Zdravím,
takže podařilo se mi sehnat novou pastvinu pro ovce momentálně mám 4 dospělé ovce(romanovka, zwartles a kerry hill) a 3 jehňata křížence suffolk. Kerry hill půjde brzo pod nůž a jehňata koncem roku.
Pastvina má 5000m, normální tráva, vcelku rychle roste, je tam pás se stromy který budu sekat asi ručně aby mi je neožrali takže o něco méně. Momentálně mi to zmulčují místní zemědělci(te´d je tam metrový porost), až začne růst znovu tráva tak je tam pustím a budu jim posouvat ovčí sítě, nebudu je pouštět na celé. Rozhodla jsem se také, že nechci chovat takže si podržím 3 až 4 dospělé ovce přes zïmu a na jaro zase koupím jehňata.
Kolik podle Vás bych tam měla mít ovcí? Když bych brala 3 max 4 dospělé ovce plus k nim kolik jehňat od cca května do listopadu? Jehňata máme na maso. Sena máme dost, to není problém i na menší příkrm, ale co mám zkušenost ovce raději žerou trávu na hlínu než by si kousli do sena.
Díky za rady a pomoc, cokoliv se bude hodit ;-).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mam letos dva berany na 2100m2 jsou tam od porodu cca mesic a neco. Trava ani neprerusta ani nechybi, zatim. Takze to plus minus vychazi tech 1000m na jednu dospelou ovci.
Gocz

XXX.XXX.27.34
Nemohla byste tu otázku formulovat jednoduším způsobem. Kolik jich tam budete mít a jakou část roku?
Louka ±5000 m2 by měla zvládnou 4 ovce a jejich jehňata od dubna do října.
napsal(a):
Mam letos dva berany na 2100m2 jsou tam od porodu cca mesic a neco. Trava ani neprerusta ani nechybi, zatim. Takze to plus minus vychazi tech 1000m na jednu dospelou ovci.
Hm zajímavé, asi nám to tu roste rychleji :) ale tak budu počítat asi těch 8 ovcí příští rok a letos nechám těch 6 protože hlásí zase horka a sucha

Trava holt neroste vsude stejne :) Ted to bude prerustat a za tyden dva prijdou vedra a trava se zastavi. Ted mam taky pocit ze bych uzivil na tom oc mam 2x tolik ovci :).

Jak budem ještě rádi za ty přerostlejší kousky pastvin, které teď nestíhají spásat, až přijdou sucha a bude usychat tráva na seno na stojáka jako minulý rok :(.
Má někdo zkušenost s vlčím mákem? Soused po mně chce abych mu přepásl zanedbané políčko plné vlč.máku. Nebudu mít pak ospalé ovce-kozy?

Neni mak ve velkym mnozstvi projimavej?