Uživatel s deaktivovaným účtem

Otazka na chovatele tohoto plemena. Jeste lip na ty, kteri maji srovnani i s jinym plemenem a maji zkusenosti s hnilobou nebo zanety meziprsti. Je kent opravdu rezistentni? Mel jste nekdo tuhle nemoc ve smisenym stade?
Dnes me to znovu zakulhalo, takze jsem obvolal chovatele co u me meli zamluveny jehnata. Nikomu bych to do stada nepustil. Takze jeste mesic a neco to polecim nez mlady narostou a pak smitec.
Ale jeliloz si uz neumim moc predstavit zivot bez jarniho skotaceni jehnat, tak se upinam ke kentum. Je me jasny ze hniloba je tak trochu tabu, tak klidne napiste soukromou zpravu, necham si to pro sebe. Jestli se ani kent neosvedci, tak to na kopci dobecelo.
napsal(a):
Otazka na chovatele tohoto plemena. Jeste lip na ty, kteri maji srovnani i s jinym plemenem a maji zkusenosti s hnilobou nebo zanety meziprsti. Je kent opravdu rezistentni? Mel jste nekdo tuhle nemoc ve smisenym stade?
Dnes me to znovu zakulhalo, takze jsem obvolal chovatele co u me meli zamluveny jehnata. Nikomu bych to do stada nepustil. Takze jeste mesic a neco to polecim nez mlady narostou a pak smitec.
Ale jeliloz si uz neumim moc predstavit zivot bez jarniho skotaceni jehnat, tak se upinam ke kentum. Je me jasny ze hniloba je tak trochu tabu, tak klidne napiste soukromou zpravu, necham si to pro sebe. Jestli se ani kent neosvedci, tak to na kopci dobecelo.
Můj postup - nikomu nevnucuju, ale u mě to fungovalo. Když už je hniloba rozběhlá, tak ostříhat až do živého. Postříkat pederiprou a injikčně alamycin, Jelikož jsem nedokázala, aby mě ovce prošly brodící vanou s 5% formaldehydem, tak jsem koupila rozprašovač a každé kopýtko ze všech stran pěkně postříkala. Injekci jsem opakovala až 3x za sebou a pokaždé taky postřik formaldehydem. Potom jsem celé stádo očkovala footvaxem a za půl roku znova. Pak už stačí očkovat už jen jednou za rok. Teď už mám druhý rok od hniloby pokoj. Loni se jí moc nedařilo, protože byl suchý rok. Co to udělá letos netuším. Mám pastvinu na rašelině a když je mokro a teplo, tak musím být ve střehu.

Kdyz to prislo poprve, vylecil jsem, valach, pederipra, bez ockovani. Par kusu slo do klobas, protoze to propuklo, kdyz jsem byl tyden mimo domov. Pak 2-3 roky klid. Letos mesic po bahneni jsem ja vul delal kopyta na pastvine a mam za to, ze to u nektery prezivalo v kapsach. Konkretne krizenka ktery ty kapsy ma fakt duty a naposledy jsem ji je vyrezal co to slo. Tyden na to to zacalo kulhat vcetne jehnat a to je opravdu smutnej a deprimujici pohled. A taky je to fuska osetrovat kdyz neni poradna nahaneci ohrada. Nicmene, behem mesice a neco jsem cely stado prohnal dvema koupeleme v bily skalici, pomohlo. Jen dve jehnata na lecbu moc dobre nereagovala, tak sly s matkama na samotku + na samotku sla ta krizenka s kapsama kterou podezrivam. Takze jsem vyhrabal vsechny gumaky a pantofle co jsem po baraku nasel a uzil jsem si prezouvani dosytosti. Ale po 14dnech zakulhala ovce ve zdravem stade. Takze odchyt, valach a pro jistotu i jeji jehne. Doted dobry. Ta krizenka na samotce od prvniho zakulahni uz v pohode a to me stve.
Vcera zakulhala suffolka od ktery mel pan zamluveny jehnata, takze odchyt ( ten bolel, tejden chodim jak napr.c.anej kacer se zadama ). Telefon, rezervace zrusena. Stejne tak jsem zavolal pani ktera mela zamluvenyho berana. Berani jsou uz as dva mesice mimo ovce takze ty jsou v pohode. Aaale. Mame dva kocoury a ty chodej z jedny ohrady do druhy jak lovej a stejen tak cizi kocouri. Pojal jsem podezreni ze to ty haj.zli prenasej z oplutku do oplutku. Protoze ty koupele byly fakt intenzivni. Pri prvni si kazda vcetne jehnat postala pul hodky. Pri druhy i dyl a koncetrace byla 25-30%. Opravdu nikomu nepreju cpat dospely suffolky do ulicky 50cm siroky. Musel jsem je tam doslova prenyst.
Pastviny mam vesmes suchy jsem na kopci. Jen par mist kde se drzi voda ale to ne letos protoze skoro neprsi. Takze pak uz zbejvaj jen stinny mista pod stromem a tomu se me nechce verit ze by byla pricina. Ockovani jsem snad ani tenkrat poprve nezvazoval, protoze me to prijde jako udrzovani neceho za kazdou cenu. Uz tak ovce vyzaduje odcervovani kazdou chvili.
Oslovil jsem uz pred casem par chovatelu kentu a nedozvedel jsem se v podsate az na jednu vyjimku, nic necekaneho. Hniloba asi postihuje fakt jen nas prtavce. Coz si myslim ze je hloupost.
Lecil bych znovu ale vyhlidky nejsou dobre a navic musim odjet na vic jak tyden na moravu rodit nasledovnika, takze ovce zustanou na mame a ta chudak bude tahat denne 100l vody do trech oplutku. Na osetrovani nemam nikoho krom sebe. Takze se docela desim, co se za ten vic jak tejden ve stade urodi.
Velká stáda očkují proti hnilobě. Tam je to o ekonomice na prvním místě. To co dělá malochovatel prostě ten velkej neudělá, protože na to prostě nemá lidi. A co si budeme povídat ne každý zaměstnanec je tak " praštěný ", aby dělal takové " opičárny".. Jednou za čas proženou nějakou vanou s formaldehydem nebo skalicí a to je asi tak všechno. Kulhavá ovce málo žere, tím pádem má málo mléka a malá jehňata. A velkochovatel potřebuje vyexpedovat pokud možno všechno najednou a ne přebírat lepší a hoší.

Vsak prave. Ale i tak me zajimalo, jak to je u kentu. Ockovani ma vyznam kdyz se preockuje kazdej rok, ale to clovek co si koupi jehnata do chovu uz udelat nemusi a pak se nestaci divit. Viz predevcirem tady nekdo psal jak si dovez tri jehnice. nedelam si nejaky iluze ze me sem nekdo s konkretni zkusenosti s kentama napise. Tak to asi budu muset na podzim risknout, nebo na jare.

Nojo pisou, ale taky jsem cet par studii, kde delali pokus s romney, merinem a jeste necim ze je zamerne infikovali a ze by to byla 100% odolnost, tak no ne e. Zkusim to najit znovu.

On toho papir hlavne ten elektronickej snese hodne, asi jako ze zwarblesky maj skvely matersky instinkty. Ale to hlavni se zatajuje. Marne to googluju. Pred odjezdem kdyz zada dovoli tak zboucham okolo napajedla domecek a pred nadrz poresim vanu s molitanem a narvu to bilou skalicej. Vic pro holky uz udelat nemuzu

A taky jehnata driv nabiraj tuk, ale to me zase tak nevadi, lidi co maj ode me zvirata na maso chtej stejne vzdycky tadsi "to mensi" jehne.
Jediné ovce, kterých se nám hniloba nedotkla a to vůbec a musím zaklepat, jsou kříženky Clun Forest a ? (snad prý s podílem nejakého Downa). Každopádně, mají mohutný paznehty, statný a hodně silný nohy a černou rohovinu, která velmi pomalu roste, téměř je nestříhám.
Jinak: Zwartbles, Romanovky, Suffolk, Kamerunky - trpěly na hnilobu všechny a jak se zdály v pořádku a že máme konečně klid, zas se to kvůli neustálým dešťům teď začíná vracet. A mezitím pobíhají ty kříženky a jsou naprosto zdravý.
Co se týká izolace: dva měsíce v předjaří, když bylo mokro, jsem držela stranou oblíbenou ovci s dalšími dvěma postiženými kolegyněmi. Kříženky ZW a SF. Sucho, sláma, denní koupele - nejrůznější přípravky. Po vypuštění do nově narostlé trávy začala do týdne pajdat a šla do mrazáku, po trápení téměř rok a půl se střídavými úspěchy, nedalo se to prostě nijak zlikvidovat. A Footvaxem byla očkovaná.

O clunnech jsem to take cetl a jeden ze slechtitelu tady za kopcem taky rikal ze s nima nemel nikdy problem. U nich me vadi jedina vec, jsou strasne osklivy :) Jak dospely, tak jehnata
A zrovna letos mam dve jehnicky krizenky zw a suff a ty jsou tak krasny, uplny swarzenegri i oproti suffolkum v jejich veku.

Jeste ze jim nijak nerikam, jen vovce a i tak je me jich lito, zrovna jsem se vratil z obhlidky, kulha dalsi. Mluvil jsem s veterinarkou, napadlo me nechat je preockovat antibiotikama, jestli to ten tyden co budu pryc aspon zpomali prubeh. Ale mam pochyby o tom, ze to k necemu bude u ovci a jehnat, ktery jeste nekulhaj a hlavne zustanou na stejny pastvine. Taky jsem zjistil ze ma jedno z jehnat uz v bobku tasemnici, takze to musim jeste zejtra vsechno odcervit.
Do vykupu kulhavy ovce neberou a vykup zacne i tak az zacatkem srpna. Jatka tady taky neberou, tak jdu sesmolit inzerat a oslovim par prekupniku co na tom vydelaj majlant a ja prodelam. Je to ke vzteku.

Dnes jde stado pryc. Ale jelikoz s kentama jsem nikam nepokrocil, slitoval jsem se nad dvema oveckama a trema jehnickama. Ostrihal jsem vlnu, kopyta, dostaly alamycin, valacha a jeste odcervovak. Narychlo jsem zbouchal chouly. Snad se zadari.

A jeste tahle a jedna betmenka vlastni, druhou snad prijme. jehnicky 33dni stary 20kg, jsou to pekny macicci.

Je to jak rikate. Nejhorsi je jak zacnou jehnata. A pak kdyz si rikate super, tejden, dva nic a pak jedna zakulha, druha a vsechno znova. Udelam to jak v panoj prstenu galadriel, zmensim se ( stavy ) a akorat teda neodejdu na zapad. Ovce budu mit jen aby spasly strane, jako to bylo na zacatku.

napsal(a):
Je to jak rikate. Nejhorsi je jak zacnou jehnata. A pak kdyz si rikate super, tejden, dva nic a pak jedna zakulha, druha a vsechno znova. Udelam to jak v panoj prstenu galadriel, zmensim se ( stavy ) a akorat teda neodejdu na zapad. Ovce budu mit jen aby spasly strane, jako to bylo na zacatku.
Věřím, že máte teď před sebou i hezké dny, týdny, roky... a ať je vše, jak má být i při vašem cestování.
Dobrý den, zrušit chov kvůli kulhání je samozřejmě blbost.
Začnu obšírněji. Malí chovatelé si často stěžují na problémy, které se jim stále opakují, jako je třeba časté odmítání jehňat matkami, málo mléka u matek, špatný mateřský instinkt (viz nedávno rozebíraný problém Zvarblesek), častý problém s parazity, kulhání atd.
Podle mého názoru tomu hodně přispívá málá základna matek, ze kterých si budujete stádo a pokud je nějaká ovce vnímavější na konkrétní problém tak to pochopitelně předá dceři, vnučce, neteři atd. Velkochovy se nemohou se vším tak patlat a pokud se někde vyskytne problém a znovu se vrátí, tak jde ovce okamžitě pryč. A do dalšího chovu jdou jen bezproblémové kusy.
K té Vaší hnilobě jen tolik, pokud jste to řádně zaléčil a stále kulhají, tak prostě to nevypovídá o neřitelnosti hniloby, ale o tom, že máte vnímavé kusy na hnilobu, kterých je potřeba se zbavit. Proč to mají všechny, protože jste třeba zakládal chov na jehnicích, které Vám někdo prodal z toho důvodu, že jejich matky měli tento častý problém. Pro srovnání, já ve svém chovu mám už asi 20 let jen dcery těch nějlepších matek z mého stáda, kromě beranů nekupuji nic a občas mě nějaká ovce překvapí, ale jde hned pryč i třeba s prvotřídní dcerou. Co se týče romney, tak podle mě je to špičkové pemeno, ale do velkochovů, do malochovu je příliš extenzivní. Obecně se tvrdí, že jsou méně vnímavé ke kulhání, což asi bude pravda, ale už jsem několikrát pomáhal ve velkém stádu, které bylo hnilobou promořeno, ale proč? Protože základ stáda tvořili brakovky z velkochovu, kde se původní majitel zbavoval za pár šupek ovcí, které stýly za prd.
Jinak ještě je otázka jestli máte skutečnou hnilobu a nebo jen SCALD, což neumím přesně přeložit do češtiny. Může to být jen ta druhá varianta a v tom případě stačí postříkat meziprstí 10% modrou skalicí a druhý den je po problému.
Problémy jsou od toho, aby se řešily a ne od toho, aby sme jim podléhali.
Koja má kus pravdy, teda teoreticky pravdu má, ale záleží na každém chovateli co chová. Začátečník si obhajuje a věří jen tomu co má doma, zkušenější to řeší radikálněji, protože už se naučil počítat. Mastňáček neudělal hloupost, jen to vyřešil takhle. Já osobně bych ty jeho problémy (hniloba + špatné matky) řešil jinak - na zimu zavřít na suchou, vysokou podestýlku a porody + první dny po porodu oddělené ustájení.

Jak Jsem psal, je to zanet meziprsti. A jelikoz jsem na delsi dobu z domu, tak nez to nechat rozjet az do hniloby, tak jdou pryc. Problemy zacaly po nakupu od velkochovatele. Tri roky pred tim nic. Na skoro dva roky jsem se toho zbavil, takze bych to utikanim od problemu nenazval. Nemam vam to za zly, neznate detaily, teorie je jedna vec v praxi se sejde vic faktoru a holt rodina ma prednost.

profesor1
napsal(a):
Koja má kus pravdy, teda teoreticky pravdu má, ale záleží na každém chovateli co chová. Začátečník si obhajuje a věří jen tomu co má doma, zkušenější to řeší radikálněji, protože už se naučil počítat. Mastňáček neudělal hloupost, jen to vyřešil takhle. Já osobně bych ty jeho problémy (hniloba + špatné matky) řešil jinak - na zimu zavřít na suchou, vysokou podestýlku a porody + první dny po porodu oddělené ustájení.
Ty porody me zase tak moc netrapily jakmile prisel na radu skokan s cernou hlavou, jehnata si matky vycepovaly. Hniloba, zaparka, zanet meziprsti me potrapilo vic. Kupec se dneska zpozdil, jeste na nej cekam, byl jsem uz v pokuseni to odrict, zajet pro antibiotika, postrikat valachem, vopichat a hodit na cistou louku. Ale jak jsem psal, kdyz se sejde vic veci naraz, zada uz tejden v haji, pod praskama. Vcera jsem s tim osetroval ty vovce co jsem si nechal, vcetne strihani perovkama ( mimochodem bez jedinyho strihnuti a vysledek je nafotce, myslim ze krasna ). Bolesti ze me teklo, jak se normalne nepotim. A zejtra rano se supem vracim na moravu za rodinou a budeme cekat na pondeli, timto oznamuju, ze na ceste je dalsi ovcacek ( neplest s tim picuske_m z hradu ), prijde na svet 20.6.2016 cisarskym rezem coz me desi po minule zkusenosti. Asi zacnu pit dopredu.
Ovci me zustane 5 + v listopadu privezu suffolciho berana a tenhle stav uz nebudu menit. Bude to akorat na nepristupny mista a kdyz se nebude nemoc vracet, nabidnu jehnata i lidem na chov.

Mastnacku, drzime palce jak v osobnim, tak chovatelskem zivote
Kazdy delame, co umime a resime veci podle svych a momentalnich priorit. Podle me jste to vyresil nejrozumnejs, jak se v dane situaci dalo

Denkuji :) No, kdyby to tak dopadlo, mel bych o starost min. Jenze zasahla vyssi moc, Panove neprijeli, pak uz nebrali telefon. Takze jsem celej den osetroval, delal chouly, prenasel, prehanel, ockoval, valachoval, valil baliky sena. V tuhle chvili je stado rozdelene na tri mensi, ty co si urcite chci nechat, ty co musi odchovat jehnata aspon do stari 3 mesicu a ty, u kterych jeste nevim jestli si necham nebo taky jen odchovaji a pujdou. Jedina chudera zwarbleska vcera odjela slavit neci krtiny. Takze jsem tam kde jsem byl :) Jsem asi i trochu rad, treba to alespon dotahnu do slusnyho videlku za maso, penize jsou potrebaaaaaaa

Nic nemuze jit lehce, vcera jsem mel vyzvednout manzelku se synken z porodnice a co cert nechtel, ve tri rano me probudila bolest bricha. takze jsme se v nemocnici prostridali, slepacek. blby je ze sest tejdnu muzu zapomenout, ze bych ovcim lecil kopyta.

Uz me to trosku se re, porod byl taky tezkej, komplikovanej cisar a zakaz dalsiho plozeni. no dyt pisu synek :) 3,966kg 53cm. po porodu hypoglikemie u miminka, zena mela tehotenskou cukrovku. ten kret en na hore nas fakt zkousi.
K miminku blahopreju at je teda lip... cukrovka neprichazi bez duvodu... a ten nahore s tim mnohdy nema co spolecneho... ver a uvidis ze te nese v naruci... tak jako mince ma dve strany a sklenka je napul prazdna a plna vzdy je to o tom jakou energii do toho posles... vyber partnerky ti zakazuje dalsi mnozeni... a kdo rika ze se musis mnozit jen s jednou zvlast kdyz te nesvazuje ten nahore

No to je rada :) dve ditka staci, nejsem rozsejvac a v paana neverim ani za mak. beztak to je ufon.
Ja neverim v nabozenstvi a cirkev...to je o moci, strachu a vudci... tam se mi to uplne zajika... ale kdyz se rozhlednu kolem a vidim jak je to vsechno dumyslne vymysleno a jak to pracuje clovek jeho mechanismy priroda od mikro k makrocosmu tak jsem presvedcena ze tu nejsme jen tak mimochodem... ze tu je mnohem hlubsi podstata byti... ale to se moc k chovatelstvi nevztahuje... tak asi tak... staci se divat a nevyjdes z udivu
lilo
napsal(a):
Ja neverim v nabozenstvi a cirkev...to je o moci, strachu a vudci... tam se mi to uplne zajika... ale kdyz se rozhlednu kolem a vidim jak je to vsechno dumyslne vymysleno a jak to pracuje clovek jeho mechanismy priroda od mikro k makrocosmu tak jsem presvedcena ze tu nejsme jen tak mimochodem... ze tu je mnohem hlubsi podstata byti... ale to se moc k chovatelstvi nevztahuje... tak asi tak... staci se divat a nevyjdes z udivu
presne, veriť že to všetko tak dokonale funguje len tak samo, mi príde oveľa iracionálnejšie ako veriť že je nad tým(za tým) niečo viac. Ale to nejdem rozoberať, gratulujem mastnackovi k synčekovi, nech sa mu-vám darí.

Jj, taky mě baví sledovat ty souvislosti, dopady všeho, co děláme... takže i já jsem silný ateista vůči veškerým vírám, přesto velmi věřící :)
Mastňáčku, až to všechno přestaneš vidět tak černě, věřím, že se zase zablýskne na lepší časy.
Přeju hodně zdraví a radosti s druhou ratolestí (dvě jsou akorát, tak nesmutni ).
napsal(a):
Uz me to trosku se re, porod byl taky tezkej, komplikovanej cisar a zakaz dalsiho plozeni. no dyt pisu synek :) 3,966kg 53cm. po porodu hypoglikemie u miminka, zena mela tehotenskou cukrovku. ten kret en na hore nas fakt zkousi.
Jako jedna ze sudiček přeju synkovy štěstí, zdraví, lásku a hodnou manželku.
Mamince a taťkovi také dobré zdraví a hodně radosti z dětí.

napsal(a):
Jj, taky mě baví sledovat ty souvislosti, dopady všeho, co děláme... takže i já jsem silný ateista vůči veškerým vírám, přesto velmi věřící :)
Mastňáčku, až to všechno přestaneš vidět tak černě, věřím, že se zase zablýskne na lepší časy.
Přeju hodně zdraví a radosti s druhou ratolestí (dvě jsou akorát, tak nesmutni ).
Videt nevidet cerne to co se poslednich 14 dni stalo, to bych musel bejt bud i di ot a nebo lezet vecne v lihu.

pajca
napsal(a):
Jako jedna ze sudiček přeju synkovy štěstí, zdraví, lásku a hodnou manželku.
Mamince a taťkovi také dobré zdraví a hodně radosti z dětí.
Denkuji pekne, jsem rad za to co mame i nemame :).
Ahoj NĚCISTÉ = věříte v něco a nevíte v co
Právě jsem se vrátil z kostela, bylo to fajn, venku prší je to fajn, včera jsem dal pod střechu 4ha sena = víc než fajn. Tak že tady je ta výhoda vědět v co věřím
Konečně se mastnáček pochlubil, už jsem byl nervózní, ale bál jsem se zaptat. Tak ať to roste a jsou zdraví(všichni 4)
A ty nadávky na toho nahoře... Jedna menší rada zdarma - dokud budete všechno špatné svádět na toho na hoře, tak budete stále jen takový skorosamotářský bručoun
"... rozštípni kus dřeva a já tam budu, nadzvedni kámen a nalezneš mne..."

Diky profecore, to seno vam zavidim. u nas se velky louky jeste neposekly, vetsinou. mamca si posusila mezicky a okolo baraku a to ma tak s bidou pro kraliky.
k tomu mymu stezovani si, berte to s nadsazkou, rozhodne se nepasuju do role obetniho skopecka, vzdycky zabojuju jen si pri tom na ulehceni postezuju a zanadavam.
byl jsem onehda na krtinach a ta nase fararka husitska tvrdila ze nas vsechny buh miluje. pri tyhle vzpomice jsem si musel postezovat. prislo me to cely jeji povidano krute prolhany. tvrdit ze nas miluje nekdo koho nikdo nevidel a nemluvil s nim? chujo vina ne? me je bliz co psala lilo, akorat to nedavam najevo.

Zjistoval jsem tu odolnost na "vyssich" mistech a dovzedel jsem se, ze to neni jednoduchou odpoved, tak jsem se dal ani nepidil, takze asi tusite jak to bude. Mel jsem uz vyhlidnute u jedne pani tri jehnice ale zrusil jsem to i kdyz ne jen z duvodu nejasnosti okolo te rezistence.
Je to 14dni po tom co jsem stado castecne ustajil a rozdelil. Ty nej jsem preockoval atb a osteril valachem a ono po 14 dnech nekulha nic. Ani ty co jsou venku. Takze prozatim padla jen jedna chudera zw.

Pridavam zkusenost z praxe. Romney neni tak uplne rezistentni na hnilobu paznehtu. Nebo presneji takhle. Vloni ovce tesne pred bahnenin zacala kulhat. Po prohlidce jsem zjistil prvni stadium, zanet meziprsti, mazek a smradek. Sla na samotku, valachova tinktura stridana s pederiprou. Vylecla se, porodila zdrava trojcata.
Takze si myslim, ze spis nez vrozena rezistence tak zalezi na stavu v jakym se ovce nachazi kdyz prijde doba vlhka. Bud brezost nebo oslabeni organismu behem roku. Takze jedno z reseni predchazet pobytu na mokru - rozbahneny okoli krmiste.