Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jeden problém. Mám bílé a hnědé kozy, mnozí už tady ví o mých problémech s novým stádem hnědých koz, které jsem přivezl na podzim. Během pobytu hnědých koz u nás na farmě začaly mít kozy na horní straně krku/hřbetu holá ošoupaná místa, myslel jsem si, že je to tím, že krmím na krmném stole a kozy si třou horní části o trubku nad nimi, jak se natahují pro seno. Ale u bílých koz tomu tak není. Některé hnědé kozy jsou bez příznaků, některé mají i holá místa na hřbetu. Prohlížel jsem srst, nepřipadá mi, že by tam něco lezlo, pokusil jsem se příznaky nafotit, některé kozy mají krásnou lesklou srst, ale jakoby po tělě malé bílé chomáčky. Koukal jsem na odběry krve a ukazuje se mi tam nedostatek zinku, minulý týden jsme tedy zinek napíchali, nedostatetek mají, i když ve výbězích máme tři druhy lizů pro kozy. Nevíte, co by to mohlo být? Vylysané místa se týkají jen hřbetu, na nohách a na zbytku těle skoro vše v pořádku. Kozy se nedrbou, sem tam se jedna otře o zeď, ale to je minimálně... Foto asi 4 nejhorších kusů, ostatní jsou téměř bez příznaků...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Většina hnědých má oproti bílým srst jinou, tvoří se jim na zimu jemná podsada, která potom líná a ony si ji vydrbávají. Zřejmě to pramení z jejich horského původu, kdežto bílé pocházejí z údolí a nemusely se tolik chránit před nečasem. Jediná pomoc je časté česání a kartáčování.
Podle fotky ale nepoznám, jestli se jedná o vylínanou podsadu nebo kožní onemocnění s lupy.
Někdy jsou kozy i zaprášené třeba od sena a pak se jim tvoří lupy. M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naše hnědé kozy bývají podobně odrbané když mají kůzlata.Jak na ně kůzlata skáčou mají holé fleky různě na krku nebo hřbetě.Jak se kůzlata odstaví, srst doroste a jsou krásně lesklé.
To bílé je zimní podsada, objevuje se více, čí méně na jaře, při línání. Každá koza líná jinak, u některé je to sotva okem patrné, některé starší kozy mívají lysá místa, zvlášť, pokud jsou s kůzlaty. Jak skáčou po matkách v době línání, bývají hřbety skoro lysé. Jednou mi koza shodila srst najednou a vypadala jak šarpej, obrostla do 14 dnů, krásnou srstí. Od té doby se to už neopakovalo.