Ovce s poraněním nežere

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jáhn

13.6.2016 06:42
Jáhn

XXX.XXX.92.18

Dobrý den,

jehně mělo má zapařené kopýtko, tak to léčíme a má ho zavázaný... Více mi ovšem dělá starosti, že má trochu pokaděný zadek a měla asi průjem.2 dny je zavřená s ostatnímy ovcemi v boudě a už průjem podle mě nemá. Je pravda, že má ze mě strach, protože většinou ošetřuji a dělám jenom s ní, ale neviděl jsem jí nic sežrat.

Poradíte mi jak ovci "nastartovat" aby začala žrát a posilnila se?

děkuji

popřípadě, pokud poradíte nějaký zásyp nebo kvalitní roztok ať se co nejrychlejí zahojí to kopýtko, budu také rád.

13.6.2016 10:24
roklanka

XXX.XXX.46.204

Nevím, co si představit pod pojmem zapařené kopýtko, ale zcela určitě to chce vzduch a sucho a ne zavazovat. Daleko víc by mě znepokojoval průjem a porucha trávení. Netuším jak je jehně staré, zda bylo odčervené, atd.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2016 11:22

Napiste vek jehnete a co ma s tim kopejtkem. Jestli zanet meziprsti a v jakem stadiu ( hole meziprsti, smradek, mazek, podebrani, krev, slezle kopejtko ).

Jáhn

13.6.2016 11:45
Jáhn

XXX.XXX.92.18

Věk je tuším 3 měsíce, nevím to momentálně přesně a odčervené bylo. Po sléze jak mi bylo dovezené s dalšími dvěmi, začalo kulhat a nedošlapávat na pravé přední kopýtko. Následovalo to i u většího jehňata, toho to ale po aplikování pederipra přestalo a je vpohodě. To malé to mělo ve stádiu už smradu, mazku a trošičku jí slezlo kopýtko. Teta je veterinářka na důchodě, tak jsme jí to vyčistili, to co slézalo ostřihli, vydesinfikovali, zavázali a je zavřená aby neběhala v mokru. Minimálně za poslední tři dny jsem jí viděl pouze jak pije.

S kulháním začala druhý den, co byla dovezena. Může toto onemocnění nastat ze dne na den, nebo se mám požadovat vrácení peněz, slevy, popřípadě výměny jehněte?

děkuji.

13.6.2016 12:10

Tak to mate hnilobu. Samotka, valachova tinktura a nasadil bych 0,5g bile skalice zamichat treba do otrub nebo ovsa ( siran zinecnaty ). Mozna i antibiotika. Ovce ktere s ni prisly do kontaktu bedlive hlidat. Nebudu delat chytryho, pohledejte si tady vlakna o hnilobe. Inkubacni doba je mam pocit tyden, ale to vam nereknu presne. Hlavni je jednat rychle, kazdy den hraje roli. Nikdy jsem nemel fazi slejzani kopejtka. Samotna pederipra me nikdy moc nefungovala.
Osobne bych vam doporucil porazit a hlidat zbytek stada. Litost je tady na skodu.
Pri nakupech opravdu dodrzujte karantenu aspon tri tejdny, nejlip mesic.

A co s vracenim penez? Tezko rict, to byste musel u chovatele najit nakazu. Pokud by tam bylo "cisto" tak mate smolik, pokud mu to bude kulhat, tak stejne jehne neberte.

13.6.2016 12:12

I kdyz to jehne dolecite, je potreba ho prohnat lazni bud v bile nebo modre skalici, pripadne roztok formaldehydu. Protoze hniloba prezije i v kapsach na kopytech. Ovce nekulha, ale roztaha to po pastvine a nakazi ostatni. Jestli to neni vystavni kus a nestala majlant, nuz.

13.6.2016 12:18

Tak to ctu znova, jeslti jste je mel vsechny pokupe v nejaky boude, tak valacha aplikujte preventivne na vsechny a pustte je nekam, kde nebyla zadna ovce od chvile, kdy s nima bylo to koupene jehne. A kam slaplo tohle nove jehne, nepoustejte nic alespon 14-21 dni.

Jáhn

13.6.2016 13:03
Jáhn

XXX.XXX.92.18

Mám to právě jen 3 suffolky, které jsem nakoupil naráz do ohrady na výpas. Teta mi volala, že ta malá už jen leží na boku a má natažené nohy... takže to je jasné. Co mám tedy vše udělat, aby zbylé dvě byly v pohodě? Dát je někam jinam, nasadit valachovu tinkturu preventivně? To je vše co mohu udělat?

Cosi jsem se dočetl, že hniloba je jedna z těch horších nemocí. Takže zrovna pěkný začátek do chovů ovcí mě teda nepotkal.

13.6.2016 13:39

Mozna do toho chytla otravu nebo tetanus, jestli to bylo uz az na kopyto.
Ano, hniloba je vysoce nakazliva a neprijemna. Ale se dvema si poradite. Aspon budete mit to horsi za sebou a cekaji vas uz jen radostne chvile.

Jáhn

13.6.2016 13:53
Jáhn

XXX.XXX.92.18

Teta (ta veterinářka na důchodě) právě říkala, že leží a vypadá jako by měla nějakou nemoc a ptala se mě, jeslti vím jak vypadá tetanus, že má na to podezření.

Jedna ovce nekulhala vůbec a druhá jen chvíli a přešlo ji to, mám i přes to je dávat mimo ohradu? Bylo by to pro mne mnohem jednoduchší, ovšem pokud mi doporučíte je dát na 20 dní bokem, tak budu muset něco stlouct vedle. Poslední 3 dny byly spolu zavřené v boudě. Popřípadě, pokud je dám mimo ohradu, nemohu jím asi dávat ani trávu posečenou z oné ohrady, že?

13.6.2016 14:01

Tu co lezi porazte. Ty zbyle dve osetrete minimalne tou pederiprou, poradne jim to prohlednete, ocuchejte. Idealne jeste vydrhnout kopyta rejzakem. Nepoustejte je na celou pastvinu ale udelejte jim oplutek treba 10x10m tam je nechte nez to vyzerou a pozorujte. Kdyz nezakulhaj, udelejte dalsi oplutek, zkontrolovat, striknout, prehnat. Jestli nezakulhaj do 14dni tak mate nejspis vyhrano. Jeste lepsi je jim udelat koupel v 20% roztoku te bile skalice + hrnicek praciho prasku jako smacedlo. Nechat je tam stat hodinu. Jestli mate kubikovku, tak idealne fiknout viko, namichat toho tolik aby tam bylo tak 10cm hladina a soupnout je tam. nebo starou vanu, vsak si poradite. Po koupeli postavit na suche ciste misto treba na koberec a pak teprve na cistou pastvinu. S dvema oveckama to zvladnete.

13.6.2016 14:02

Travu z ty ohrady bych posekal na seno. Tim jak se posece, dostane se slunce a vzduch na drn a do 14dni kdyz nebude lejt, tak je bakterie fuc.

13.6.2016 14:11
roklanka

XXX.XXX.46.204

Nejsem ovčák, ale takhle se domnívat na netu je na prd.a teta už zřejmě mnohé zapomněla. Každé nové zvíře než se zařadí do stáda, by mělo být v karanténě, odčervit a až je jasné, že je fit, může do stáda. Hniloba je velmi nepříjené onemocnění a boj bývá dlouhý. Chce to veta, nebo zkušeného chovatele, pořádnou diagnozu a cílenou léčbu.

13.6.2016 14:19

Tady bych byl schovivavej, pan si privez tri jehnata zrejme od jednoho chovatele, takze nebylo co karantenovat. Spis byla chyba pustit je na celou patvinu, ale kterej zacatecnik by tohle cekal, delaj to i nezacatecnici, taky jsem to jednou udelal. Chyba se clovek nauci. Ta radost kdyz co clovek doma vypusti cloveka premuze :)
V tomhle pripade vam vic neporadim, veterinare bych snad ani neschanel, zbytecne jim vysolite penez, budou vam cpat ockovani ktery nic neresi. Kdyz dodrzite body co jsem vam popsal a nebo se nechate inspirovat clankama staryho baci tady na ifaune, tak to v pohode zvladnete. Tuplem, kdyz ty dve vypadaji, ze jsou odolnejsi.

13.6.2016 16:53
roklanka

XXX.XXX.46.204

Mastnačku, Bača zrovna schovívavostí neoplývá a dovedu si představit, co by odpověděl (porazit a koupit zdravé kusy). Je to ovčák velkochovatel a pár kusů neřeší.

13.6.2016 18:49

Vsecko beru zpatky, u kompu me to nekdy nemysli uplne nejbystrejc. Ovce nalozte a odvezte mu je, trvejte na vraceni penez. Klidne pod pohruzkou nasili.)
Pastvinu ususte a zatim shanejte ovce nekde jinde. Za mesic si je tam muzete privezt. Chlivek vykydat az na beton ( jestli tam mate beton ) a pro jistotu vystrikat chloraminem.
Odvezte mu i tu co mele z posledniho, prodavajici na 100% vedel ze vam dava nemocny ovce.

13.6.2016 18:49

roklanka napsal(a):
Mastnačku, Bača zrovna schovívavostí neoplývá a dovedu si představit, co by odpověděl (porazit a koupit zdravé kusy). Je to ovčák velkochovatel a pár kusů neřeší.

To je fakt, ale asi by je taky nalozil a jel prodavajicimu omlatit o kebuli.

A priste az budete kupovat ovce, date si na to pozor. Budete vedet kam koukat a cuchat.

13.6.2016 19:46
roklanka

XXX.XXX.46.204

Když tu zadavatele odkazuju na zkušeného chovatele, nebo na veta, nemyslím to zle. Ale jehně může mít tetanus (což je konečná), ale i zastavené trávení, dehydrované, masivně začervené (přes to, že odčervené bylo).Zapařené kopýtko (o smradu ani zmínka) nemusí být nutně hniloba i když je to nejpravděpodobnější. My se tu jen dohadujeme a odhadujeme nejpravděpodobnější a běžné problémy. Ale i u koz existuje pochvácení kopyt a předpokládám, že i u ovcí i když to není běžné. Nevíme, čím bylo jehně odčervené a přes to víme, že tasemnice spolehlivě zlikvidují jehně, takže pokud mu píchli Ivomec, může být i to. Než se dotazy dobereme nějakého závěru, může být pozdě.

Jáhn

13.6.2016 20:49
Jáhn

XXX.XXX.37.11

Děkuji za cenné rady. Dané jehně po návratu z práce už bylo nehybně v křeči se šíjí vzad, tedy tetanus. Nechalo se utratit a zbylým dvoum jsem udělal pohyblivý oplůtek, ať se nepohybují v ohradě. Vypadají zdravě, pohyblivě a žerou jako divé... budu jim pravidelně hlídat kopyta a ošetřovat kartáčem a pediriperem po tu dobu 14 dnů.

Prodejci jsem se ozval, řešit to budu zítra. Na první pohled byla mnohem menší, než zbylé dvě, tak už mě mohlo napadnout, že s ní nebude něco v pořádku.

Věřím, že to jako velkochovatelé berete s daleko větším nahledem, ale já jako 20 letý vystudovaný zemědělec té praxe nemám a děkuji za alespoň polovinu přátelské diskuze a rad.

13.6.2016 21:27

roklanka napsal(a):
Když tu zadavatele odkazuju na zkušeného chovatele, nebo na veta, nemyslím to zle. Ale jehně může mít tetanus (což je konečná), ale i zastavené trávení, dehydrované, masivně začervené (přes to, že odčervené bylo).Zapařené kopýtko (o smradu ani zmínka) nemusí být nutně hniloba i když je to nejpravděpodobnější. My se tu jen dohadujeme a odhadujeme nejpravděpodobnější a běžné problémy. Ale i u koz existuje pochvácení kopyt a předpokládám, že i u ovcí i když to není běžné. Nevíme, čím bylo jehně odčervené a přes to víme, že tasemnice spolehlivě zlikvidují jehně, takže pokud mu píchli Ivomec, může být i to. Než se dotazy dobereme nějakého závěru, může být pozdě.

Vsak jsem vetoval jen toho veterinare. Jinak nemam problema :) O kopytu pan psal, tak jelikoz jsem to uz resil, tak si troufnu tvrdit ze je to hniloba v rozjetym stadiu. Pan prece popisoval jak to vypada.

Jestli jste v kontaktu s prodavajicim, tak z nej vyrazte cim je odcervil, kdy a v jakym mnozstvi, ale pri tomhel pristupu, kdy vam prodal jehanta s hnilobou bych mu neveril ani dobrej den. Takze bych zacal odcerovakem na tasemnice. Jehnata zvazit ( v naruci na osobni vaze ) a pridat 5kg ke kazdymu. Sjedte za veterinarem, ze chcete odcervovak na plochy cervy ( aldifal, aldiverm ), reknete mu na kolik kg to potrebujete. Pak strikackou do tlamy. Mate cisty pastviny, takze je nechte jeste dva dny v oplutku. At vam nezanesou cistou pastvinu. Nez je pak prezenete na cisty, vystrikejte je aspon tou pederiprou a nechte je stat hodinu nekde na dlazbe nebo na starym koberci, linu. Kolik do zeme, jehnata privazat at nikde neskotacej. Pak na cistou pastvinu. Ja bych teda misto pederipry volil toho valacha ale to vam v lekarne nemusi namichat na pockani, casto ty ingredience nemaj.
Dalsi vec, projedte jim kozichy jestli nemaj klose. Mrknete pod vicka ( famacha test ) jak na tom jsou s krvi. Jestli budou svetly, tak zkonzultujte s veterinarem, za jak dlouho se muze pichnout ivomec, biomec. Odcervat aldifalem a jeste injekcne, nevim jestli by to uz nebyl moc napor na jatra, ledviny.
No i tak ja osobne bych je jel vratit a chtel penize zpatky. Hodte sem fotky jak holky vypadaj.

13.6.2016 22:13

Debatu sleduji, jen jsem se nevměšovala..
Tady většina přispěvatelů právě nejsou velkochovatelé, ale nejčastěji lidé, kterým to dělá radost, žít se zvířety a mají to možná jako přivýdělek... velkochovatelé se s psaním do laických diskusí nejspíš obtěžovat nebudou :)

Jestli Vás to uklidní, tak většina z nás má ze svých začátků nějaký ten zážitek z "přešlapu vedle". Nejsem žádný superzkušený chovatel, ale už jsem taky "pár zvířat" odchovala a přesto jsem se min. rok nechala napálit výměnou jehniček za beránky, kdy protože jsou jehničky výš ceněny, jsem nechala pána, aby mi dovezl beránky a odvezl si za ně jehničky. Mno, já mu dávala krásné, zdravé kusy, za které bych dala ruku do ohně, a on mi přivezl jednoho dejmetomu a druhého chcípáka, kterého přestože jsem měla oba v karanténě se spec. režimem, nakonec jsem ho musela podřezat a zlikvidovat... takhle začervené zvíře už se nedalo zachránit (několik týdnů snahy). Byla jsem blbá, že jsem ho neposlala do háje - že kšeft neproběhne. Ale člověk "nemá to srdce" být tvrdý... a nakonec na to dojede sám.
Stejně tak i tento Váš zážitek je - byť nepříjemně hned na začátku - dobrá připomínka, že máte poslouchat své instinkty a používat selský rozum (když už jste se rozhodl chovat zvířata ).

14.6.2016 04:50
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Ještě jehnicím koukněte na paznehty a případně pořádně ostříhejte do rovna, ať paznehtík vypadá opravdu jako kopejtko. pokud jim rychleji roste rohovina, může se už i jehněti podtáčet, začít dělat kapsy a tam se pak drží vlhko, bláto a tím i bakterie. Dobrá na umejvání je i voda s hodně octem, pořádně omýt a nechat oschnout. A pozor, i když bude pazneht dobrý, hlídejte i mezoprstí, nesmí být šedivé (bělavé), rozmokvané, má být suché a stejné barvy jako noha. Kdyby vás přece postihla, střídejte přípravky - nenechte se nachytat a nekupujte extra co nejdražší (je to většinou "bio", bůhvíjak sice šetrné k životnímu prostředí, ale taky neúčinné). Nám nakonec nejvíc pomohla obyčejná skalice - nohu umejt z hrubý nečistoty a pak namočit do silnýho roztoku skalice, ale to byla spíš kaše, inspirovala jsem se na Koních a návodech na léčbu hniloby kopyt, kde někteří chovatelé do postiženho místa skalici i nacpali. Nechat poak oschnout a hned nepouštět na pastvinu.
Hnilobu jsme měli skoro dva roky a jakž takž ji držíme na uzdě: ale po vytlučení víc jak poloviny ovcí.

14.6.2016 08:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tu skalici rozpouštějte v octu. Laicky vysvětleno - skalice desinfikuje a hlavně vysušuje, ocet zajistí kyselé prostředí, které bakterie a plísně nemusí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík