Stará koza-zuby -kŕmenie

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2016 09:07
moonika

XXX.XXX.192.44

Mám staršiu kozu neznámeho veku. Od konca zimy mi začala čoraz menej žrať seno, jedla len vydrolené lístky, s jedením šrotu a iného problém nemala-nemá. Schudla mi vtedy. Našťastie začalo potom zelené a to užuje, pokiaľ to je nižšia tráva, rôzne buriny, lístie, vršky halúzok a pod. takže mi teraz na zelenom pribrala. Je vitálna, veselá, má chuť do života. Ale uvažujem či keď skončí zelené tak jej to budeme musieť ukončiť, alebo či je možné ju nejako udržať cez zimu pri nejakom náhradnom krmení. Mám dosť sušenej žihľavy, nejakú vojtešku(ale tú by suchú zjedla len ak bude kosená ako mladá, nie vysoká drevnatá), (zaujímavé že napr. suché dubové lístie užuje) a uvažujem nad granulovaným namočeným senom. máte s tým skúsenosti? A vojteška granulovaná namočená. Viem že u koní to ide ale koza je prežúvavec... Tiež u koní odporúčajú čiastočne nahrádzať vlákninu sena řízkami.

Aké máte skúsenosti s kŕmením starých kôz so zlými stoličkami? Či rovno mrazák a neni inej cesty?

25.5.2016 09:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mooonike radit to je odvaha Tak jen taková úvaha bez osobní zkušenosti.
Než jsem vyhnal kozy v háj, tak jsem je 14 dnů krmil jen trávou posekanou kolem baráku a u sousedů parkovou sekačkou, tzn. žádné stébla jen drcená tráva. Sice jsem byl z toho nervózní a hlídal je, ale přežily to v pohodě. Tak že jestli chcete od kozy ještě kůzlata, tak bych ji připustil co nejdřív, teoreticky do listopadu- prosince by mohla být na pastvě a nasušil bych jí tu drcenou trávu, kopřivy... co se poseká kolem domu. Koncem prosince-začátkem ledna by mohla mít mladé a ty dva tři měsíce by jste ji nějak musela udržet na nohou. Jestli od ní mladé nechcete, tak by se mě nechtělo podstupovat to riziko že schudne úplně na kost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2016 11:15

Také mám takovou starou kozu, špatně žere seno. Navíc jsem ji teď naučila, že se může pást, i když ostatní dostanou seno, a ona už se ani nesnaží a čeká na tu pastvu, radši nežere. Jemné seno zvládne, otruby, zeleninu, ovoce. Možná by se Vám osvědčila siláž. Dělala jsem ji z trávy ze sekačky, takové té rozsekané na centimetrové kousky. Udusala do kbelíku a zavřela víkem. Vydrží to velmi dlouho, na jeden kbelík jsem zapomněla a i po 2 letech byl dobrý.
Proč myslíte, že pro přežvýkavce by granulované seno nebylo vhodné? Mně se to zdá v tomto případě jako dobrý nápad. Třeba jí do toho přidat nakrouhanou mrkev nebo kousky zeleniny. M.

25.5.2016 12:35
moonika

XXX.XXX.192.44

Profesor1: ja som vďačná za každú radu:) Pripúšťať ju asi nebudem, jedine ak v marci, ak by (žila )bola vo fakt dobrej kondičke, tento rok mala ruje až do konca marca, Rodila naposledy minulú jar, momentálne mi vyše rok po pôrode dáva cca 2,5l/deň. Našťastie mám po nej dcéru, rada by som po nej dačo mala lebo po odstave dávala ku 5l.

oreb1:a tá vaša kozička ako zvládla zimu? neschudla? na tú siláž si moc netrúfam, stačí tak málo aby sa tam namnožili "veci" čo jej môžu ublížiť...ale vedieť to kvalitne urobiť, bolo by to super. to granulované seno, sama neviem, len si vravím že keď to bude namočené, tak to koza ani nemusí poriadne požuť a kto vie ako to bude ovplyvňovať tvorbu slín, ph atď. ale za pokus to stojí.

25.5.2016 12:36
roklanka

XXX.XXX.46.183

Mončo, pokud se pořádně nemůže nažrat, tak podle mne je čas odejít.

25.5.2016 12:40
moonika

XXX.XXX.192.44

roklanka napsal(a):
Mončo, pokud se pořádně nemůže nažrat, tak podle mne je čas odejít.

Baruš ona momentálne pekne pribrala, žerie všetko okrem sena a tvrdých stoniek. zožerie kvantum ovädnutých kopřiv a pod. Takže kým je zelené tak by mala byť ok, ale keď skončí zelené... buď nájdem nejaké náhradné kŕmenie ktoré užuje alebo to ukončíme, hlavne aby sa netrápila... momentálne je to veselá temperamentná koza.

25.5.2016 14:01

Měla jsem pro ni krátké jemné seno, které mi nasušili lidi z trávníku ve "vilové čtvrti". Chuť na jídlo má, nastavuji to otrubami (šrot nedávám žádné koze, neosvědčil se mi - průjmy) a zeleninou. Také ji nechci porazit, dokud to nebude nutné, má ve stádu pořád důležitou funkci jako rádkyně a vychovatelka mládeže.
Když Vám žere kopřivy a jiné listy, mohla by to zvládnout. Třeba kdybyste sehnala takové to králičí seno, které dávají lidé zakrslým králíkům, které mají doma, to by jí mohlo vyhovět. Případně ho ještě namočit. Ale to už je piplačka.

25.5.2016 16:53
kozlík2

XXX.XXX.114.183

Dobrý den, a co třeba veterinář? Zkusila bych jí vzít k němu, třeba by si s tím poradil. Možná jí bolí třeba jenom jeden zub, mohl by jí ho vytrhnou, a žrala by normálně, ulevilo by se jí. Já sama s tím však skušenost nemám, ale je, koňský zubař", tak i ten by třeba mohl poradit, a zuby jí zkontrolovat. Myslím, že by nebyla jediná na světě, která má nějaký ten zkažený zub. I to sušené seno bych skusila, za skoušku se nic nedá. I jak tu někdo psal, posekaná usušená tráva není marná, pokud bude poctivě usušená, žádné bakterie by tam být neměli. smajlík

25.5.2016 17:15

kozlík2 napsal(a):
Dobrý den, a co třeba veterinář? Zkusila bych jí vzít k němu, třeba by si s tím poradil. Možná jí bolí třeba jenom jeden zub, mohl by jí ho vytrhnou, a žrala by normálně, ulevilo by se jí. Já sama s tím však skušenost nemám, ale je, koňský zubař", tak i ten by třeba mohl poradit, a zuby jí zkontrolovat. Myslím, že by nebyla jediná na světě, která má nějaký ten zkažený zub. I to sušené seno bych skusila, za skoušku se nic nedá. I jak tu někdo psal, posekaná usušená tráva není marná, pokud bude poctivě usušená, žádné bakterie by tam být neměli. smajlík

Myslíte to asi dobře, ale stará koza má zuby ošoupané a s tím už veterinář neudělá nic.

Nebezpečné bakterie nebývají v senu, protože potřebují vlhké prostředí, ale mohou se vyskytnout v siláži, i když já s ní mám zkušenost dobrou. Siláž není usušená tráva, ale kysaná mléčnými bakteriemi, měkká a šťavnatá. Přičichnete a cítíte krásně nakyslou vůni. Zkažená zapáchá nebo je mazlavá. To jen pro info.

moonika: Jestli na něco přijdete, napište to sem, prosím, budu se inspirovat. I jestli vyzkoušíte ty granule ze sena.

25.5.2016 17:23
moonika

XXX.XXX.192.44

S vetom som o tom telefonovala, on vraví že to sú zuby v súvislosti s vekom, ale zajtra mi príde vakcinovať kozy na tetanus tak jej dúfam kukne stoličky, predné zuby má ok, aj ke už sú akoby nižšie., Ale nerobím si nádeje žeby to bolo jedným vadným zubom, nie je to žiadna mladica. Inak to seno čo dostávala bolo jemné krásne olistené seno, prvá skorá kosba, žiadne hrubé stonky, napriek tomu žiadne seno nezje.

a áno, ako píše oreb1, sena sa nebojím:) ale siláže, tam ak sa neudrží správne ph tak to nie je bezpečné. Dám vedieť ak sa niečo dozviem ohľadom kŕmenia takýchto zvierat v zime aj keď neviem neviem...

Přidejte reakci

Přidat smajlík