, ešte k tomu takého doplašeného, ujali.

Su

24.5.2016 11:52
Su

XXX.XXX.65.232

Teď budem volat vetovi a zkusíme vše domluvit, tedy tu celkovou anestesii.Snad bude mít čas, mel k nám jet očkovat malé až za týden.Jen mi prosím napište, jake ty medikamenty to mají být na to trávení, to bych opravdu nerada ještě mu nějak takto ublížit kvůli rohum.

24.5.2016 12:43
roklanka

XXX.XXX.46.183

Jakýkoliv prostředek na podporu trávení. To by měl mít každý chovatel přežvýkavců, ať malých i velkých. Je možné, že ho jen přispí, není nezbytné ho uspávat úplně. Kastrovala mi vetka tříletého kozla a byl jen přispaný.

Su

24.5.2016 13:14
Su

XXX.XXX.65.232

Dobrá, dobra, snad to tedy bude veterinář vědět a když tak nám něco takového dá.Nase stadecko zatím prezvykovalo bez problémů, jen jednou jsem koze dávala pivo, to už je dlouho.Tak se nám to bude třeba hodit.diky.

24.5.2016 13:21
hodek

XXX.XXX.215.194

Třeba Rumin, koupíte i bez veterináře.

24.5.2016 13:56
roklanka

XXX.XXX.46.183

Rumin, nebo cokoliv sypkého se nezkazí, mám už asi 5 letý, ale pokud je třeba, je hned po ruce.Ne vždy pivo pomůže a nebo je dobré kombinovat, mělo by to být doma.

Su

24.5.2016 16:15
Su

XXX.XXX.65.232

Ano, ano, sezenem...Zitra nebo ve čtvrtek vet dorazí, uspi a uřízne. A budem mu říkat asi Hellboy☺Brzo mu bude dobře.Tak díky vsem.

KJakub11

26.4.2017 21:46
KJakub11

XXX.XXX.89.231

Dobrý večer,
lze nějak odrohovat ovečce "pahýlky z rohů" které jí začali růst směrem do hlavy (na omak jsou měkké) Ovečce je rok. Pokud existuje něký přípravek kterým se to dá vypálit nebo něco takového. děkuji za Vaši odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.4.2017 10:28

KJakub11 napsal(a):
Dobrý večer,
lze nějak odrohovat ovečce "pahýlky z rohů" které jí začali růst směrem do hlavy (na omak jsou měkké) Ovečce je rok. Pokud existuje něký přípravek kterým se to dá vypálit nebo něco takového. děkuji za Vaši odpověď.

Co myslíte tou formulací směrem do hlavy? Rohy směřují k sobě? Proč má pahýlky z rohů? Nějak z toho nejsem moudrá, proto se ptám, abych tu nenapsala jako případnou odpověď nějakou blbost. Jaké je to plemeno?

27.4.2017 10:57
enducha

XXX.XXX.113.13

Uspat a uříznout strunou (vet)..

27.4.2017 13:20
Massaro

XXX.XXX.110.33

Předpokládám, že to budou nepravé rohy (angl. scurs). Nejsou přirostlé k lebce a můžou se dost kroutit. Ale podle mě se uříznutím problém jen tak nevyřeší, vyrostou znovu...

27.4.2017 13:24

Mojí "bezrohé" koze měkké malinké růžky vždy v periodách odpadávají. Akorát má v tu chvíli vždycky na hlavě krvavé fleky (živé). Ale rozumím, že jeslti se jí to kroutí "do lebky", tak Vás to znervozňuje.

Proč se nezeptáte veterináře, jak se dá takováto záležitost řešit?

Přidejte reakci

Přidat smajlík