Luccca

XXX.XXX.156.2
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně chovu ovcí(možná koz?). Máme k dispozici pozemek o rozloze cca 2.500 m2. Rádi bychom chovali ovce, ideálně na mléko pro vlastní spotřebu. Snažím se vyhledat v chytrých knihách i na internetu, kolik ovcí se na danou plochu vejde, aby měly celé léto co žrát. Nerada bych zjistila, že se mi chov ovcí nevyplatí.
Jak je to s dotacemi? Dá se čerpat dotace na ovci, nebo je nutné mít nějaký minimální počet ovcí? Mohl by mi někdo napsat cca roční náklady na ovci, pokud by byla přes letní období živena především pastvou, nikoli senem?
Je s takovou velikostí pozemku vůbec reálné chovat ovce?
Děkuji Vám
Luccca

XXX.XXX.156.2
Děkuji za informaci, to mi asi nějak uniklo.
Ovce však nechci primárně kvůli dotacím, takže mi o to zas tak nejde. Spíše, zda by pro mne bylo reálné na takové ploše ovce chovat a případně jaké jsou přibližně roční náklady...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dve ovce s beranem a jejich jehnata jen tak tak. Spis s dokrmovanim zacatkem jara, vlete a na podzim. Mam dva rocni berany od jara na tehle vymere a ted uz utrhnou kazdej novej listecek. Prerostly stebla neberou.
Luccca

XXX.XXX.156.2
Děkuji, to nevypadá moc dobře... předpokládám, že by mohl být problém jen dvě ovce na jednoho berana - aby je moc neobtěžoval..

Nemelo by, podle plemene asi, ty maly bejvaj vetsinou prej agresivnejsi. Kluci jsou nekde od brezna na tyhle samotce a vystacej si spolu a jak se k sobe lisaj.

Já bych tam dala maximálně 2 ovce, na podzim připustila a berana šoupla do mrazáku. Víc než dvě ovce s odchovem vám to neuživí, ikdyž to bude dobře úživná pastvina. Spíš takto chovat kozy. Ale ty zas neberou kdeco, takže jim to bude taky malé :(
Nebo se porozhlédnout, jestli by se nedalo pronajmout (spást) někde něco v okolí, nejlépe navazujícího, na rotaci pastvin, jestli opravdu uvažujete o "chovu".
Ohledně malého vytížení berana je to, jak se tu zmiňovalo - pokud mají malé vyžití (málo ovcí ve stádě), hrozí, že se budou vybíjet na člověku. Určitě je to závislé na plemeni, ale tak jako tak - pokud má ovcí dostatek a člověk si ho nevšímá, většinou nemá důvod začít být agresivní..
Luccca

XXX.XXX.156.2
Určitě bychom vybírali z plemen nejvhodnějších na mléko.
Našla jsem na internetu, že co se sena týče, cca jeden velký kulatý balík sena na ovci na tři měsíce. Myslíte, že to přibližně souhlasí?
Děkuji Vám za Váš čas!
Luccca

XXX.XXX.156.2
Jedná se nám v podstatě jen o chov na mléko, navíc nepotřebujeme žádné hektolitry... pokud bychom dospěli k tomu, že pozemek je příliš malý, ovce bychom tam určitě netrápili.
Myslíte, že koz by se na pozemek vešlo více? U koz ovšem bojujeme právě s tím, že by jim dost možná nechutnalo. Že by nám ožraly stromky a vůbec všechno, s tím se počítá.

V tom pripade mate na vyber snad jen vychodofriskou nebo laucane.
Na ovci berte ty 4kg sena na den. Dost vytahaj. Baliky jsou ruzne tezky.

Počítá se (pokud se bavíme jen o příkrmu na mimopastevní sezonu) jeden velký balík na zvíře. Ale jak říká Mastňáček - balíky jsou různě těžké. Berme tedy nějaký průměr, cca 300 kg?
Lacaune se hůř shánějí a budou dražší. Východofríské seženete snadno. Pak jsou ještě kombinovaná plemena. Já mám třeba zwartbles, která mi dávala asi 1,5l mléka denně. Ale to jsou velká hovada, to je na malý pozemek nesmysl..

Takova perlicka k dotacim. pobirame dotace na kravy asi 3 a 3/4 dobytcich jednotek a to i prez to, ze mame kravku jednu. je to proto, ze se bere stav myslim ze k roku 2003. takze kdo mel 100 krav tenkrat a presel treba na ovce, ma za ne prachy doted. a pritom ted se nove zadny dotace na kravy neberou, snad jen na masny telata a kravy dojeny.
napsal(a):
Takova perlicka k dotacim. pobirame dotace na kravy asi 3 a 3/4 dobytcich jednotek a to i prez to, ze mame kravku jednu. je to proto, ze se bere stav myslim ze k roku 2003. takze kdo mel 100 krav tenkrat a presel treba na ovce, ma za ne prachy doted. a pritom ted se nove zadny dotace na kravy neberou, snad jen na masny telata a kravy dojeny.
No, takhle já přišla o kupu peněz, protože se bral stav k 31.3. tuším, že to byl rok 2007. Já ten rok rozšiřovala chov, ale o zvířata narozená až v dubnu, takže k tomu 31.3. jim chybělo pár dní do roka a počítala se tvířata starší než jeden rok. Teď žiju bez dotací a taky žiju. Ovšem o nějaké modernizaci si mohu jen nechat zdát. Na to z běžného chovui není.A že bych potřebovala pár věcí vylepšit.

Jo asi jo rok 2007. Jeste ze byl tenkrat skoro plnej chliv :) Az letos jsem se zeptal, jestli to neni nejaky divny davat takovouhle "odmenu" za to ze nekdo mel neco co uz ted ani nema. No urednicicna. Je to takovej peknej bonus za v minulosti odvadenou praci no ne?.).

Ani nevedel, do brezna jsem netusil ze berem na kravy ktery ani nemame. Na urade jsem se hajil co to je za bejkarnu. Penize nejdou me nybrz mame. Ja neberu nic na nic.

Bejt to na me, zrusim je vsechny, ale brat to mame nebudu abych byl kristalove cistej. Penize na uhli dobry. Pochybuju, ptal jsem se, je to tak u vsech, zadna vyjimka.
profesor1
napsal(a):
To je jedno, hlavně že jdou a je to v rodině
Jen aby to nechtěli vrátit!
Vracet se nic nebude. Jenomže je to postavené nahlavu. Na jedné straně nevědí jak co zkrouhnout, a na druhé platí takovéhle nesmysly. Teď nic neberu, protože po skončení nájmu pozemků od obce se podle zákona muselo udělat výběrové řízení a kriteriem bylo, kdo dá víc. A byla jsem přeplacena. Teď pasu na pozemcích, které nejsou vedeny jako zemědělská půda. Ptala jsem se co by se stím dalo dělat a když jsem se dozvěděla kolik dveří bych musela otevřít a kolik klik opucovat, tak jsem to vzdala. Občas se podívám na internet na podmínky dotací a je to čím dál větší pakárna. A teď, když už po člověku chtějí, aby si to podával elektroniky, to už bych asi nedala. Počítač používám jako psací stroj a pár jednoduchých úkonů a to je všechno. Jsem zvědavá, až bude zavedená EET, jak se bude dokladovat prodej jehňat.