Ahoj,
včera ráno jsem na pastvině našla mrtvé jehně - byl to Střapeček, odmítnuté jehně na flašce, nyní cca.3 měsíce staré, odstaveno před týdnem. Ještě večer kolem 19.hod byl naprosto v pořádku, pronásledoval mě přes celou pastvinu, poskakoval. A ráno tuhej :(
Stáhli jsme ho, veškerý vnitřnosti se zdají OK, až na střeva - jak tenké tak tlusté byly temně červené. V žaludcích kromě dobře natrávené potravy nic nebylo - myslela jsem, jestli nesežral kus drátu nebo tak. Průjem neměl.
Mám pocit, že zde jsem četla, že by to způsoboval nějaký parazit? Nejde mi to dohledat. Ale stejně mi to moc nesedí na parazita - to přeci jedinec nejdřív chřadne, ale Střapeček teda nestrádal, byl pěkně tlusťoučkej a veselej.
Takový střeva jsme fakt ještě neviděli... :( Nevíte někdo o co jde? Otrava?
Hele jen hadam... ale takovym strasakem je tohle... v perakutni forme... http://www.zemedelskekomodity.cz/index.php/zivocisna-vyroba/chov-ovci/infekcni-nakazy-ovci/enterotoxemie-ovci.
ustulina
napsal(a):
Ahoj,
včera ráno jsem na pastvině našla mrtvé jehně - byl to Střapeček, odmítnuté jehně na flašce, nyní cca.3 měsíce staré, odstaveno před týdnem. Ještě večer kolem 19.hod byl naprosto v pořádku, pronásledoval mě přes celou pastvinu, poskakoval. A ráno tuhej :(
Stáhli jsme ho, veškerý vnitřnosti se zdají OK, až na střeva - jak tenké tak tlusté byly temně červené. V žaludcích kromě dobře natrávené potravy nic nebylo - myslela jsem, jestli nesežral kus drátu nebo tak. Průjem neměl.
Mám pocit, že zde jsem četla, že by to způsoboval nějaký parazit? Nejde mi to dohledat. Ale stejně mi to moc nesedí na parazita - to přeci jedinec nejdřív chřadne, ale Střapeček teda nestrádal, byl pěkně tlusťoučkej a veselej.
Takový střeva jsme fakt ještě neviděli... :( Nevíte někdo o co jde? Otrava?
Podle toho co píšete ba mohla být akutní enterotoxemie. Očkujete?
Enterotoxemie mě taky napadla, ale co ty střeva? Kdyby to bylo jiné jehně, řeknu si dobrá, přehlídla jsem, že je mu špatně... No, už neudělám nic, těžko říct, zda tomu šlo předejít. Tedy kromě očkování - neočkujeme, dřív jsem hodně šašila se vším, co je dostupné (vecoxan, convexin, selevit hned po porodu atd.), ale teď ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ustulina
napsal(a):
Enterotoxemie mě taky napadla, ale co ty střeva? Kdyby to bylo jiné jehně, řeknu si dobrá, přehlídla jsem, že je mu špatně... No, už neudělám nic, těžko říct, zda tomu šlo předejít. Tedy kromě očkování - neočkujeme, dřív jsem hodně šašila se vším, co je dostupné (vecoxan, convexin, selevit hned po porodu atd.), ale teď ne.
Enterotoxemie právě dělá temně rudá střeva. je to vlastně hluboká nekróza způsobená toxiny - logicky, proto entero - střeva a toxemie, otrava toxiny. Toxiny produkují bakterie clostridie.
to, co vidíte, je naprosto typické. dobře živené jehně, náhlý úhyn a tenhle pitevní nález. k jídlu to mimochodem ani náhodou není.

Jeste rano jsem si tohle vlakno procitala a vecer, kdyz jsm sla do vybehu, me taky v domecku cekala mrtvola
Beranek necele 3 mesice, stale pod matkou, mel min.26 kg, vitalni, muzu rict, ze jeden z nejsilnejsich kusu, co jsem tu mela. Ovce neprodelaly zadne stresy, zmeny, s timto onemocnenim jsem se nikdy nesetkala...

Profesor, Lilo: proč to postihuje silné kusy? Nechápu to?
Navíc aby toho nebylo dost s tímhle, tak jsme pokračovali:
dneska jsem utratila jeho bratra - myslím, že už nebyl k zachránění. Nejspíš začervení? Doteď se ale zdál ok, nepozorovala jsem na něm nic.
Krátce jeho příběh: Matka ho hned po porodu (dvojčat) odmítala. Týden byli spolu zavření, násilně jsme chodili jehně přikládat, ale bila ho a prostě nepřijala. Mám zatím jedinou bahnici ZW, letos se konečně povedli pěkní kluk a holka. Jenže protože nejsem v KU a protože je to bahnice, která podrží každému jehněti a má mrtě mléka, řekla jsem si, že prostě "obětuju" rychlejší přírůstky a dám toho odmítnutého do trojice k těmto dvěma. Náhradní matka poctivě odkojila všechny tři. Její kluk roste krásně (na 2,5m má 29 kg), holka zpomalila růst, má cca 20 kg a ten třetí... to dnes zabalil. Před cca 10 dny jsem ho měla v ruce, vážil kolem 20 kg. Vypadal vitálně.
Takže z toho plyne ponaučení - opět a zase, než to přijmu a začnu se podle toho konečně řídit - že když matka odmítne mládě, ví, proč to dělá. Občas třeba není schopná mladé uživit, ale nejčastějš si myslím, že je to prostě z důvodů slabosti daného kusu a piplání se nejčastěji nevyplácí
Tak... Lilo, jsem vůči nočním můrám odolná. Ale je fakt, že jsem na základě rad z iFauny nejen že spoustu věcí udělala dobře, ale i špatně... ale člověk zas vyzkouší víc věcí a může tak rychleji probrat, co funguje a je v jeho chovu aplikovatelné, a co ne Jsem za ní ráda!

napsal(a):
dneska jsem utratila jeho bratra - myslím, že už nebyl k zachránění. Nejspíš začervení? Doteď se ale zdál ok, nepozorovala jsem na něm nic.
Krátce jeho příběh: Matka ho hned po porodu (dvojčat) odmítala. Týden byli spolu zavření, násilně jsme chodili jehně přikládat, ale bila ho a prostě nepřijala. Mám zatím jedinou bahnici ZW, letos se konečně povedli pěkní kluk a holka. Jenže protože nejsem v KU a protože je to bahnice, která podrží každému jehněti a má mrtě mléka, řekla jsem si, že prostě "obětuju" rychlejší přírůstky a dám toho odmítnutého do trojice k těmto dvěma. Náhradní matka poctivě odkojila všechny tři. Její kluk roste krásně (na 2,5m má 29 kg), holka zpomalila růst, má cca 20 kg a ten třetí... to dnes zabalil. Před cca 10 dny jsem ho měla v ruce, vážil kolem 20 kg. Vypadal vitálně.
Takže z toho plyne ponaučení - opět a zase, než to přijmu a začnu se podle toho konečně řídit - že když matka odmítne mládě, ví, proč to dělá. Občas třeba není schopná mladé uživit, ale nejčastějš si myslím, že je to prostě z důvodů slabosti daného kusu a piplání se nejčastěji nevyplácí
Tak... Lilo, jsem vůči nočním můrám odolná. Ale je fakt, že jsem na základě rad z iFauny nejen že spoustu věcí udělala dobře, ale i špatně... ale člověk zas vyzkouší víc věcí a může tak rychleji probrat, co funguje a je v jeho chovu aplikovatelné, a co ne Jsem za ní ráda!
Je to jednoduchý. nebo možná až tak ne, ale zkusím to.
clostridiových infekcí u ovcí je spoustu, ale jedna z nich je způsobena bakterií clostridium perfringens typ D. no a tenhle typ enterotoxemie se vyvíjí u predisponovaných jedinců - a tou predispozicí je hodně živin ve střevě, to slouží jako substrát pro pomnožení clostridií - oni mohou být jen tak ve střevě jako součást mikroflóry aniž by škodily, ale když se přemnoží, tak už produkují tolik toxinů že svého nositele zahubí. no a jak se dostane do střeva hodně bílkovin? tak, že zvíře sežere bohatou krmnou dávku - proto to postihuje nejlepší kusy, protože ty jsou taky nejžravější. takže tenhle typ enterotoxemie způsobený typem D, to jsou přesně ty úhyny velikých jedináčků, žravých krásných kusů, těch nejlepších jehňat ve výkrmu nebo těch nejlepších kusů na nové krásné pastvině - prostě jsou to žravá zvířata co mají co dobrého žrát.

Takže bych vlasně mohla být ráda, že se v mém chovu vyskytují i dobře stavěné kusy a že diagnoza ukazuje na to, že se o ně dobře starám... (blbej tragikomickej humor ).
Každopádně díky, Bodlinko, za vysvětlenou. Rozumím. Takhle to zní logicky.

napsal(a):
Takže bych vlasně mohla být ráda, že se v mém chovu vyskytují i dobře stavěné kusy a že diagnoza ukazuje na to, že se o ně dobře starám... (blbej tragikomickej humor ).
Každopádně díky, Bodlinko, za vysvětlenou. Rozumím. Takhle to zní logicky.
Jo, podvyživenej krpáč požírající starý seno ve vypasený ohradě tuhle enterotoxémii mít nebude, no.
ale protože to je blbej způsob prevence, je vynalezený očkování.

Nojo, jenže tak složitý, že docela nerealizovatelný. Pokud je beran ve stádě, tak se člověk stejně nejspíš netrefí, jestli to má být v rozmezí 2 týdnů, aby to ta jehňata dostala v kolostru...
Chovatelé se shodovali, že je to nesmysl, to očkovat...
Vy?

napsal(a):
Nojo, jenže tak složitý, že docela nerealizovatelný. Pokud je beran ve stádě, tak se člověk stejně nejspíš netrefí, jestli to má být v rozmezí 2 týdnů, aby to ta jehňata dostala v kolostru...
Chovatelé se shodovali, že je to nesmysl, to očkovat...
Vy?
A tak záleží to na uvážení každého chovatele. pokud vám občasné úhyny nevadí... je to váš boj.

jetelinka
napsal(a):
Mám dotaz, může na toto onemocnění uhynout taky kráva?
Ano.
napsal(a):
To je škoda :( a ten druhý baránok, u neho to bolo iné? nie také náhle? U toho prvého už tým že mal sám "cisternu" pre seba bolo vyššie riziko premnoženia klostrídií. Ako prevencia o.i by mali byť dobré laktobacily, tie v čreve bránia premnoženiu klostrídií.

Moni, díky za info. Jen nevím, jak to jako prevenci podávat? V jaké formě? To leda celoročně krmit i jádrem a přidávat to do něj - nebo jak?
Bodlinka: co na to říct? Vadí, nevadí, nejspíš to k chovu patří, že občas něco uhyne. Každopádně pokud se dají nemoci eliminovat prevencí, a pokud je to v mých silách, tak jí samozřejmě dělám...
napsal(a):
Moni, díky za info. Jen nevím, jak to jako prevenci podávat? V jaké formě? To leda celoročně krmit i jádrem a přidávat to do něj - nebo jak?
Bodlinka: co na to říct? Vadí, nevadí, nejspíš to k chovu patří, že občas něco uhyne. Každopádně pokud se dají nemoci eliminovat prevencí, a pokud je to v mých silách, tak jí samozřejmě dělám...
Napr. Progal( tam je lactobacillus casei). Ǎno, môže sa pridať do jadra. Ale lacnejšie asi vyjde tá vakcinácia.

Můžu to zkusit na podzim pořešit, zda zvládnu připustit naráz (letos budu dávat do stáda nového berana, tak by to mohlo být víc scuklé...) a pak nechat napíchat. Musím si o tom ještě něco přečíst, co se tu psalo. Na to nastudování tohohle tématu je čas.
Ja očkujem len proti tetanu, laktobacily nedávam a chvála Bohu mi ešte nič neuhynulo, ale keby mi niečo na enterotoxémiu pošlo tak to nenechám na náhode a keby som mala nejaké cenné stádo tak ani nevravím. (tým nechcem povedať že tie moje baby pre mňa nemajú cenu, sú skoro súčasť rodiny, ale sú to skoro všetko kadejaké kríženky).
Roky se neuprosně hlásí a tak snižuju stavy. A budu očkovat. Když příjdete o pár jehňat ve 100 hlavém stádě, tak to člověka mrzí. Pokud přijdete o ten stejný počet při počtu 10 kusů, tak už je to průšvih. Když je těch zvířat míň lépe se to všechno ohlídá a i počáteční příznaky se lépe zachytí. Letos jsem opravdu poctivě všem jehňatům dala ve 14 dnech BAYCOX a ani jedno jehně nemá problém s kokcidiozou. Na enterotoxemii jsem přišla o jedno jehně, protože jsem byla v nemocnici a nenaočkovala jsem matky. Jehňata jsem očkovala jak nejdřív to šlo, ale enterotoxemie byla rychlejší.
přezdívka
napsal(a):
Roky se neuprosně hlásí a tak snižuju stavy. A budu očkovat. Když příjdete o pár jehňat ve 100 hlavém stádě, tak to člověka mrzí. Pokud přijdete o ten stejný počet při počtu 10 kusů, tak už je to průšvih. Když je těch zvířat míň lépe se to všechno ohlídá a i počáteční příznaky se lépe zachytí. Letos jsem opravdu poctivě všem jehňatům dala ve 14 dnech BAYCOX a ani jedno jehně nemá problém s kokcidiozou. Na enterotoxemii jsem přišla o jedno jehně, protože jsem byla v nemocnici a nenaočkovala jsem matky. Jehňata jsem očkovala jak nejdřív to šlo, ale enterotoxemie byla rychlejší.
"Když příjdete o pár jehňat ve 100 hlavém stádě, tak to člověka mrzí. Pokud přijdete o ten stejný počet při počtu 10 kusů, tak už je to průšvih"
To není průšvih, to je něco hodně špatně v základu chovu.
Někdy se divím, jak je možné, že lidstvo a zvířata přežilo až do 20.století bez očkování... a dnes ten, kdo neočkuje - ať je to pes, kůň, ovce, dítě, je považován za nezodpovědného kriminálníka.

ustulina
napsal(a):
"Když příjdete o pár jehňat ve 100 hlavém stádě, tak to člověka mrzí. Pokud přijdete o ten stejný počet při počtu 10 kusů, tak už je to průšvih"
Někdy se divím, jak je možné, že lidstvo a zvířata přežilo až do 20.století bez očkování... a dnes ten, kdo neočkuje - ať je to pes, kůň, ovce, dítě, je považován za nezodpovědného kriminálníka.
Ale tak přežili, no, ale zjistěte si, jaká byla úmrtnost. ze dvanácti dětí se dožili dospělosti dva lidi a tak. a když statkáři uhynulo hodně dobytka, tak končil hlady i s rodinou.
ustulina
napsal(a):
Prezili od pocatku lidstva... kazda linie kazdeho z nas uzasne co?... a co se tyka ockovani tak je to jen premosteni nejake propasti... ale jak ta propast bude ve finale hluboka...jake dusledky premosteni bude mit pro dalsi generace se neda moc dobre odhadnout... jaksi chybi i ten druhy pohled zkoumani tech negativnich dusledku... dejme tomu na plodnost... autoimunitni onemocneni... protoze imutina se vyvyji stejne tak jako infekcni nemoci... osobne ockovani neupiram dulezitost ale zaroven nejvetsi marasty prichazely v dobe kdy nebyla dobra vyziva a hygiena... v dnesni dobe mam totiz pocit ze lekari davno opomeli hypokratovu prisahu a stali se pesaky pro pharmabyznis... a co si budem povidat ten je postaven na hodne spinavych praktikach bez principu. svedomi.. co se tyka samotne enterotoxemie... vysvetleni je zde takove... slechtitele zapomeli na imunitu a spravne osidleni mikroflorou streva... potrebovali zrave, silne osvalene brojlery.. je to zase extrem... vyziva ve velkochovech je velmi produkcni... rvou se nesmirnym mnozstvim bilkovin v adlibitnim rezimu... tak se neni cemu divit ze se pak vyvine neco co plati i na obzerstvi...
napsal(a):
Ale tak přežili, no, ale zjistěte si, jaká byla úmrtnost. ze dvanácti dětí se dožili dospělosti dva lidi a tak. a když statkáři uhynulo hodně dobytka, tak končil hlady i s rodinou.
Ale, ale, ale... no tak, nepřehánějte. Je to na dlouhou diskuzi, ale myslím že tady jde o to na co je OPRAVDU nutné očkování.
Lilo je zase jako napotvoru děsně blízko k jádru čuvače

No ono nezapomeňte, že současná plemena čehokoliv jsou vysokoprodukční příšery. ono v minulosti byla užitkovost těch zvířat úplně někde jinde, mnohem níže než dneska, ale zase ta zvířata přežila bez jádra - kdo měl na to krmit ovce OBILÍM. To by na vás ti předkové koukali jako na blázny. Původní valašky musely přežít celou zimu na nějakých sušených větvích a na tom, co si vyhrabaly pod sněhem, a na jaře ještě dali jehně a pak byly dojené. Ale nedaly dvojčata, trojčata a nedojily jako východofrízská. Ale současná masná plemena by v těch podmínkách v brzkém jaře pošla na ketózu a konec.
To stejný se vším ostatním. Prostě nelze mít vysokoprodukční zvíře, které vydrží na minimální úrovni výživy při minimální péči. Mám-li vysokoprodukční zvíře, je potřeba jej ustájit a nakrmit a ochránit před nemocemi - které jsou často způsobené i třeba tou vysokoprodukční krmnou dávkou, nebo vysokou hustotou zvířat na plochu - jinak mi chcípnou. Ale když nechcípnou, zisk z jednotky je vysoký. Jedná se o intenzivní produkci.
Nebo můžu mít extenzivní chov, kde zvířata žijí z toho, co si najdou a kde se napasou, a co vydrží to vydrží, ale tam je potřeba jiná volba plemene.
ustulina
napsal(a):
Vážená, tady se diskutuje o enterotoxemii a to není ze špatného chovu, ale je to z toho, že se zvířatům naopak věnuje zvýšená péče.
profesor1
napsal(a):
No a proto bych se očkování klidně vyhnul!
Vlastně je to udeření hřebíčku na hlavičku - aby jsme mohli našim miláčkům nezdravě podstrojovat, tak je pro jistotu naočkujem.
Jedna injekce stojí něco kolem 100 Kč a náklady na ovci a jehně, které následně uhyne, protože musí být všude první a je průbojné a žravé stojí podstatně víc. Nemám to přesně spočítané ale je to něco kolem 4 000 Kč/rok. No a pak zaplatím kafilérku a jdu si koupit lahůdkové jehněčí dovoz z Nového Zélandu za 300 Kč/kg. To si mohu lehnout a kopat se s promnutím do zádele a jsem vysmátá.

Ano ano, je to tak. uz jsem to tady psal jak jsem se docet, ze snad na prelomu 19 a 20 stoleti vazil dobytek tretinu toho co ted. Na jare kravu tahali na provazu aby se nazrala. Ted? bejci kolem tuny kravy si s nima nezadaj, nebo si slapou po vemenech a mastitidy apod. u ovci to bude stejne tak.

napsal(a):
Ano ano, je to tak. uz jsem to tady psal jak jsem se docet, ze snad na prelomu 19 a 20 stoleti vazil dobytek tretinu toho co ted. Na jare kravu tahali na provazu aby se nazrala. Ted? bejci kolem tuny kravy si s nima nezadaj, nebo si slapou po vemenech a mastitidy apod. u ovci to bude stejne tak.
Jasný, u ovcí je to stejný. zkuste porovnat mléčnou užitkovost východofrízské a původní valašky, nebo masnou užitkovost původní valašky a charoilais. včetně schopností pastvy, chodivosti, nebo požadavků na ustájení.

profesor1
napsal(a):
Krávy si šlapou po vemenech a mléko nikdo pak nechce zaplatit :(.
Krávy si šlapou po vemenech právě proto, jedna kráva s obrovským vemenem je levnější než dvě "normální".

O kravách toho mnoho nevím, ale extra velká vemena s sebou přinášejí problém: že se z nich nejsou schopná napít novorozená telata a tak, když jsem byla u kamaráda chovatele ovcí / krav, mi ukazoval, co s takovou dvojicí je práce. Krávu musel mít oddělenou v choulu, extra krmení, napájení a chodil ukazovat teleti, kde u země má cecek, že si musí prakticky lehnout, aby se k pití dostalo... do toho kráva vždycky měla amok, když jí k novorozeněti lezl - byť "její" - člověk... rozumím Profesorovi, že radši dvě normální, než jednu údernici...

To ma jersey ne? cestr je jeste taknormalni a nebo masny plemena nebo podilovky, ty maj mliko akorat tak pro tele.

Překvapivě má čisté angusy. Ale i takové "dojky" ve stádě jsou... samozřejmě nedojí, jsou na maso.

Zvlastni anguse jsem mel prave za masny plemeno.

No, to jsou. Ale to neznamená, že nemůžou mít "blbý" vemeno :(
Vedle ve vsi je chovatelka dojných koz, mezi kterými má burku s 3litrovým nádojem
No nic, jdu něco dělat.
Včera mě odchytl soused nové pastviny (půl rok zpátky jsme to oplocovali), že má problém - že mu to tam začíná smrdět. Mám na cca půl hektaru 3 dospělé ovce,3 jehňata a 3 kůzlata... resp. je to hektar a teď mají v síti jen půlku... není je ani vidět, jak je to tam zarostlé, spousta býlí, které jsem potřebovala vypást... tak jdu vzít křoviňák, posekat pruh podél jejich cesty, abych je mohla odsunout dál... a to jsem si říkala - jediný barák, poslední na konci vesnice, tak to bude dobré místo, nikomu nebudou vadit...njn... rodinka má 2 Lexusy, vnitřní a venkovní bazén...koně se jim líbily, ale ovce, kterými nejdřív potřebuji vypást ten bordel, co koně nevezmou, jsou blbé... tak co teď s tím

Zastrelit.
Hippie v momete kdy se budes chtit zavdecit kazdemu mluvim z vlastni zkusenosti zjistis ze ac budes chodit trebas po usich bude to malo ve finale budes mit pocit ze neustale na neco narazis... rekni mi co ti mohou... v momente kdy neco mohou postarej se tak aby nemohli... to je vsechno...
Kvůli smradu nemůže nikdo nic, protože by musel prokázat že ovce-kozy=zvířata smrdí víc, než je v místě(vesnice) obvyklé, což neprokáže ani kdyby měl dva raketoplány.
Ale je otázka jak nastolit - udržovat sousedské vztahy :(.
Když mě začali sousedi stodoly kde zimuji ovce sem tam připomínat že jsou ovce cítit, tak jsem jim řekl, ať ještě chvilku vydrží, že stodolu s vedlejším prázdným domkem stejně asi prodám, protože mám velmi výhodnou nabídku od roooomské, početné rodiny a od té doby mám klid ).

Lidi jsou jen zvirata. jeste lezim v boskovickym lazatetu a sestry vypalujou na damskym haj zlu drz ky. smrdi to tady uz druhej den a co clovek zmuze? ma bejt vdecnej za zachranu zivota nebo bejt za zmr da a nahlasit to? na jednu stranu kdyby jim ubrali na korune, treba by se i zamyslely a prestaly sobe i ostatnim otravovat zivot? mam dilema...
Https://www.youtube.com/watch?v=m2H9L4_oe5U
Základ pohodového pobytu v nemocnici je USMĚVAVÁ sestřička!

Jojo, tak uz radsi nic nerikam, tre a sem leze jejich primar :) kurak nekuraka v zivote nepochopi a naopak. akorat ten nekurak nikomu nezpusobi bolehlav. maximalne abstak, ale dobre jim tak.

Vsak tady uz kazdej vi ze mate divny uchylky :) moje zena nekouri skoro pet let. ale ty poletuchy by mohly chodit ven, beztak hulej aby hubly. haj zl se vyverra ale v pokoji vzduch stoji i kdyz je vsude otevreno. no nic du si dat dietu cislo 0.
napsal(a):
Vsak tady uz kazdej vi ze mate divny uchylky :) moje zena nekouri skoro pet let. ale ty poletuchy by mohly chodit ven, beztak hulej aby hubly. haj zl se vyverra ale v pokoji vzduch stoji i kdyz je vsude otevreno. no nic du si dat dietu cislo 0.
Co se Vám stalo, že jste v nemocnici?

Slepy strevo :).

Zejtra mazu domu, patek sobota byla krize vedro jako blazen. a ted ty kourici sestry :).

Profesore, profesore...zdáte se být nějaký nevybitý
Mastňáčku, to je vopruz, ale to už doklepeš
Někomu smrděj cigarety, někomu ovce...Ty z toho utečeš, já si s tím tady budu muset nějak poradit chca nechca..
Lilo, rozumim. Když jsme začínali, taky jsem si zažila své. Člověk na to radši zapomněl... A teď, když jsem si domlouvala tuhle louku, jsem byla ráda, že je to na konci světa, že tam nikomu vadit nebudeme... a ejhle - stejně se někdo najde! Jasně, že kvůli smradu nám nic nemůžou, ale zas jezdit tam a klepat se, kdy pán zase přijde prudit...to nemám zapotřebí. Blbý je, že louka je přístupná jen od toho domu, takže odsouvat domeček hlouběji do louky je krapet dementní. Hlavně kvůli porodům - to budu potřebovat mít je u ruky, abych nemusela xkrát denně lítat x set metrů do prostředka výběhu...
Včera jsem tedy vysekala pruh, abych mohla síť odsadit a nevykvétaly tam byliny, co ovce nestihly ožrat a udělám to tak, aby se prostě nepohybovaly kolem jejich cesty. Víc asi neudělám. Protože - milí zlatí, jak jsou bohatí a na konci vesnice, si tam dělaj, co se jim zlíbí - tolerujeme jim parkoviště, které si vytvořili na té louce, cosi za peníze pronajímám - i s keříčky kolem, tak jsem musela ohradu ještě víc odsadit, aby jim je koně neožíraly (ty keříčky)...cesta i zahrada taky vede "krapet" jinde než katastr udává... tak pokud by chtěl nějak prudit, asi mu připomenu tyto skutečnosti...
Clovek musi byt nekompromisni... oni nejspise take jsou proto maji co maji... chce to ostre lokty... a opravdu rychle reagovat... zkratka lepsi byt pripraven nez prekvapen... a pak uvidis ze jim spadne celist... samozrejme ve vsi slusnosti a s umevem na tvari... vzdyt to mate regulerne pronajate o co vam jde...

Presne tak, zadny ustupky, jeste bych jim to parkovistatko zrusil. jak se jednou ustoupi, tak to budou zkouset kam to pujde.

Jj, díky za podporu.
Jak jsem řekla - ovce odsunu jen o to, co jsem ochotná. Přístřešek, který jsem nedávno sbouchala, přesouvat nebudu. Ono to s tím smradem nebude tak žhavý :)
Pro ilustraci posílám, jak to tam vypadá. Jestli to na tý fotce bude vidět, tak přístřešek je ta bílá tečka mezi stromy, asi v polovině pravé půlky fotky... takže že by to bylo v úplné blízkosti domu, se fakt říct nedá. Tak uvidíme, jak se budeme domlouvat dál :).
Asi bych se s nima vubec nebavila... skoda ze je clovek vzdycky prekvapenej... kdyz vam priste reknou ze ovce smrdej... tak mu reknete... ze to vam preci nemusi povidat ze to muze rict rovnou tem ovcim... a jeste bych dodala... ze nepredpokladam ze by se jich to nejak dotklo... s usmevem a vtipem...
Ľudia sú zvláštni, koľko absurdností im často vadí. Aj čo sa týka zvukov, mám dojem že väčší problém majú keď sa ozývajú nejaké zvieratá ako keď pomaly z každého druhého dvora chrčí kosačka, to je zas pre mňa nie práve príjemný zvuk. Chodíme na jednu lúku s ktorou susedí dom a snáď vždy keď sa tam stavíme tak jeden pán kosí, snáď to berie priam tak zodpovedne ako každodenné holenie :D A vždy sa tak spokojne tvári..ale každému prináša radosť niečo iné...len keby sme si návzájom vedeli tolerovať naše "postihnutosti" :). (tak som plynule prešla od krvavého střeva až ku chrčaniu kosačky:D).

Tak já už jsem z těch lidí vážně blázen. (a neříkejte, Profesore, Mastňáčku, že už to tady o mě stejně všichni vědí )
Když jsem dnes byla kontrolovat ty ovečky u "pana Lexuse", tak jsem dostala "vynadáno", kam že jsme "zase" odsunuli ty kozičky... tak říkám, že jsem je odsunula na základě toho, že si stěžoval na smrad, tak aby mu tam nesmrděly pod nos a on že mu šlo o ten domeček (který jsem záměrně postavila do stínu stromků, ve kterém lehávaly nejradši, ještě než přístřešek stál) a že je to jedno (= v pohodě, že už mu to vlastně nevadí).
Takže jsme se s tím srali zbytečně.
...
Závěr je takový, že jsem samozřejmě ráda, že je s tím v pohodě a že nebudou žádný nesmyslný dohady, a taky, že jsem asi už zbytečně vyschízovaná z těch remcalů kolem :)
A že bych si z toho měla vzít ponaučení - jak psala Lilo - pro příště se nad to povznést a řešit, až když to bude potřeba.
Tak dík všem tu. Měli jste "zase pravdu"

taky mu podléhám...