Prosím o radu. Naše půl roční ovečka ulehla, nevím, jestli měla ketózu nebo co, ale byla strašně nafouklá a hubená. Odčervili jsme, podali přípravek na podporu trávení, sušené kopřivy a seno. Na druhý den se dostavil průjem. Začala jsem dávat výtažek z kaštanů a za dva dny začala krásně bobkovat. Každý den jí masíruju bachor a teď už vypadá spokojená. Žere, kaká, pije, ale sama se nepostaví na nohy. Snažím se ji několikkrát denně postavit, ale vydrží max.3-5 minut a skácí se na zem. Pak je strašně unavená a podruhé v tom stejném dni už nevydrží stát ani minutu. Poradíte mi někdo jak na ni? Už je to týden a nějak jsme se zasekli na mrtvém bodě. Předem moc děkuji!
Janíček Petr

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
nemám mnoho času se rozepisovat (letím na dovolenou do Španělska) ale rychle volejte veterináře.
Janíček Petr
napsal(a):
Dobrý den,
nemám mnoho času se rozepisovat (letím na dovolenou do Španělska) ale rychle volejte veterináře.
Veterináře jsme volali hned první den, kdy ovečka začala často polehávat a všimli jsme si, že je nafouklá. Bohužel v našem okolí se veterináři zaměřují jen na domácí mazlíčky a ne na užitková zvířata. Právě veterinář nám dal ony přípravky, které jsem zmínila a dál musíme bojovat sami. Našla jsem tady už několik diskuzí s podobným problémem, ale teď, když už má ovečka nejhorší za sebou, má chuť k jídlu a bobkuje, opravdu nevím co dál.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ančovičko, ale no tak... nevím, jak jste na tom s veterináři u Vás, ale tento stav by tady - dovolím si odhadnout - žádný veterinář nevyřešil lépe, než zadavatelka!
Strample: starali jste se pěkně, akorát je otázka, zda to pomůže k záchraně života ovečky. Pokud ovce dlouho ležela, tak ikdyž jste se jí snažili polohovat, nervy v nohách ležící ovce poměrně rychle odcházejí, tedy i po několika hodinách ležení již můžou být narušené. Tedy z popisovaného stavu je možné, že jí prostě nezachráníte :(
Add "ulehla, nafouklá, hubená..." nezdá se mi, že by to odpovídalo na ketozu. Mě by to spíš ukazovalo na začervení, takže podle mě jste postupovali dobře... jak víc ovečce pomoct mě nenapadá. Chodit masírovat nohy, bachor... ale já bych jí spíš porazila, než čekat, jestli se postaví, jestli už leží týden :(.
Hhppie, jste hodná a empatická, ale když zjistím, že je ovečka strašně hubená a nafouklá, až když nemůže na nohy, to jako chovatelka neberu! ketozu znám, jen ze článků z fauny a to samé se začervením...podle mě, zanedbaná péče, potom pozdě honit bycha...a diskuze? věšt´ba z křišt´álové koule?

Jak ovce lehne a leží déle než den, tak to bývá blbé a hodně často už to prostě nerozchodí.
příště to chce řešit dřív, než ovce ulehne. ono víte, opravdu málokdy to zvíře vyhubne a zeslábne tak, že by lehlo, za jeden den.
a odčervení, nějaký plán jak udržet červy na uzdě, to se na mě nezlobte, to je základ.
takže moje rada je ovci porazit a příště lépe.
Záleží na tom ako je pre vás dôležitá. Kamoška mala v podobnom stave kozu, bol to dôsledok silného začervenia, kozička už nevstávala...stálo to kopec trpezlivosti a času, starostlivosti ale nakoniec sa to podarilo a kozička sa zas postavila, dostala sa z toho. Keby bola moja tak ako prvé dám bobky na rozbor, nech viem či bolo odčervenie dostatočne úspešné, ak by mala bledé sliznice, urýchlila by som zotavenie z anémie podaním železa, dala by som aj béčka prípadne nejaký Aminosol a určite by som jej dala Hepagen. A menila by som jej polohy, prípadne občas do závesu, masírovala by som ju... je to náročné na čas a výsledok neistý, ale ak je to vaša srdcovka, za pokus to stojí.
Selen, vit. E, kalcium či horčík - to zkusit můžete (pokud je vážný důvod ji neporazit),
nicméně ta ovce už se na 95% nepostaví.
Máte tam kvalitní liz, který ovce prokazatelně lížou?
(u mě vede klasická sůl, ten nejzákladnější liz, když jim koupím různé specialitky,
např. s pomerančovou příchutí, s větším obsahem Selenu, s více vit. E, D atd.,
případně speciální pro ovce atd., tak to jen očichají a lížou jen minimálně či vůbec).
Děkuji všem za rady, ovečka v pátek 10 minut stála sama na nohou a hezky žrala, ale pak zase ulehla. V neděli to bohužel vzdala. Je mi to fakt strašně líto a je mi taky líto, že tady ančovička se stále naváži, i když jsme ovci odčervili hned po tom co jsme ji přivezli, tak jak to děláme každý rok se všemi zvířaty. Máme ovce každý rok, plus letos i kozu s kůzlaty a mají se u nás jako v ráji! Pro ovečeku jsem se snažila udělat vše co bylo v mých silách a i když mi všichni říkali, že je to normální, že ovce takhle z ničeno nic někdy chcípnou...pro mě to normální není a chtěla jsem ji zachránit. Tuhle diskuzi jsem oslovila s prosbou o pomoc a ne proto, abych tady četla výčitky. Možná, že dělám něco špatně, ale bohužel nejsem využený zemědělec a učím se ze svých chyb a v žádném případě u nás zvířata zbytečně netrpí!

Vyuceny zemedelci maj sotva nejaky extra prakticky zkusenosti s oucema. Toho bych se nebal.
Jsem vyučený zemědělec, s ovcema mám extrapraktických zkušeností habakuk a víte už kolik jsem jich zakopal?! Tohle se prostě stane, že ovce najednou zhubne aniž by jste to postřehli, následuje opakované mírné nafouknutí kdy to taky nepostřehnete, protože si myslíte že ovce je hezky nažraná a v kondici. No a pak už se něco tak rozjede, že je na záchranu pozdě. Když je ovce ve vlně, tak se to přehlídne, pokud teda denně nepřejíždíte rukou ovci po hřbetu(což tu dělá zřejmě jen jedna z mála dobrých chovatelek, ančovička one )
Tím to nechci nějak moc zlehčovat, ale jde mě o to, aby se tu nikdo nebál na něco zeptat, i když ten prů.s.er zaviní sám.

Presne tak. nekdo to mozna tady psal, ze ovce je zvire ktery se snazi umrit za kazdou cenu, nebo tak nejak.

To nevím, Mastňáčku, to se spíš říká o kozách - že když se rozhodnout chcípnout, tak že jim v tom člověk nezabrání... :) ovce mi přijdou docela vitální.
Tady se v některých pohledech na věc prostě nebudeme moct nikdy shodnout. Každý z nás má jiné podmínky, náhledy na chov, zkušenosti, lidi kolem sebe... takže i nápady a názory budou vždy rozdílné a je jen na čitatelích, zda si z toho něco vezmou a co.
Já, ikdyž mám svoje zvířata ráda a když je nějaký průšvih, tak kolem nich lítám hodiny denně, tak mám taky názor jako profesor a to, že prostě i ta úmrtí patří k chovatelským zkušenostem.. a občas ikdyž člověk dělá, co může, tak prostě o nějaké to zvíře přijde. A kdo říká, že mu nikdy nic neumřelo, ten buď kecá, nebo to na něj ještě číhá :) to prostě patří k životu.
Strample: je to smutné, dělala jste, co jste mohla. Tak ať se vám příště daří líp a možná jen ohledně toho začervení, zkusit jehňata brát víc do ruky a občas jim kouknout pod víčko... (sebrat pár bobků a poslat na koprošku). Na druhou stranu - pokud si jen kupujete jehňata na sezonu a pak je porazíte do klobás (tak jsem to pochopila), tak bych to s tou koprologií asi nepřeháněla a orientovala se opravdu jen podle sliznic. Dvakrát do pastevní sezony musí stačit, pokud nemáte pastviny extra zamořené a nakupujete zdravá zvířata z dobrého chovu.
A s tím odčervováním ještě: pořád se tu apeluje na to "koukat na zvířata, zda mají v oku jiskru, jak se chovají.." - Ten, kdo to dělá ve velkém, fakt nemá kdy brát každou chvíli zvířata do ruky nebo dělat rozbory. Prostě je jasně daný odčervovací plán, navazující na celkový management chovu a podle toho se jede. Takže s tím souvisí i to, že jsou zvířata chráněna, ale některé kusy, kterým tento systém nevyhovuje, nebo jsou slabší, náchylnější k začervení, prostě umřou... to je výhoda malochovatelů, že jsou se zvířaty víc v kontaktu a mají šanci zamezit víc nemocem, ale stejně ta ochrana nikdy není stoprocentní...
napsal(a):
To nevím, Mastňáčku, to se spíš říká o kozách - že když se rozhodnout chcípnout, tak že jim v tom člověk nezabrání... :) ovce mi přijdou docela vitální.
Tady se v některých pohledech na věc prostě nebudeme moct nikdy shodnout. Každý z nás má jiné podmínky, náhledy na chov, zkušenosti, lidi kolem sebe... takže i nápady a názory budou vždy rozdílné a je jen na čitatelích, zda si z toho něco vezmou a co.
Já, ikdyž mám svoje zvířata ráda a když je nějaký průšvih, tak kolem nich lítám hodiny denně, tak mám taky názor jako profesor a to, že prostě i ta úmrtí patří k chovatelským zkušenostem.. a občas ikdyž člověk dělá, co může, tak prostě o nějaké to zvíře přijde. A kdo říká, že mu nikdy nic neumřelo, ten buď kecá, nebo to na něj ještě číhá :) to prostě patří k životu.
Strample: je to smutné, dělala jste, co jste mohla. Tak ať se vám příště daří líp a možná jen ohledně toho začervení, zkusit jehňata brát víc do ruky a občas jim kouknout pod víčko... (sebrat pár bobků a poslat na koprošku). Na druhou stranu - pokud si jen kupujete jehňata na sezonu a pak je porazíte do klobás (tak jsem to pochopila), tak bych to s tou koprologií asi nepřeháněla a orientovala se opravdu jen podle sliznic. Dvakrát do pastevní sezony musí stačit, pokud nemáte pastviny extra zamořené a nakupujete zdravá zvířata z dobrého chovu.
A s tím odčervováním ještě: pořád se tu apeluje na to "koukat na zvířata, zda mají v oku jiskru, jak se chovají.." - Ten, kdo to dělá ve velkém, fakt nemá kdy brát každou chvíli zvířata do ruky nebo dělat rozbory. Prostě je jasně daný odčervovací plán, navazující na celkový management chovu a podle toho se jede. Takže s tím souvisí i to, že jsou zvířata chráněna, ale některé kusy, kterým tento systém nevyhovuje, nebo jsou slabší, náchylnější k začervení, prostě umřou... to je výhoda malochovatelů, že jsou se zvířaty víc v kontaktu a mají šanci zamezit víc nemocem, ale stejně ta ochrana nikdy není stoprocentní...
Mne ešte fakt nič samo neumřelo :D ale to beriem ako dar zhora lebo je mi jasné že aj keď človek pre ne urobí fakt všetko čo je v jeho silách tak určité veci proste nemáme v moci. Ale ako správny hypochonder čakám kedy to príde - až sa to priam bojím napísať:P Jediné šťastie že sa zatiaľ neplnia moje pestré katastrofické scenáre :D.