loko12

XXX.XXX.95.74
Dobrý den, jsme začátečníci v chovu koz. Před pár měsíci jsme si koupli kozu ke koníkovi. Na internetu jsem se našprtala vše o kozách a stříhání paznechtů. Můžu se zeptat, zda je tento pazneht ostříhaný v pořádku? Mockrát děkuju za rady :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

loko12
napsal(a):
Dobrý den, jsme začátečníci v chovu koz. Před pár měsíci jsme si koupli kozu ke koníkovi. Na internetu jsem se našprtala vše o kozách a stříhání paznechtů. Můžu se zeptat, zda je tento pazneht ostříhaný v pořádku? Mockrát děkuju za rady :).
Ne, je to moc dlouhé, hlavně v patkách.
loko12

XXX.XXX.95.74
Takže bych měla střhout patku podélně? Aby ji měla stejnou, jak druhou?
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Mne sa vidia pridlhé aj špičky. Na spodnej ploche aj trochu prerastať už začínajú. Lepšie by bolo foto z iného pohladu. Myslím, že keď pri tejto dĺžke prednej línie zrežete len päty, postoj nohy sa preliači do oblúka smerom tak, že zadné paratice sa priblížia ešte viac k zemi, či ako to mám lepšie popísať. Nakreslite si fixkou na paznechte čiaru zhruba rovnobežnú s korunkou "kopýtka", s tou hranicou medzi srsťou hore a rohovinou dole a k tej čiarke sa pri korekcii paznechtu snažte postupne dopracovať. Pätky zrovnať aby boli obe narovnako, aby noha našlapovala rovno. Niektoré zvieratá majú postoj nôh do X alebo do O, takže paznechty sa obrusujú sami nerovnomerne, niektorým sa taký postoj vyvinie aj práve kvôli nesprávnemu orezávaniu paznechtov.
Https://www.youtube.com/watch?v=yYWmuU9dFdA Tady je poměrně dobré video, jak na to.
loko12

XXX.XXX.95.74
Mockrát děkuju za rady :) Tak jsem zkusila pazneht upravit, už patka víc zastřhnout nejde, myslíte, že je to už v pořádku? Paznehty kontrolujeme často :).
Stále je to dlouhé. Kdyby jste zapátrala v historii této diskuze, našla by jste odpověď. https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/689051/uprava-paznehtu-kopytek#a856298
Nebo najděte nějakého chovatele, který to umí.
loko12

XXX.XXX.95.74
Stačilo by už jen zkrátit špičky a trochu šmiknout patky? Raději si ale nějakého zkušeného člověka pozvu :) Děkuju za rady.