Prosím zkušenější o radu:-) Ovce a pastvina

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2016 08:58
lizbeth

XXX.XXX.230.65

Zdravím,

takže podařilo se mi sehnat novou pastvinu pro ovce momentálně mám 4 dospělé ovce(romanovka, zwartles a kerry hill) a 3 jehňata křížence suffolk. Kerry hill půjde brzo pod nůž a jehňata koncem roku.
Pastvina má 5000m, normální tráva, vcelku rychle roste, je tam pás se stromy který budu sekat asi ručně aby mi je neožrali takže o něco méně. Momentálně mi to zmulčují místní zemědělci(te´d je tam metrový porost), až začne růst znovu tráva tak je tam pustím a budu jim posouvat ovčí sítě, nebudu je pouštět na celé. Rozhodla jsem se také, že nechci chovat takže si podržím 3 až 4 dospělé ovce přes zïmu a na jaro zase koupím jehňata.

Kolik podle Vás bych tam měla mít ovcí? Když bych brala 3 max 4 dospělé ovce plus k nim kolik jehňat od cca května do listopadu? Jehňata máme na maso. Sena máme dost, to není problém i na menší příkrm, ale co mám zkušenost ovce raději žerou trávu na hlínu než by si kousli do sena.
Díky za rady a pomoc, cokoliv se bude hodit ;-).

26.5.2016 09:28
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dost dobře nechápu, proč chcete držet ovce a jehňata při tom kupovat. Když se počítá maximální zatížení pastviny na hektar 1,5 VDJ, tj.10 ovcí, tak s poloviční výměrou to je 5 ovcí. Ovšem to je maximum. Musíte počítat trochu s rezervou. Uvidíte letos jak bude tráva dorůstat.

26.5.2016 09:52
lizbeth

XXX.XXX.230.65

Protože starší ovce jsou prostě naše a navíc na stádě pasou pastevečtí psi takže přes zimu na trénink držím alespoň malé stádo. z vlastní zkušenosti určitě 5 ovcí je málo, to nespasou. teď mám těch 7 na cca 3000m a je to akorát. Asi tedy dám 8 ovcí,4-5 jehnat a uvidím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2016 09:52

Mam letos dva berany na 2100m2 jsou tam od porodu cca mesic a neco. Trava ani neprerusta ani nechybi, zatim. Takze to plus minus vychazi tech 1000m na jednu dospelou ovci.

Gocz

26.5.2016 09:54
Gocz

XXX.XXX.27.34

Nemohla byste tu otázku formulovat jednoduším způsobem. Kolik jich tam budete mít a jakou část roku?
Louka ±5000 m2 by měla zvládnou 4 ovce a jejich jehňata od dubna do října.

26.5.2016 09:55
lizbeth

XXX.XXX.230.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mam letos dva berany na 2100m2 jsou tam od porodu cca mesic a neco. Trava ani neprerusta ani nechybi, zatim. Takze to plus minus vychazi tech 1000m na jednu dospelou ovci.

Hm zajímavé, asi nám to tu roste rychleji :) ale tak budu počítat asi těch 8 ovcí příští rok a letos nechám těch 6 protože hlásí zase horka a sucha

26.5.2016 10:02

Trava holt neroste vsude stejne :) Ted to bude prerustat a za tyden dva prijdou vedra a trava se zastavi. Ted mam taky pocit ze bych uzivil na tom oc mam 2x tolik ovci :).

26.5.2016 13:54

Jak budem ještě rádi za ty přerostlejší kousky pastvin, které teď nestíhají spásat, až přijdou sucha a bude usychat tráva na seno na stojáka jako minulý rok :(.

29.5.2016 08:35
azmikamuran

XXX.XXX.44.136

Můžete mi prozradit jaký trénink provádíte s pasteveckými psy?

30.5.2016 06:49
lizbeth

XXX.XXX.230.65

azmikamuran napsal(a):
Můžete mi prozradit jaký trénink provádíte s pasteveckými psy?

No, trénink pro CS i TS, na závody i pro praxi. Pro více info mi sem napište do zprávy

2.8.2016 08:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Má někdo zkušenost s vlčím mákem? Soused po mně chce abych mu přepásl zanedbané políčko plné vlč.máku. Nebudu mít pak ospalé ovce-kozy?

2.8.2016 08:49

Neni mak ve velkym mnozstvi projimavej?

Přidejte reakci

Přidat smajlík